Festival locatie Veluwezoom/Achterhoek en Veerpont Steeds Voorwaarts, waar André van Duin en Janny van der Heijden op staan met Veerbaas Roland voor het programma Denken aan Holland. Foto: Jip van der Eerden

Festival locatie Veluwezoom/Achterhoek en Veerpont Steeds Voorwaarts, waar André van Duin en Janny van der Heijden op staan met Veerbaas Roland voor het programma Denken aan Holland. Foto: Jip van der Eerden

Dag in het teken van de IJssel

Cultuur

OLBURGEN/DIEREN – Rondom de veerstoep in Dieren, veerpont Steeds Voorwaarts en aan de Olburgse zijde van de IJssel, is zaterdag 17 juni van alles te doen. Onder de noemer IJsseldag festival kan die dag worden genoten van theater, live muziek, ontspannen loungen, rondvaarten op de IJssel, excursies, bungee-roeien, de IJssel ontdekken met de zeeverkenners, proeven van lokale gerechten, verhalen over de rivier en de veerpont, Dieren ontdekken met Dieren met Dieren, activiteiten voor kinderen, schilderen van het mooiste stukje Dieren, een brandweer experience en hap en tap.

Kortom, voel, ervaar en beleef de IJssel tijdens het IJsseldag festival, dat wordt gehouden op beide oevers van de rivier. Zaterdagochtend 17 juni opent het festival om 10.00 uur op spectaculaire wijze. Voor kinderen en volwassenen is er daarna een doorlopend en volledig gratis programma op beide oevers van de IJssel. En te voet kun je de hele dag gratis pendelen tussen beide festivallocaties. 

Goud zoeken in IJsselzand, de natuur ontdekken met het IVN, gratis meevaren op boten, bezoek aan een boot van Rijkswaterstaat, knutselen en schilderen van de IJssel, een bungee-roeiwedstijd voor kids, een kindervoorstelling over de IJssel en de veerpont ‘De wereld van Wurm’. Ook is er de brandweer experience, waar je alles kunt ervaren rondom de brandweer. Speciaal voor de IJsseldag zijn er rondvaarten en wandelingen met gidsen om de IJssel echt te ervaren. Hiervoor kan men zich opgeven via www.ijsseldag.nl. Hier geldt wel: vol=vol.

De IJsseldag wordt gecombineerd met het Nederlands Kampioenschap Bungeeroeien. Tussen 13.00 en 16.00 uur vinden de wedstrijden plaats voor volwassen en jeugd. Je kunt meedoen als vereniging, club, buurt, bedrijf en vriendengroep en samen de beker pakken. Opgave hiervoor kan ook via www.ijsseldag.nl.

Wie meer wil weten over de veerpont en haar eeuwenoude geschiedenis, kan daarvoor terecht in het boek ‘Het Dierense Veer’, dat die dag wordt gepresenteerd. De historie van de eeuwenoude veerdienst tussen Dieren en Olburgen wordt verteld in een nieuwe uitgave van Wencel Maresch. De presentatie van het boek vindt om 10.30 uur plaats bij het veer in Dieren tijdens het evenement. De auteur is verder de hele dag aanwezig en het boek is exclusief tijdens de IJsseldag met korting verkrijgbaar.

De brandweer Dieren pakt flink uit met de Brandweer experience. Volop actie met brandblussen, reddingsacties uit het water en uit een auto en ook de mogelijkheid om het zelf te ervaren. Bijkomen kan bij de muziekpodia aan de IJssel. Luister aan de boorden van de Veluwezoom of Achterhoek naar fijne muziek, met een hapje of een drankje. Te voet kan je de hele dag gratis met de pont de IJssel over. Wie jarig is trakteert, want in het kader van en met steun van de Gemeente Rheden 450 Jaar, zijn alle activiteiten gratis.

Voor het volledige programma zie de website.


www.ijsseldag.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden