Kinderen werkten goed met elkaar samen om de hut zo mooi mogelijk te maken. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Kinderen werkten goed met elkaar samen om de hut zo mooi mogelijk te maken. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Honderd kinderen bouwen hutten

Algemeen

STEENDEREN – Ook dit jaar was het op de laatste donderdag en vrijdag van de grote vakantie, 26 en 27 augustus een drukte van jewelste op het terrein van IJsclub De Molenkolk. De kinderen uit Steenderen, Toldijk, Baak en Olburgen waanden zich twee dagen lang op de planeet Mars.

Door Liesbeth Spaansen

Geert Postma, Emmeke Gosselink, Jasper Geurts en Erika Kuik van De Kei hadden de leiding. “Het verhaal is dat de groep kinderen op Mars is geland na een lange reis”, vertelt Geert bijna aan het einde van de eerste middag. “Vorig jaar hadden ze een nederzetting op het inmiddels bewoonde eiland gebouwd. Ook op Mars zijn geen voorzieningen. Daarom worden naast woningen ook een bank, winkels en een gevangenis gerealiseerd.”
De Tolbrug Toldijk had gezorgd voor materialen om mee te klussen terwijl Woonwinkel Gosselink en Kledingreparatie Handmade by H. stoffen brachten om mee te decoreren. Voerwaarts Toldijk spaarde de vele pallets op en Geschenkenhuis Beuseker regelde knutselmaterialen.
De honderd kinderen kwamen naar de wei bij de ijsbaan. Na controle op dichte schoenen en een naamstikker op shirt én meegebracht gereedschap, gingen zij in vijftien groepen met een zelfbedachte naam aan de slag om met honderden spijkers de vele pallets aan elkaar te timmeren om hun hut te bouwen.
Het zonnetje scheen, maar er was voldoende fruitwater om de dorst te lessen. Voor de vrijwilligers was er ook koffie en thee. Er kwam ook eten en drinken, aangeboden door COOP Aalderink, die aan de banken en tafels die Big Bread ter beschikking stelde, kon worden genuttigd. Autobedrijf Kluit zorgde voor heerlijke ijsjes, Marketz installatiebedrijf regelde alles voor pannenkoeken en Fruitbedrijf Horstink bracht overheerlijke appels.

De donderdag werd volledig gevuld met het bouwen. Was de een handig met hamer en spijkers was een ander beter in het knutselen om muntjes te verdienen om voor de hut meer materialen, zoals hout, stof en karton te kunnen ‘kopen’. In de knutseltent kon worden geschilderd en geplakt, roosjes gemaakt en natuurlijk een groepsvlag of naamplaatje voor de hut.
Ook was het mogelijk om munten te verdienen met spelletjes doen. Bij Jasper konden de kinderen zaklopen, waterdragen of frisbeeën. De kinderen gaven ook graag ter betaling een rondleiding in hun bouwwerk in wording. Deze dag gingen de kinderen samen eten met de buren, echt buurtmaken.
Vrijdag kon het dorp nog worden geschilderd van buiten en van binnen. Of behangen. Met de zelfgemaakte kussentjes was het er goed toeven. Aviko kwam vrijdags met een heuse frietkar voor patat en een snack naar keuze. Aan het eind van de dag konden alle kinderen elkaars hutten bekijken en mochten ze vertellen wat ze allemaal hadden gebouwd.
Het was voor de organisatoren fijn dat IJsclub De Molenkolk het terrein wederom beschikbaar stelde en dat bij Bakkerij Willemsen de parkeerplaats kon worden gebruikt voor het brengen en halen van de kinderen. De Covik plaatste de afvalcontainers en kwam aan het einde terug om al het afval mee te nemen. De EHBO-ers behandelden een enkeling die zich op de vingers had geslagen met een hamer en genoten dus twee dagen mee van alle kinderpret.


Meer foto’s staan op Achterhoekfoto.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden