Afbeelding

Ala ogri e tyari wan bun

Algemeen

Hoe gaat het met u? Met ons gaat het goed. De kerstboom is opgeruimd, de laatste knallen zijn uitgestorven. Surinamers houden van feest, dus ondanks de avondklok om 21 uur zijn er wel wat feesten geweest met honderden mensen en live muziek. Ja, ook hier knellen de maatregelen. En ook hier is Omikron aan het oprukken. De vaccinatiegraad is nog steeds laag – ruim 50 % van alle volwassenen – en de besmettingscijfers lopen hard op. Het is spannend of de ziekenhuizen weer in code zwart zullen belanden. Een nieuwe lockdown dreigt. 

En er is meer slecht nieuws. 

In Paramaribo werd onlangs een journalist in elkaar geslagen door het beveiligingsteam van de vicepresident. Even later vond diezelfde journalist granaten onder zijn auto. Een beangstigende situatie. Hij had niets verkeerd gedaan. De regering heeft hem uiteindelijk bescherming aangeboden, maar de vp ontkent verantwoordelijkheid. Ik heb hier geen mening over, maar zou niet graag journalist zijn hier. 

Bij goede vrienden van ons is vlak voor Kerstmis ingebroken. Ze waren niet thuis. Er is veel schade en er zijn dierbare eigendommen weggehaald. De verhalen over het optreden van een beveiligingsbedrijf en de politie zijn niet om vrolijk van te worden. Dienstverlening en communicatie staan hier in het algemeen op een laag pitje – ook als je het hebt over loodgieters, monteurs enzovoorts – maar als het gaat om je veiligheid, in je eigen huis, kan dat echt ellendig zijn. 

En ja, het is nu regentijd dus ook ander ongedierte slaat weer toe. Zo sloeg ik op een avond het laken opzij en zat er midden op mijn kussen een kakkerlak naar me te staren. We moeten weer extra goed op onze voorraden letten. Een houdbaarheidsdatum is hier weinig waard. We hebben zelfs larven van meelmotten gevonden in de naden op de buitenkant van verpakkingen, van hondensnoepjes in dit geval, en we vermoeden nu dat die hele supermarkt er vol mee zit. 

Maar er is ook goed nieuws. 

Het IMF heeft steun toegezegd voor het Herstelplan van de Surinaamse regering. We hopen dat de bevolking hier snel vruchten van kan plukken, want voor de meeste mensen is de rek eruit. 

En dan bij ons thuis. De auto is na acht maanden (!) terug uit de garage, natuurlijk nog niet helemaal klaar, maar hij rijdt. Onze ongrijpbare loodgieter Lex zal binnenkort toch echt wat klussen komen doen, en als het meezit komt er toch een nieuwe airco. De monteur heet Cliff, we noemen hem Cliffhanger. 

Tot slot, onze actie voor Jaison en Siene loopt best goed, maar – ook hier – het kan beter. Eind januari hopen we een cheque te overhandigen voor de aanschaf van een tweedehands auto, zodat Jaison weer kan werken als taxichauffeur. Maar we zijn er nog niet, dus als u nog wilt bijdragen, stuur dan een e-mail naar jaisonensiene@gmail.com, dan sturen we u het rekeningnummer en houden we u op de hoogte van het resultaat. Dank u wel! 

Kortom, bij ons is het glas altijd half vol. Of zoals Johan Cruijff zou zeggen: Ala ogri e tyari wan bun – Elk nadeel heb zijn voordeel. 

We wensen u nog een goed 2022! 

Odi odi! Groetjes!
Anke en Peter


Voor bijdrage Jaison mail: jaisonensiene@gmail.com

Peter en Anke Frerichs wonen sinds 25 augustus 2020 in Suriname. Peter werkt op de ambassade in Paramaribo als consul en operationeel manager. Anke vertaalt boeken en doet vrijwilligerswerk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden