<p>Bewoners van De Bongerd genieten van Italiaanse klassiekers in de Steenderense zon. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen</p>

Bewoners van De Bongerd genieten van Italiaanse klassiekers in de Steenderense zon. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

VIDEO

De Italianen veroveren harten bij De Bongerd

Galante casanova’s met dappere, kansloze versierpogingen

Door Liesbeth Spaansen

STEENDEREN – Toen Joke Jansen uit Steenderen op facebook las over straattheatergroep De Italianen, die op verzoek een serenade wilde komen brengen, bedacht ze zich geen moment. “Ik heb meteen een bericht gestuurd of de jongens ook naar De Bongerd wilden komen om voor de bewoners op te treden. Ik kreeg bericht terug, dat ze het wilden doen.”

Het was wel spannend, omdat dit optreden voor een groep was, zo zei Joke. De theatergroep gaf dat ook toe. Wie spreek je aan? Welke naam ga je zingen? waren zo wat zaken die anders waren dan bij de andere serenades. Maar na even inzingen, ‘Marina, Marina, Marina’ werd ‘De Bongerd, De Bongerd, De Bongerd’, waren ze er wel uit. Dat klonk prima!

Voor Enrico, een van De Italianen (de 26-jarige Yornik Onstenk) was het een ‘thuiswedstrijd’. De Zwolse theatermaker en acteur komt uit Steenderen. “Theatergroep De Italianen is in 2014 ontstaan tijdens onze studie aan de Theateracademie ArtEZ Zwolle. Het sloeg goed aan en we gingen er na de opleiding mee verder. We brengen bekende en minder bekende Italiaanse liederen. Dat Italiaans klonk gewoon lekker”, lacht Yornik.

Door corona lagen alle optredens van het zestal stil en er kwam geen geld meer op de plank. Zij bedachten het project ‘Serenata Italiana’, persoonlijke serenades bij mensen die een hart onder de riem goed kunnen gebruiken. Ze deden daar een subsidieaanvraag voor bij het Fonds Podiumkunsten, wat werd gehonoreerd. Door de enorme hoeveelheid aanvragen vanuit heel Nederland konden De Italianen een ‘verleidelijk muzikale’ tournee doen van zeven lange dagen.

Na de aanvraag van Joke Jansen stonden voor dit optreden Enrico en Massimo, zang en Graziano, gitaar/zang zaterdag 24 april einde middag voor de deur van Woonzorgcentrum De Bongerd in Steenderen. Met megafoon in de hand kondigden zij zichzelf al aan. In het zonnetje op het terras achter het pand en op de balkonnetjes daaromheen, genoten de bewoners van dit welkome verzetje. Ook de artiesten genoten van het geven van dit spetterende optreden van maar liefst vier heerlijke Italiaanse klassiekers én een mooie rode roos. Waren hun versierpogingen dapper maar kansloos, hun missie is geslaagd: met muziek en theater de Mediterraanse zon laten schijnen.

Klik hier om het filmpje te kijken en luisteren.


Foto’s van het optreden staan op achterhoekfoto.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden