Suze Florij aan de draaischijf waar zij met chamotteklei een fraaie schaal draait. Foto: Liesbeth Spaansen
Suze Florij aan de draaischijf waar zij met chamotteklei een fraaie schaal draait. Foto: Liesbeth Spaansen

Suze Florij vindt zichzelf meer ambachtsvrouw dan kunstenaar

Cultuur

Deelnemer Kunst4daagse 2022

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/STEENDEREN - De veertiende Kunst4daagse Bronckhorst wordt gehouden van Hemelvaartsdag 26 mei t/m zondag 29 mei. Vier dagen lang tonen tussen 11.00 tot 17.00 uur vele kunstenaars en galeriehouders in eigen of (gelegenheid)kunstlocaties hun werken aan een breed publiek. Suze Florij maakt tegels en keramiek in haar atelier Suze/De Steenenvloer aan de Dorpsstraat 16 in Halle.

Kennismaken
Suze Florij (50) uit Silvolde volgde de Detailhandelschool, maar kwam niet aan het werk. “Ik had epilepsie en werd zonder dat ik dat wilde afgekeurd.” Ze ging op kantoor bij haar vader aan het werk, die brandweerauto’s opknapte. “Kantoorwerk was niks voor mij. Mijn vader deed veel handel met Portugal en we hadden daar ook vrienden. Hij sprak vloeiend Portugees en dat wilde ik ook graag. Ik ben toen naar een goede vriendin van mijn ouders in Portugal gegaan, zij was eigenaresse van een basisschool. Ik ben met kleuters gaan werken en volgde taallessen om de taal te leren.”

Het ondernemen heeft Suze van haar vader en oma. “Mijn beide oma’s hebben altijd hard gewerkt een van hen was horecaondernemer en was getrouwd met een kunstenaar”, lacht ze. “Mijn andere oma was ook kostwinner en werkte in de fabriek. Beiden waren hun tijd ver vooruit.” Suze trouwde met Peter Florij, ook uit Silvolde. “Peter was vrachtwagenchauffeur, maar om samen te ondernemen stopte hij daarmee. Met de hulp van mijn moeder die ons nog steeds helpt, konden we de Steenenvloer starten in Terborg. Peter bleek een hele goede tegelzetter te zijn. Ik verkocht in de showroom de tegels die Peter bij de klant verwerkte. Een hele mooie samenwerking.” In 2006 verhuisde het bedrijf naar Halle. Van een woning en een winkel gingen zij naar een woon-winkelpand. “Op een flink perceel dat ver naar achter doorloopt. Daar heb ik een fruitboomgaard. De moestuin heb ik niet meer, dat kostte veel tijd. Net als mijn bijenvolk, die is naar een andere imker gegaan. Nu steek ik veel tijd in mijn tegels en keramiek.” In 2011 werd de winkel flink groter door een aanbouw.

Atelier Suze
Pallets vol ongeglazuurde biscuit tegels staan in de opslag, halffabricaten uit Spanje en Italië. Dit is het basisproduct voor Suze, om daar vervolgens de gewenste kleur glazuur, of een zeefdruk, op aan te brengen en te bakken. Maar liefst vier ovens heeft zij tot haar beschikking. “Daar kunnen tegels van een hele badkamer van ongeveer dertig vierkante meter tegelijk in worden gebakken.” Die gaan 24 uur de oven in, die eerst langzaam wordt opgestookt tot hoge temperatuur om daarna weer langzaamaan af te koelen.

Om een leuke hobby te hebben volgde Suze jaren geleden lessen bij een pottenbakker in Ulft. Toch bleef het bij die lessen. “Acht jaar geleden heb ik dit ambacht pas weer opgepakt. Mijn man Peter heeft me hierin gestimuleerd. Ik heb mijn atelier in de tegelwinkel kunnen realiseren. Dat is een voordeel. Voor mensen die tegels uitzoeken voor hun badkamer en daar in dezelfde kleur bijvoorbeeld een wasbak bij willen, kan ik die zelf maken.”  

Suze ziet zichzelf niet als kunstenaar maar als ambachtsvrouw, praktisch en nuchter. “Voor mij is het belangrijk dat mijn keramiek er niet alleen goed uitziet, maar dat het kwalitatief ook goed is. Als ik een vaas maak, wil ik dat deze waterdicht en te gebruiken is. Daar staat langere tijd water in. Dan moet ik deze op hoge temperatuur stoken.” Van kopjes en serviezen bijvoorbeeld moet het glazuur sterk en vaatwasserbestendig zijn. Een sierobject die mooi is gedecoreerd, kan lager worden gestookt. “De vele mogelijkheden die er zijn met klei, maakt het ermee werken zo leuk. Je kunt het ook schilderen en decoraties op aanbrengen. Door met verschillende manieren de glazuur te stoken, is het ook verrassend of de kleur eruit komt te zien zoals ik heb bedacht. Ik heb wel een temperatuurregelaar, maar alles hangt ook af van de plaats van het werk in de oven, dikte van het glazuur en de hoeveelheid zuurstof en de hitte. Het is telkens weer spannend om de oven te openen. Maar zoals een bekend pottenbakkers gezegde stelt: ‘Ik gebruik geen water, maar verzamel alle tranen van mislukkingen om mijn glazuren te mengen’”, lacht Suze.

Kunst4daagse
Suze Florij meldde zich in 2021 aan voor de Kunst4daagse Bronckhorst, die door corona. alsnog werd afgelast. Voor 2022 staat in haar atelier nu al veel werk te drogen. Tegels, wasbakken en tulpenvazen, serviezen en objecten. “De hele winkel en het atelier zijn tijdens de kunstroute te bekijken. Een aantal muren behoeven nog wat tegelwerk, maar ik heb er erg veel zin in.”


www.ateliersuze.nl 

www.kunst4daagse bronckhorst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant