Wesley Ankersmid op de Varsselring vorig jaar. Dit jaar is de Hengeloër opnieuw van de partij, nu als IRRC-coureur van Performance Racing Achterhoek. Archieffoto: Luuk Stam

Wesley Ankersmid op de Varsselring vorig jaar. Dit jaar is de Hengeloër opnieuw van de partij, nu als IRRC-coureur van Performance Racing Achterhoek. Archieffoto: Luuk Stam

Wesley Ankersmid leeft met vertrouwen toe naar thuisrace

Sport

Hengelose coureur begint dit weekend op de Varsselring aan zijn eerste IRRC-seizoen

Door Luuk Stam

HENGELO – Hij hoopt zaterdag en zondag iets minder gespannen te zijn dan een jaar geleden. Toen was alles nieuw, komend weekend staat Hengeloër Wesley Ankersmid (35) voor de tweede keer aan de start van de wegraces op circuit de Varsselring. Al doet hij dat wel op een nieuwe motor, voor het eerst als voorwaardig lid van Performance Racing Achterhoek – het raceteam van zijn dorpsgenoten Arno en Tonny Wassink – én als kersvers deelnemer in het International Road Racing Championship (IRRC) Supersport, het kampioenschap waarvan de races in Hengelo de eerste ronde vormen.

Naast de IRRC-races zal Ankersmid op de Varsselring dit weekend ook in actie komen in de Benelux Trophy, in dat kampioenschap reed hij ook vorig jaar mee. Daarnaast kreeg hij afgelopen september een wildcard voor de IRRC-wedstrijd in het Duitse Frohburg. Daar deed de Hengelose coureur het zo goed dat hij nu het gehele seizoen in dit internationale kampioenschap mag rijden. Later dit jaar staan voor de dertiger, die in het dagelijks leven samen met zijn broer een eigen bouwbedrijf runt, ook de races in Schleiz (Duitsland), Imatra (Finland), Chimay (België), Horice (Tsjechië) en wederom Frohburg op het programma.

Fundament
Dat de nog maar jonge racecarrière van Ankersmid – pas twee jaar terug zat hij voor het eerst op een racemotor – een flinke vlucht heeft genomen, is een understatement. Waar de races in zijn thuisdorp vorig jaar hét grote doel vormden, is hij inmiddels heel wat ervaring rijker, is de kalender flink gevuld en is zijn thuisrace nu ergens ook een wedstrijd zoals alle andere, met dezelfde focus en voorbereiding. “Maar hier ligt natuurlijk wel het fundament”, klinkt het. “Als er hier in Hengelo geen wegrace was geweest, dan was ik nooit met racen begonnen. En alles is hier bekend: het circuit, de molen, de mensen.” Het zal voor Ankersmid komend weekend dan ook opnieuw veel meer dan ‘gewoon’ een wedstrijd zijn. “Als ik terugdenk aan vorig jaar, dan zie ik weer voor me hoe in die uitloopronde op zondag aan de alle kanten de handen in de lucht gingen, dat was zó bijzonder”, blikt de Hengelose coureur terug op zijn onvergetelijke debuut. 

Hij eindigde vorig jaar in de race op zondag als 20ste, maar zijn optreden had in de gehele beleving veel weg van een overwinning, ook voor de mensen langs de kant: “Dat ik als held werd ontvangen, is misschien wat veel gezegd, maar zo voelde het wel.”

Wat er dit jaar mogelijk is? Dat is voor de hoofdrolspeler zelf ook koffiedik kijken, want met de concurrentie in het IRRC-kampioenschap is hij nog onbekend. Wel kan Ankersmid zeggen dat hijzelf een goede voorbereiding achter de rug heeft. Met zijn team trok hij dit voorjaar onder meer voor een testweek naar Spanje. “Daar zat de snelheid er goed in”, vertelt hij. “Als je puur naar de rondetijden kijkt, heb ik absoluut een stap gemaakt. Ook dankzij de steun van Performance Racing en de kennis die zij hebben, van de veringafstelling tot een betere zithouding. Alleen al doordat er nu zo’n team achter me staat, win ik seconden op de baan.”

Teamgenoten
In het team van Arno en Tonny Wassink treft Ankersmid ook Ilja Caljouw uit Bovensmilde - eveneens actief in het IRRC Supersport - en Jorn Hamberg uit Dalerveen, die in het IRRC Superbike rijdt. Zowel Caljouw als Hamberg reden al vele malen in Hengelo. “Voor drie jaar geleden stond ik hier nog langs de kant om die jongens aan te moedigen, zij waren mijn helden van de Varsselring”, vertelt Ankersmid. “Nu zit ik bij ze in het team, dat is wel heel mooi. Het gaat allemaal heel snel, maar zeker nu de race hier weer dichterbij komt, denk je wel weer eens na over hoe bijzonder het eigenlijk is.” 

Tot en met woensdag moet hij nog in de bouw aan het werk, na Hemelvaartsdag gaat het vrijdag richting het circuit. Al kwam Ankersmid daar de afgelopen weken al geregeld. “Voor elke race kijk ik filmpjes om de baan te leren kennen”, vertelt hij. “Hier pak je ook een keer de auto en rijd je een rondje. Dan schat je in waar de rempunten liggen. Ik heb hier natuurlijk al gereden, maar met de nieuwe motor is het nu weer anders. Vorig jaar was ik hier vooraf nog veel minder mee bezig, dat is ook een deel van de stap die ik heb gemaakt. Ik heb er vertrouwen in, we zijn er klaar voor. En ik heb er vooral ontzettend veel zin in.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant