De Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bronckhorst in 2022 voor een tweede keer online, met burgemeester Marianne Besselink (r.), wethouder Evert Blaauw (l.) en presentator Frans Miggelbrink (m.). Foto: Vimeo-still
De Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bronckhorst in 2022 voor een tweede keer online, met burgemeester Marianne Besselink (r.), wethouder Evert Blaauw (l.) en presentator Frans Miggelbrink (m.). Foto: Vimeo-still

Tweede digitale Nieuwjaarsreceptie gemeente Bronckhorst

Algemeen

Vrijwilliger van het jaar benoemd en kampioenen gehuldigd

Door Liesbeth Spaansen

HENGELO – Net als een jaar eerder stond ook in 2022 de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bronckhorst online op het programma, gepresenteerd door burgemeester Marianne Besselink en wethouder sport en cultuur Evert Blaauw en aan elkaar gepraat door presentator Frans Miggelbrink. Zij zetten in een vooraf opgenomen vimeo, uitgezonden op woensdagavond 12 januari vanaf 20.00 uur, genomineerde vrijwilligers en sportkampioenen in het zonnetje. Als Vrijwilliger van het Jaar 2021 werd de vrijwilligersgroep van het Achterhoeks Planetarium Olthof in Toldijk uitgeroepen.

Na een warm welkom van Frans Miggelbrink sprak burgemeester Besselink de inwoners toe: “Beste mensen. 2022, een nieuw jaar voor de boeg. Nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden, maar wel weer - opnieuw - met corona. Anders gestart dan u en ik hadden gehoopt, maar desalniettemin wens ik allen een heel goed en vooral heel gezond 2022.”

Ze blikte terug op een jaar waarin iedereen weer hoopte elkaar te mogen ontmoeten, maar ons moesten realiseren met corona te moeten leren leven. Achterhoekers willen het liefst elkaar opzoeken, elkaar ontmoeten, een praatje maken, een feestje, een activiteit organiseren, gewoon spontaan en gezellig. “Ik ben ervan overtuigd dat we, als we de maatregelen achter ons kunnen laten, we dat zo weer oppakken: kermis, verjaardagsvisite, een buurtfeest.”
Ze realiseert zich dat sommigen zich eenzaam voelen, ondernemers het zwaar hebben, verenigingen geen activiteiten kunnen organiseren voor hun leden. “Maar we moeten er met elkaar doorheen. Met geduld, respect, tolerantie én vertrouwen, want als gemeenschap draait het om samen leven.” Ze wenste iedereen ‘samen goed gaon’.

Presentator Miggelbrink en burgemeester Besselink keken terug naar het afgelopen jaar. In een filmpje is te zien dat Frans met wethouder Paul Hofman op bezoek gaat bij basisschool De Kraanvogel in Kranenburg waar directeur Jan Brouwer uitleg geeft over zijn groene en gezonde school. “Zij hebben hiervoor de Duurzame Ster 2021 gekregen”, laat de wethouder weten.

Er is in de gemeente meer aandacht voor duurzaamheid en milieu. Als voorbeeld werden genoemd het nieuwe zonnepark de Baakermat in Baak en de energietuin die wordt ontwikkeld op de Langenberg in Zelhem.

Het tweede filmpje was opgenomen in Zelhem. Daar heeft Diny Hilferink naar tevredenheid een nieuwe energiebesparende, levensloopbestendige woning betrokken. Wethouder Blaauw benadrukte tijdens deze ontmoeting dat hij aandachtgericht wil bouwen voor de doelgroepen, met name starters en senioren, zodat grote woningen dan achtergelaten kunnen worden voor gezinnen.

De gemeente heeft plannen voor 1700 à 2200 extra woningen, waar de gemeenteraad binnenkort over beslist. De gemeenteraad besliste eerder om een tweede termijn met burgemeester Marianne Besselink in te gaan. “Ik vind het ontzettend mooi om burgemeester van Bronckhorst te mogen zijn”, laat ze weten. “Je ziet in deze slechte tijd met corona hoeveel veerkracht, ideeën en spontaniteit er in de samenleving zit.”

Bij café Herfkens in Baak sprak Frans met wethouder Willem Buunk en inwoonster Annelies Wolsink over participatie, voor haar met name over Park de Bleijke, maar daarna ook in breder perspectief. De Omgevingsvisie is tot stand gekomen mede door de inbreng van 600 inwoners en 200 ondernemers. “We hebben ontdekt dat in de gemeente Bronckhorst mensen op twintig minuten fietsafstand van voorzieningen wonen”, meldt de wethouder. Aandacht zal er zijn voor die inwoners, waar dat lastiger voor zal worden naarmate ze ouder wonen.

De Omgevingsvisie wordt nog door de ‘oude’ Raad afgehandeld. “Ik vind het belangrijk om dit met elkaar te doen, want Bronckhorst is van ons allemaal.” Op 16 maart wordt een nieuwe Raad gekozen. “Geef uw stem voor een mooie nieuwe raad”, promoot burgemeester deze verkiezingen.

Voor de ondernemers is het mede door corona een lastige periode. “Ze zijn hard geraakt, al doen anderen het juist goed”, weet de burgemeester. “We hebben een bedrijvenpanel opgericht om goed te horen van ondernemers waar behoefte aan is, dat kunnen ze melden. We hebben alle regelingen ter beschikking om u door deze periode heen te helpen.”

Ook voor nieuwkomers is de Bronckhorst een gastvrije gemeente. Het staat open voor jonge of oudere mensen. Ook voor degene die ooit uit de Achterhoek zijn weggegaan en die terugkomen, is een warm welkom. “Dat zit niet alleen in de buurt, dat zit ook in het verenigingsleven, in de ondernemers in de gemeente.” Ook bijzonder is dat de gemeente jonge asielzoekers heeft opgevangen. “Het is hartverwarmend hoeveel spullen en hulp er is geboden uit de samenleving om deze jonge mensen een warm welkom te heten. Hartverwarmend.”

Sport en bewegen
Wethouder Evert Blaauw gaf aan dat sport en bewegen belangrijk is, ook in deze tijd. “Laten we hopen dat we zo snel mogelijk weer open zijn om weer vol met elkaar te sporten”, geeft hij aan. “Maar ook de gemeenschapszin in het verenigingsleven is heel belangrijk. Dat het weer kan draaien, dat iedereen weer actief kan zijn. Onze kampioenen in deze periode brengen een extra prestatie met zich mee. Ondanks corona toch deze prestaties te hebben neergezet.”

Kampioenen 2021

De sportkampioenen die afgelopen jaar eerste, tweede of derde werden bij een Nederlands-, Europees- of Wereldkampioenschap werden gehuldigd. Iris Jaspers uit Drempt doet aan paaldanssport en luchtacrobatiek en behaalde goud op het WK Artistic Aerial Hoop junior, goud op het NK Aerial Hoop Sports junior, goud op het NK Artistic Aerial Hoop en zilver op het NK Artistic Pole.

Hardloper Tijmen Wisselink uit Zelhem behaalde goud bij het NK Atletiek 800 meter onder 18 jaar. Hij werd ook tweede bij het NK cross 4300 meter onder 18. Het jeugdvoetbalteam JO13-1 van ZZC’20 uit Zelhem behaalde zilver op het NK voetbal. Jette Beek, inline skater uit Hummelo behaalde twee keer zilver en drie keer brons bij het NK Skeeleren.

Touwtrekkers van TTV Vorden, vader Gert-Jan en zoon Richard Vliem uit Zelhem behaalden goud bij het WK Open 640 kg, zilver bij het WK Open 680 kg, zilver bij het WK Landen 680 kg en zilver bij het WK Landen 640 kg. Touwtrekker Gerrit Uilenreef uit Vorden (niet in beeld) behaalde goud bij het WK Open 640 kg, zilver bij het WK Open 680 kg, zilver bij het WK Landen 680 kg, zilver bij het WK Landen 640 kg, goud bij het NK Open 720 kg én goud NK Open 680 kg.

Joey Puthaar uit Hengelo behaalde goud tijdens het NK brommercross MX 50 standaardklasse.

Alle sporters ontvingen een bloemetje en een oorkonde voor hun prestaties. “Ze moeten het applaus helaas missen”, vindt de wethouder jammer. En de groepsfoto, vult Frans nog aan. Wethouder Blaauw liet nog weten voor volgend jaar hopelijk een Olympische Kampioen te mogen huldigen. Snowboarder Melissa Peperkamp uit Zelhem neemt daaraan deel dit jaar.

Vrijwilligers van het jaar

Het cement van de samenleving, noemt de wethouder de vrijwilligers in Bronckhorst. De drie genomineerden werden in een filmpje voorgesteld. Eerste genomineerde is het Achterhoeks Planetarium Olthof uit Toldijk. Vrijwilligers Jan Burgers, Henk Huurnink en Henk Stemerding vertellen over het werk van de vrijwilligersgroep die uit meer mensen bestaat. Tien jaar geleden is de maker van het planetarium Henk Olthof overleden. Daarna werd een stichting in het leven geroepen om het planetarium voort te zetten, te onderhouden en te tonen door het houden van rondleidingen.

Erika Kuik uit Steenderen is de tweede genomineerde. Zij doet vooral vrijwilligerswerk op De Kei, waaronder het taalcafé, repair café, zing-in en de communicatie ervan. Daarnaast is zij betrokken bij de burendag, het huttendorp en de buurttuintjes en werkt graag mee bij de werkdagen van Het Steenders Landschap.

Tot slot was Nel van der Meulen uit Hummelo genomineerd. Zij doet vrijwilligerswerk bij Amphion cultuurbedrijf, bij het programma Lang leve kunst en noaberschap, speciaal voor ouderen. Toen het programma drie jaar geleden startte in de gemeente Bronckhorst is zij mee gaan doen met Kunst aan de Keukentafel. Nel weet dat kunst de mensen plezier in het leven brengt.

“We eren met deze verkiezing alle vrijwilligers in Bronckhorst. We zeggen hiermee hoe belangrijk onze vrijwilligers zijn”, laat de wethouder weten, wetend dat zij bescheiden zijn. Tot Vrijwilliger van het Jaar 2021 werd het Achterhoeks Planetarium in Toldijk uitgeroepen.

Proosten op een nieuw jaar
Wethouder Blaauw ontkurkte de champagne en proostte samen met burgemeester Bessselink en Frans Miggelbrink en met de intussen digitaal aangeschoven wethouders Willem Buunk en Paul Hofman en gemeentesecretaris Bart Drewes op een nieuw jaar. “We hadden een zware start, maar gaan er voor de ondernemers, samenleving, verenigingen en inwoners met elkaar iets moois van maken”, besluit de burgemeester. “Goed gaon!”


bronckhorst.nl/nieuwjaarsreceptie

De vrijwilligersgroep van het Achterhoeks Planetarium Olthof in Toldijk is uitgeroepen tot Vrijwilligers van het jaar 2021. Voorzitter Jan Burgers mocht de bloemen en oorkonde namens de groep in ontvangst nemen. Foto: Theo Janssen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden