Soldaten van The Fort Garry Horse geven sinterklaascadeaus aan Doetinchemse kinderen. Foto Library and Archives Canada

Soldaten van The Fort Garry Horse geven sinterklaascadeaus aan Doetinchemse kinderen. Foto Library and Archives Canada

Picasa

Achterhoek 75 Jaar geleden

Algemeen

ACHTERHOEK - Aan de hand van krantenberichten blikken we terug op gebeurtenissen uit het verleden. Deze week gaan we 75 jaar terug in de tijd naar maart 1946.

Door Willy Hermans

Zelhem - Aanranding
Maandagmorgen omstreeks half twaalf werd Mevr. K., evacué uit Arnhem, in de buurtschap Velswijk door een 16-j. jongeman J. H. uit Doetinchem, aangerand. Op aanwijzingen van enkele voorbijgangers slaagde de politie er in den dader spoedig te pakken. Hij bekende volledig. Nadat Mevr. K. enkele boodschappen had gedaan, keerde zij naar huis terug. Ter hoogte van de plaats der aanranding gekomen is zij vermoedelijk door emotie overvallen en overleed ten gevolge van een hartverlamming.

Doetinchem - Canada dankt Doetinchem
Het welbekende comité, dat zooveel gedaan beeft voor de geallieerde troepen, die hier ter stede gelegerd zijn geweest met name voor het Canadeesche regiment Fort Garry Horse, dat onze stad bevrijdde, mocht één dezer dagen een persoonlijk schrijven ontvangen van den Canadeeschen premier Mackenzie King.
Wij ontleenen hieraan het volgende: „U kunt er van overtuigd zijn, dat alle Canadeezen, die medestreden voor de bevrijding van Doetinchem, trotsch zijn op dat feit en het verheugt mij zeer te hooren, dat de innige verbondenheid tusschen uw stad en dit dappere regiment uitdrukking zal vinden in het geven van den naam van den commandeerenden officier aan een nieuw park en het noemen van straten naar andere Canadeesche officieren. Dit is een eer, welke het Canadeesche volk niet minder zal apprecieeren dan de officieren zelf.
w.g. Mackenzie King

Varsseveld - Herdenking der 46 gefusilleerden
2 Maart 1945 - De vroege morgenzon had haar eerste stralen over weiden en velden laten gaan. Duitsche overvalwagens, komend van de strafgevangenis De Kruisberg te Doetinchem, stopten aan den Aaltenscheweg te Varsseveld, even buiten het dorp. 46 Gevangenen, jonge kerels, stapten uit, werden in drie groepen verdeeld, in een rij op een stuk bouwland. Commando's klonken en 46 van de beste Nederlanders vielen voor het Duitsche vuurpeloton. De lijken werden op boerenwagens naar de begraafplaats aldaar getracht en zonder meer ter aarde besteld. Na de bevrijding werden velen weer opgegraven en in hun geboorteplaats elders ter aarde besteld.
2 Maart 1946 - Op initiatief van de G. O. I. W., afd. Varsseveld, had op de Begraafplaats aldaar, een sobere herdenking plaats, waarbij het gemeentebestuur, eenige nabestaanden en genoodigden aanwezig waren.

Zelhem - Het Tribunaal te Doetinchem strafte zwaar
Als caféhouder uitgespeeld.
J.E.B. te Zelhem kreeg een zeer zware straf, omdat hem vooral werd kwalijk genomen, dat hij zijn café aan de N.S.B. ter beschikking heeft gesteld, waardoor dit een broeinest van misdaden werd. In verband met den gezondheidstoestand van den delinquent werd hem een interneeringstijd opgelegd, gelijk aan dien, reeds op De Kruisberg doorgebracht. Voorts werd hem het recht ontzegd, ooit weer een openbaar ambt te bekleeden of het beroep van caféhouder uit te oefenen. Alle onroerende goederen van B. werden verbeurd verklaard, benevens de inventaris van café en feestzaal (met uitzondering ven die der limonadefabriek), alle voorraden spijzen en dranken, het radiotoestel en het vermogen tot een bedrag van ƒ 4000. Tenslotte werd ieder recht op vergoeding voor molest ontzegd. B. kreeg recht op beroep.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant