Babs Feijen in de wolken met droombaan
<p>Babs Feijen ziet haar droom uitkomen op de Bernardusschool in Keijenborg. Foto: PR</p>

Babs Feijen ziet haar droom uitkomen op de Bernardusschool in Keijenborg. Foto: PR

Babs Feijen in de wolken met droombaan

Nieuwe directeur begonnen op Bernardus-school

Door Henk Klein Holte

KEIJENBORG – Babs Feijen is per 1 januari de nieuwe directeur van de Bernardusbasisschool in Keijenborg. Haar entree op de Keijenborgse basisschool verloopt door toedoen van de coronasituatie natuurlijk anders dan ze graag zou hebben gewild. “Erg jammer. Ik ben iemand die houdt van spontaniteit, het persoonlijke contact met ouders en de kinderen en elkaar daarbij in de ogen kunnen kijken. Nu kon ik zelfs de collega’s nog niet eens een hand geven. Je voelt je wat geremd en dat is jammer.”

Toch bestond de behoefte om zich voor te stellen, bij het begin van haar (eerste) klus als basisschooldirecteur. Ze dacht na over een alternatief. “Ik heb een kleine vlog gemaakt om naar de ouders en leerlingen te sturen. Daarin kon ik me even voorstellen en kregen zij toch wat bewegend beeld van mij te zien en hoorden ze de stem die erbij hoort.”

Babs Feijen woont in Doetinchem en is net moeder geworden van een dochtertje, Jip, geboren in september. Veel grote veranderingen in korte tijd, voor de in Zeddam geboren Feijen. “Na veertien jaar in Nijmegen te hebben gewoond, gestudeerd en gewerkt, zijn we verhuisd naar Doetinchem vanwege de baan van mijn vriend. Ik solliciteerde, al hoogzwanger, op deze functie. Na drie sollicitatierondes waarin van beide kanten het enthousiasme groot bleek, kreeg ik vlak voor de bevalling het bericht dat ik werd aangesteld.”

‘Verbinding is heel belangrijk, want we hebben elkaar hard nodig’

Een langgekoesterde droom kwam daarmee uit. “Al als kind op de Roncallischool in Zeddam wist ik: Ik wil juf worden. Wat later, vanaf mijn dertien veranderde dat in ‘Ik wil directeur worden!’ Ik ben de studies gaan volgen. Ik begon de schoolcarrière op het Ulenhof in Doetinchem, ging via het Graafschap College naar het hbo, de pabo en heb vervolgens gewerkt als leerkracht als invaller en later met een vaste aanstelling. Daarbij ben ik me blijven ontwikkelen om schoolleider, directeur te kunnen worden. Een studie van drie jaar en daarna nog in Nijmegen als startend directeur in opleiding een soort stageperiode afgewerkt. Het maakt me trots dat ik die functie nu echt bekleed en ik ga nu met veel enthousiasme en grote passie aan de slag op deze school.”

De manier van werken en de onderwijsfilosofie op de Bernardusschool spraken Feijen direct aan. Ook de aanpak van het onderwijs op afstand in deze corona-lockdown stemt haar tevreden. “Dat hebben ze voor de kerstvakantie heel goed geregeld. Ik hoef amper bij te sturen. Ik heb mijn collega’s daarom alleen gevraagd: Wat heb je nog nodig? Ze zijn heel zelfstandig aan de slag gegaan. Dat heb ik wel eens heel anders gezien. Ik ben blij het te zien, het is echt heel fijn, want dat betekent dat ik me in deze periode verder kan verdiepen in de school.”

Als ze Feijen weet waar ze wel wat wil bijsturen. De wens is eenduidigheid in de werkwijze van groep 1 tot en met groep 8. Die uniformiteit moet een onderlegger bieden, een soort placemat, waarop alle lessen en stof op gebaseerd zijn. Als houvast voor de leerlingen en de leerkrachten. “Daarin moet wel de eigenheid van iedere afzonderlijke collega worden behouden”, benadrukt Feijen. “En we willen meer aandacht voor de ‘21st Century Skills’, waaronder bijvoorbeeld de ict-vaardigheden.”

Ze omschrijft zichzelf als een directeur die veel persoonlijke aandacht wil geven. Als collega meer tussen de teamleden staand dan erboven. Maar diezelfde aandacht zal er zijn voor de kinderen, hun ouders en de mensen in het dorp. Want dat is ook belangrijk op een dorpsschool als de Bernardus. “Die verbinding is heel belangrijk. Want we hebben elkaar hard nodig”, weet de kersverse schooldirecteur. “Ik hoop dan ook heel snel iedereen ‘live’ te kunnen ontmoeten. Dat de spontaniteit gauw terugkomt. Maar ook nu kan iedereen me bereiken hoor. Want dat staat bij mij hoog in het vaandel, dat ouders, collega’s en kinderen me makkelijk weten te vinden.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden