In grote dozen konden de kinderen op school de spullen inleveren. Foto: PR
In grote dozen konden de kinderen op school de spullen inleveren. Foto: PR

Jenaplanschool Pierson zorgt voor een geweldige verjaardag

Onderwijs

Hengelose school maakt van ingezamelde oude apparaten een feestje

HENGELO - Jenaplanschool Pierson in Hengelo (Gld) heeft een kind ergens in Nederland een onvergetelijke verjaardag bezorgd. Dat komt omdat de school heeft meegedaan aan de inzameling van kleine elektrische apparaten voor recycling. De organisator van deze actie, Wecycle, stelde voor iedere school die aan de actie deelnam een verjaardagsbox beschikbaar aan de Stichting Jarige Job.

Er deden 163 basisscholen mee die samen ruim 16.000 kilo aan kleine apparaten inzamelden voor recycling. In totaal was deze landelijke e-waste inzameling goed voor een cheque van 10.000 euro voor Jarige Job. Als beloning voor hun inzet krijgen de scholen een recyclecertificaat en een bedankje van het team achter Stichting Jarige Job.

Verjaardag
Het donatiebedrag helpt Stichting Jarige Job om nog meer kinderen uit minderbedeelde gezinnen een onvergetelijke verjaardag te bezorgen. Directeur Huib Lloyd: “Al jarenlang ondersteunt Wecycle onze stichting, waardoor we ieder jaar bij veel kinderen een verjaardagsbox kunnen bezorgen. Met deze samenwerking komen veel aspecten bij elkaar: extra ondersteuning voor veel gezinnen, maar ook duurzaamheid en educatie. Dat maakt deze actie extra bijzonder.”
In Nederland zijn er ieder jaar weer kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren, omdat er thuis geen geld voor is. Op hun mooiste dag van het jaar krijgen zij geen cadeautjes, hangen er geen slingers en ballonnen en kunnen zij zelfs niet trakteren. Stichting Jarige Job helpt deze kinderen door het geven van een verjaardagsbox ter waarde van 35 euro. Hierin zit alles wat nodig is voor een echte verjaardag, thuis én op school. Jaarlijks vieren inmiddels meer dan 80.000 kinderen hun verjaardag met de hulp van Jarige Job. De stichting werkt samen met diverse sociale partners en bedrijven. In sommige gevallen leveren de partners gratis spullen, soms tegen inkoopprijs. Daarnaast is Jarige Job afhankelijk van donaties, omdat er ook items moeten worden ingekocht.

Heel gewoon
De inzamelactie is georganiseerd door Wecycle, verantwoordelijk voor inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen. Jan Vlak, algemeen directeur van Stichting OPEN, de organisatie achter Wecycle: “De inzet van scholen is geweldig. Vele doen al jaren mee en zo is er inmiddels een hele generatie kinderen voor wie het heel gewoon is om afgedankte apparaten altijd in te leveren voor recycling.”
OPEN (Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland) heeft als doel de wettelijke inzameldoelstelling van 65 procent te behalen én e-waste circulair te maken. Dit doen ze samen met inzamel-, sorteer- en recyclepartners. Onder de naam Wecycle voeren ze campagnes om de inzameling en recycling van e-waste te stimuleren. Consumenten en professionals kunnen hun e-waste gratis inleveren bij een van de 13.000 Wecycle-inleverpunten door het hele land.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden