Bespaar met energiezuinige koelkast

Bespaar met energiezuinige koelkast

We worden ons steeds bewuster van het milieu en daarom letten veel mensen extra op als zij huishoudelijke apparaten aanschaffen. Duurzame apparaten met een laag energieverbruik zijn steeds gewilder, natuurlijk ook vanuit kostenbesparend oogpunt. Gebruik je nog een oude koelkast? Dan ben je bijna dief van eigen portemonnee. Oude apparaten met kleine gebreken drukken namelijk zwaar op je maandelijkse energierekening en het milieu. Een nieuwe koelkast kopen kan een uitgave zijn, maar uiteindelijk verdien je het snel weer terug als je voor een energiezuinig model kiest tenminste.

Tips voor energiebesparing bij een koelkast

Op de juiste manier gebruik te maken van een energiezuinige koelkast levert je een nóg grotere energiebesparing op. Enkele tips voor een lager energieverbruik van de koelkast:

  • Wanneer je warme producten - zoals een restje avondeten - te warm in de koelkast zet, zal deze harder moeten werken om alles koel te houden. Laat eten dan ook eerst afkoelen voordat je het in de koelkast zet.
  • Ga je voor langere tijd van huis, bijvoorbeeld bij overwintering in het buitenland? Zet dan de koelkast helemaal uit. Vergeet niet om deze helemaal leeg te maken.
  • Denk ook na over de plaats van de koelkast. Zo kan het in een bijkeuken met een plat dak al snel erg warm worden. 
  • De koelkast zal harder moeten werken om op temperatuur te blijven. Er wordt meer energie verbruikt.
  • Bevroren producten in de koelkast laten ontdooien: het is niet alleen beter voor de kwaliteit van je voedsel, maar je bespaart er ook energie door. Je koelkast zal namelijk minder zelf hoeven te koelen door de kou die deze producten afgeven.
  • Heb je een koeling zonder no frost systeem dan is het belangrijk eens in de paar maanden de koelkast en vriezer te laten ontdooien.
  • Sluit de deur goed en controleer regelmatig de rubbers. Zorg er ook voor dat de rubbers goed schoon blijven.
  • Door de achterzijde van de koelkast vrij van stof te houden, hoeft de koelkast minder hard te werken.
  • Hoor jij bij de helft van de Nederlanders die de koelkast niet op de juiste temperatuur heeft afgesteld, of heb jij je koelkast correct op 4 graden ingesteld?
  • Hoe voller de koelkast, hoe minder energie er wordt verbruikt

Energieklassen en de zuinigste merken

Koelkasten zijn steeds zuiniger. Zo wordt er gebruik gemaakt van led verlichting en betere isolatie waardoor warmte van buitenaf niet de koelkast intrekt. De zuinigste merken koelkasten zijn over het algemeen Bosch, Siemens en Liebherr. Het energieverbruik van een koelkast is af te lezen aan het energielabel. Deze lopen doorgaans van G voor het minst energiezuinig tot A voor energiezuinig. Bij koelkasten is de A-klasse uitgebreid naar A+ tot aan A+++ voor het meest energiezuinig. Heb je meer ruimte nodig? Dan is een Amerikaanse koelkast wellicht een optie. Ook deze grotere modellen zijn tegenwoordig een stuk energiezuiniger.

Dit artikel wordt u aangeboden door BBC. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden