De Grote Beek en het Gemaal Grote Beek. Foto: Liesbeth Spaansen

De Grote Beek en het Gemaal Grote Beek. Foto: Liesbeth Spaansen

Grote Beek krijgt nieuwe monding, natuur en landschap krijgen ruimte

Natuur

BRONKHORST – “Kan er nog wel gewandeld worden?”, is een veelgehoorde vraag tijdens de informatieavond over de plannen van Rijkswaterstaat om de Grote Beek aan te passen. Het doel is de monding waar de beek de IJssel instroomt ecologisch vriendelijker te maken zodat vissen en andere diersoorten een veilige plek kunnen vinden. Het eerste schetsontwerp voor het plan is dinsdag 5 maart gepresenteerd in herberg de Gouden Leeuw in Bronkhorst.  

Door Guus Helle

“Het is voller dan verwacht”, observeert projectleider Raoul Kanters, over de goede opkomst in de herberg. Zeker veertig omwonenden en belanghebbenden zijn aanwezig. Kanters is een van de vele deskundigen die betrokken is bij het project. Er is ook een ecoloog, een landschapsarchitect, een deskundige van Rijkswaterstaat en anderen. Ze hebben allen een eigen plekje in de zaal zodat ze alle geïnteresseerden te woord kunnen staan.
Het project zal een ingrijpende aanpassing zijn van een deel van de Bronkhorsterwaarden. De Grote Beek loopt nu vanaf het gemaal in een rechte lijn uit in de IJssel. In het plan van Rijkswaterstaat krijgt het een ruime kronkeling, neemt de invloed van scheepvaart op de beekmonding af en wordt er een klein eiland gecreëerd. Het doel is om de riviernatuur meer tot ontwikkeling te laten komen. Kanters: “Het plan creëert een natuurlijke overgang tussen de beek en de rivier. Er wordt water gecreëerd dat verbonden is met de rivier, maar minder beïnvloed wordt door scheepvaart. Hierdoor nemen de effecten van golfslag in de beekmonding af, waardoor het gebied meer beschermd is. Zo kunnen vissen en andere diersoorten een veilige plek vinden”.
Twee landbouwpercelen zullen verworven moeten worden om het plan de ruimte te geven die het nodig heeft. Hiervoor lopen de eerste gesprekken met de eigenaren, vertelt Kanters. Hij heeft er vertrouwen in dat Rijkswaterstaat tot een goede oplossing kan komen: “Ze hebben de opdracht de waterkwaliteit van beken en rivieren te verbeteren vanuit het Kaderrichtlijn Water, dit schetsontwerp zet een goede stap.”
Op de vraag of er nog wel gewandeld kan worden in dat deel van de Bronkhorsterwaarden wanneer het project is gerealiseerd, heeft Nico van de Berg, van Rijkswaterstaat, antwoord: “De toegankelijkheid van het gebied verandert waarschijnlijk niet, maar er zijn in het ontwerp op dit moment geen specifieke voorzieningen voor een wandelroute opgenomen”.
Na de goedkeurig van het schetsontwerp zal een voorlopig ontwerp worden gepresenteerd. Hierna volgt de aanbesteding en uitvoering van de plannen. Eenmaal gerealiseerd is de verwachting dat de diersoorten 3 tot 5 jaar nodig hebben om zich te vestigen in het gebied.

Schetsontwerp Bronkhorsterwaarden. Beeld: Samenwerken aan Natuur.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant