De openingshandeling van het festival in 2014 door Bennie Jolink. Foto: Gerard Rabeling
De openingshandeling van het festival in 2014 door Bennie Jolink. Foto: Gerard Rabeling

Internationaal Historisch Festival het ‘Agrarisch Verleden Herleeft’

Cultuur

TOLDIJK – Zaterdag 14 en zondag 15 mei houdt de Oude Motoren en Tractoren Vereniging (OTMV) het festival ‘Agrarisch Verleden Herleeft’ voor de 32ste keer aan de Wolfstraat 5 in Toldijk. Na de coronaperikelen van 2020 en 2021 heeft de organisatie de draad weer opgepakt en kan het evenement doorgaan. Het Hoofdthema voor 2022 is het merk Schlüter. Openingstijden zaterdag en zondag 10.00 tot 17.00 uur. De opening is zaterdag om 10.00 uur. 

De kern van dit festival ligt bij het showen en demonstreren van antieke stationaire motoren, tractoren en werktuigen, die de vorige eeuw in de Land- en Tuinbouw gebruikt werden aangevuld met Youngtimers en diverse andere bezienswaardigheden/activiteiten. 

De circa 6.500 leden van de OTMV brengen in hun vrije tijd oude tractoren, motoren en machines weer terug in hun oude en meestal originele staat. De restauratie die met veel liefde en vakmanschap wordt uitgevoerd, neemt weken, tot vaker maanden en in enkele gevallen zelfs jaren in beslag. Het is vaak wonderbaarlijk hoe men vanuit een onooglijk en soms nauwelijks meer herkenbaar ‘stuk oud ijzer’ toch in staat blijkt te zijn, door veel speurwerk in de historie, het soms namaken van niet meer verkrijgbare onderdelen, toch een prachtige tractor, motor en/of werktuig weet te restaureren. Na al deze inspanningen volgt de beloning. Hun pronkstuk te kunnen tonen aan het grote publiek op het ‘Agrarisch Verleden Herleeft’. Er worden machines tentoongesteld waarvan de oudste dateren uit de begin jaren 1900 of nog ouder. 

Ook worden er in de welbekende ’dorsstraat’ alle vormen van korendorsen getoond. Men ziet hier hoe men vroeger het koren dorste. Verder is er een onderdelenmarkt voor de hobbyisten onder de bezoekers en zijn er tal van marktkramen waar onder andere miniaturen, kleding, en caps met tractormerken te verkrijgen zijn.

Tevens worden er dit jaar weer trekkertrek demo’s georganiseerd voor oude tractoren. Daarbij wordt geprobeerd om zover mogelijk te rijden met een steeds zwaarder wordende last. Dit vergt veel van de trekkers en hun berijders, maar is een waar genot om te bekijken. De antieke trekkers doen dit vaak door midden van het steigeren door de grote trekkracht, met de voorste wielen in de lucht.

Voor de kinderen is er een springkussen en zandbak met miniatuur graafmachines, de scouting maakt klimtoestellen. Demonstraties van de Bronckhorster brandweer kunnen doorgaan mits ze kunnen worden vrijgemaakt in verband met calamiteiten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden