De aaneengesloten route is 344 kilometer lang. Beeld ter illustratie. Foto: Luuk Stam

De aaneengesloten route is 344 kilometer lang. Beeld ter illustratie. Foto: Luuk Stam

Henk Wullink ontwikkelt Achterhoekse 12-stedenroute

Cultuur

Fietsroute, aaneengesloten of in twaalf ‘ronde’ etappes, verbindt steden in de Achterhoek en de Liemers met elkaar.

Door Luuk Stam

HENGELO – Hengeloër Henk Wullink (77) heeft in zijn leven al heel wat fietsroutes uitgezet, maar op zijn meest recente werk is hij wel bijzonder trots. Jarenlang werkte hij aan de ontwikkeling van zijn nu uitgebrachte routebundel ‘Achterhoekse 12-stedenroute op de fiets’. Het geheel is te fietsen in twaalf delen met heen- en terugroutes (540 kilometer) of aaneengesloten als fietszevendaagse (344 kilometer). Startpunt is eetcafé Jansen & Jansen in Hengelo, vooralsnog ook het enige verkooppunt van de routebundel.

Onderweg komen de fietsers niet alleen in steden als Zutphen, Doesburg en Doetinchem terecht, maar ook in heel wat kleinere stadjes, die in een ver verleden stadsrechten ontvingen. De door Wullink uitgezette route – geheel gebruikmakend van het knooppuntensysteem – loopt door een groot deel van de Achterhoek en de Liemers en doet vanuit Hengelo achtereenvolgens de steden Bronkhorst, Zutphen, Lochem, Borculo, Groenlo, Bredevoort, Terborg, ’s-Heerenberg, Zevenaar, Doesburg, Laag-Keppel en Doetinchem aan.

Primeur
Met de fietszevendaagse hoopt Wullink de komende jaren fietsers vanuit heel het land naar de Achterhoek te halen. “Veel fietsliefhebbers hebben leuke meerdaagse fietstochten in Nederland zoals de Friese Elfstedentocht en de IJsselmeerroute al gedaan”, stelt de Hengeloër. “Voor de Achterhoek is dit echt een primeur. Zo’n zevendaagse van bijna 350 kilometer is een inspirerende uitdaging voor een fietsvakantie.”

De fietszevendaagse van stad naar stad door het Achterhoekse en Liemerse landschap kent dagetappes van gemiddeld 49 kilometer. Het idee is dat de deelnemers aan deze zevendaagse onderweg overnachten. “Je vertrekt bijvoorbeeld op maandagochtend in Hengelo, je parkeert hier de auto, je stapt op de fiets en je keert hier op zondag ook weer terug”, legt Wullink uit. “Dan heb je in een week tijd een prachtig beeld van de regio gekregen.”

Terugroutes 
Toch heeft Wullink ook een variant met twaalf ‘ronde’ routes gecreëerd. “In het verleden merkte ik vaak dat veel mensen toch wel graag weer terug willen naar de plek waar ze ’s ochtends zijn gestart”, verklaart hij. “Omdat daar hun auto weer staat. Omdat ze liever niet al hun spullen onderweg meenemen. Of omdat ze graag één dag willen fietsen en een tijd later pas een volgende etappe doen.”

Daarvoor heeft Wullink de zogeheten terugroutes uitgezet. De gemiddelde lengte van een route in deze vorm – met heen- en terugroute – bedraagt 45 kilometer. “Daarvan gaat dan bijvoorbeeld 30 kilometer over het traditionele traject en is 15 kilometer terugroute waardoor de mensen weer uitkomen op de plek waar ze die dag zijn gestart”, legt Wullink uit. 

De Hengeloër stelde het geheel naar eigen inzicht samen. “Voor mij was het een hernieuwde kennismaking met de regio”, vertelt hij. “Ik heb er veel plezier aan beleefd. De historische centra van de twaalf steden zijn indrukwekkend. Daarnaast heb je hier de rijkdom aan kastelen, landhuizen en landgoederen, de zandwegen en fietspaden, de stilte en de rust, de rivieren en vele beken en de verschillende authentieke boerderijen. Zo’n sterk afwisselend landschap zie je nergens anders.”

Verkoop
De fietsmap ‘Achterhoekse 12-stedenroute op de fiets, van stad naar stad over het mooie platteland van de Achterhoek en Liemers’ kost 7,50 euro en is vanaf nu verkrijgbaar bij eetcafé Jansen en Jansen (Spalstraat 1) in Hengelo. De routes zijn uitneembaar en dus gemakkelijk onderweg mee te nemen. In de map staan ook attracties en toeristische locaties vermeld, die de fietsers onderweg tegenkomen. Wie een map wil reserveren, kan mailen naar info@eetcafejansenjansen.nl of bellen: 0575-461478. Wullink hoopt zowel het aantal verkooppunten als het aantal aangesloten startpunten in de komende tijd uit te breiden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden