Harry Waenink (links) organiseerde tijdens de Hengelose kermis in 1972 het allereerste tuinfeest bij café De Zwaan, zijn neef en huidig café-eigenaar Rudy Jansen houdt die traditie nog altijd in ere. Foto: Luuk Stam

Harry Waenink (links) organiseerde tijdens de Hengelose kermis in 1972 het allereerste tuinfeest bij café De Zwaan, zijn neef en huidig café-eigenaar Rudy Jansen houdt die traditie nog altijd in ere. Foto: Luuk Stam

Tuinfeest De Zwaan waaide in 1972 over vanuit Oostenrijk

Cultuur

Vijftig jaar later is tuinfeest nog altijd niet weg te denken van de Hengelose kermis

Door Luuk Stam

HENGELO – Een met kleurrijke lampjes aangekleed feestterrein, volop muziek, drankjes en gezelligheid. En dat alles in de buitenlucht. Wat Harrie Waenink (73) begin jaren zeventig op vakantie in Oostenrijk zag, beviel hem wel. “Zoiets was hier nog niet”, vertelt de Hengelose horecaman daar nu over. “In Keijenborg, in Baak, overal was de kermis in de cafés. Hier achter het café hadden we de tuin, ik dacht: daar kunnen we een mooi feest houden.”

Zo geschiedde. Het tuinfeest groeide uit tot een begrip, een traditie. Al vijftig jaar lang is het niet weg te denken van de Hengelose kermis. Ook deze week staat het tuinfeest weer op de kalender. En hoe: vier dagen lang – woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag – vieren Hengeloërs hier kermis. Op het terrein achter café De Zwaan trapt het geheel af met de Hengelose bier- en wijnbrunch en de bingo op woensdag, gevolgd door een breed scala aan optredens, verspreid over de vier kermisdagen.

Vader Reint
Wellicht was het nooit zover gekomen als Reint Waenink – de vader van Harrie – in de zomer van 1972 niet naar Canada was vertrokken om zijn oudste dochter Rikie te bezoeken. “Mijn vader was dan wel caféhouder, maar helemaal niet zo’n echte horecaman, hij wilde van een groot feest hierachter in de tuin niks weten”, vertelt Harrie, die zich de reactie van zijn vader nog herinnert als de dag van gisteren. “Hij zei: ‘Ze brekt mien de hele tuin af! De kippen goat aan ’t rennen! Doar geet niks van deur!’”

Het terrein achter café De Zwaan – nu bestraat met klinkers – was in die jaren ook nog daadwerkelijk een tuin. Er was een grasveld, er stonden kersenbomen en appelbomen. Misschien niet heel vreemd dat vader Waenink hierin niet de allerbeste locatie voor een volksfeest zag? “Maar hij ging naar Canada en mijn moeder had meer dat horeca-achtige, die zag het wel zitten”, zegt Harrie. “En dat jaar kwam het lunapark met alle attracties voor het eerst in het dorpscentrum te staan, dit was hét moment om zoiets op te zetten.”

Het team van De Zwaan stak de handen flink uit de mouwen. Zelf timmerden ze boomschorsbarretjes en een dansvloer in elkaar. Overal in de omgeving leenden ze klapstoeltjes, 180 in totaal. Die stoeltjes stonden netjes in het gras rondom de dansvloer en onder de bomen opgesteld, zo is te zien op de stapel zwart-witfoto’s die Harrie tevoorschijn heeft gehaald, de foto’s zijn gemaakt door wijlen Bertus ‘Bolknak’ Lubbers. Op de foto’s is het terrein nog helemaal leeg, het was stilte voor de storm. 

Waslijn
De allereerste editie van het tuinfeest werd namelijk een daverend succes. Waar gerekend was zo’n 250 bezoekers, waren dat er direct de eerste avond al meer dan 800. De muziek kwam alle avonden van de band de Moonlight Stars uit Baak. Het koelen van de drank was een dingetje, dat gebeurde in teiltjes water. Af en toe viel de stroom even uit, stopte de muziek en werd alles donker. “En moet je kijken op die foto’s, de waslijn hing nog door de tuin!”

Vader Reint – hij overleed in 1976, daarna nam zoon Harrie het café over – wist eenmaal terug uit Canada niet wat hij zag. Het eerste tuinfeest was er weliswaar één voor in de boeken, maar had ook overduidelijk z’n sporen nagelaten. Harrie kan er een halve eeuw later nog hartelijk om lachen: “De hele tuin was naar de bliksem! Alles lag ondersteboven! Maar aan de bankrekening kon mijn vader ook zien dat het wel een flink succes was geweest. Hij heeft er nooit meer over gepraat.”

Een nieuwe traditie was geboren. In de tuin kwam een vijver voor de sfeer. De bomen verdwenen, de kippenren werd afgebroken en het gras maakte plaats voor klinkers. “Ik heb hier als kind nog glas uit het gras staan harken”, vertelt Rudy Jansen (44), neef van Harrie en huidig eigenaar van het café. “Bier in het glas op zo’n feest buiten, dat kon toen allemaal nog. Dat is nu ook niet meer voor te stellen. En dat we alles zelf deden. Je had ook geen boormachine ofzo, alles ging met hamers en spijkers.”

Programma
Nu kijkt Jansen uit naar de editie die komen gaat. Zaken als de opbouw van het podium zijn al sinds jaar en dag uitbesteed. En in plaats van één band ís er een compleet programma. Het tuinfeest van 2022: het Hanska Duo (tribute), Hein van de Spitfires, Roel Starink en Tinus Hoekstra (allen woensdag), DJ Kicken en Jackfire (vrijdag), DJ Jeffrey van Londen en Hike (zaterdag) en Roel Starink, Jetset en Immer Hansi (zondag). Die laatste staat garant voor een feest vol après-skisferen, precies zoals in Oostenrijk.

Beeld van de tuin van café De Zwaan, voorafgaand aan het allereerste tuinfeest in 1972. De originele foto is gemaakt door Bertus Lubbers. Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant