Hans Smees naast talent Dirk Geiger in Oschersleben. Foto: Henk Teerink

Achterhoekse inbreng bij IDM wegraces Oschersleben

Algemeen

HENGELO - Het eerste raceweekend om het IDM kampioenschap van 21 t/m/ 23 mei had een duidelijke Achterhoekse inbreng. Op het Duitse circuit van Oschersleben, nabij Magdenburg, was Hans Smees werkzaam voor de Duitser Dirk Geiger van de partij. Hamove-lid Rob Hartog reed en kwam op de tweede dag tot een tweede plaats.

De start van het Duitse kampioenschap zou eind april al plaatsvinden op de Lausitzring, maar corona zette daar een streep doorheen. Hetzelfde lot waren de races op de Sachsenring van begin mei beschoren, maar op het circuit van Oschersleben mocht er dan eindelijk gereden worden. Om de punten werden in de volgende klassen gestreden: Superbikes, Supersport 600 en Supersport 300.
Tijdens de kwalificaties ging het voor Rob Hartog niet naar wens. Op zijn RT SKM Kawasaki Supersport 600 kwalificeerde hij zich als twaalfde. Bij de eerste race op zaterdagmiddag had Hartog vanaf de vierde startrij een uitstekende start en na één ronde ging hij aan de leiding. Hartog sloeg een gaatje, maar vervolgens werd de baan droger. Hierop anticipeerde Hartog niet snel genoeg en hij werd ingehaald. Eenmaal op plaats zes hervond de 29-jarige coureur zijn ritme en ging hij mee met de rijders voor zich, tot het moment dat het weer harder begon te regenen. De organisatie besloot tot de rode vlag. Einde wedstrijd en dus werd Hartog als vijfde in de uitslag opgenomen.

Rode vlag
De tweede wedstrijd op zondag begon op een droge baan. Hartog reed in de top tien, maar miste het tempo om echt naar voren te komen. Na een flinke regenbui volgde opnieuw een rode vlag, maar nu kwam er wel een herstart. Zover kwam het voor Hartog bijna niet op de natte baan omdat hij in de ronde voor de start onderuit ging. Ondanks de beschadiging aan zijn motor reed Hartog na een goede start meteen naar de tweede plek. Die positie wist hij vast te houden in de sprintrace over zeven ronden, waartoe was besloten door de wedstrijdleiding.
Hans Smees sinds enkele seizoenen werkzaam voor het Duitse Freudenberg KTM Team begon het seizoen ook redelijk goed met Dirk Geiger. In race één ging het nog niet helemaal naar wens met een 12de plaats ondanks dat hij in het begin van de race op een eerste plaats lag. In race twee ging het beduidend beter en mocht Geiger als tweede het podium beklimmen. Smees ziet in Geiger een talent en hoopt dat hij dit jaar echt doorbreekt. Over twee weken wordt de tweede race om het IDM kampioenschap gereden op het Tsjechische circuit van Most.

Spanje
In het zelfde weekend reed Hamove-lid Victor Steeman mee tijdens de WK Supersport 300 op het Spaanse circuit van Aragon. Steeman maakt evenals Smees deel uit van het Duitse Freudenberg KTM Team. Steeman is de enige rijder die uitkomt op een KTM en moet opboksen tegen vele Yamaha’s en Kawasaki’s. Dat het niet makkelijk ging was vooraf duidelijk. In de eerste race werd hij 26ste en in race twee was er een 18de positie voor hem weggelegd.