Het vaandel van Vereniging Volksfeest Linde wordt dit jaar niet gezwaaid. Foto: PR
Het vaandel van Vereniging Volksfeest Linde wordt dit jaar niet gezwaaid. Foto: PR

Lindes vaandel blijft dit jaar in de kast

Pas volgend jaar weer Lindesfeest met 'Linde in 't licht

Door Jan Hendriksen

LINDE - Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog wordt komend weekeinde het vaandel van Vereniging Volksfeest Linde niet tevoorschijn gehaald. Het wordt altijd gezwaaid tijdens het Lindesfeest, maar dat gaat dit jaar niet door. Vanwege corona.

“Voor onze trouwe bezoekers is dat bijzonder jammer, maar ook voor de commissieleden die al maanden voor het feest regelmatig bij elkaar komen om onder het genot van een biertje het Lindesfeest gestalte te geven. Gezellige momenten die uitmonden in het hoogtepunt: de week van het feest. Terrein inrichten, tent opbouwen, verlichting in orde brengen, podium voor de toneeluitvoering in elkaar zetten: het zijn drukke maar gezellige dagen. En dat hele sociale gebeuren is dit jaar helemaal weggevallen”, zegt voorzitter Erik Ruiterkamp van de Vereniging Volksfeest Linde.
Ruiterkamp vindt het extra jammer dat het Lindesfeest niet doorgaat omdat het opnieuw zou plaatsvinden in de vernieuwde opzet, zoals die vorig jaar werd gepresenteerd. “Maar we zijn van mening dat het gezien de huidige omstandigheden onvermijdelijk is. Het motiveert ons wel extra voor het volgend jaar wanneer we weer een lustrumfeest vieren: het 155ste Lindesfeest. Binnen de vereniging is een speciale jubileumcommissie, bestaande uit Niels Groot Jebbink, Peter Hellema, Johan Eggink, Marco Arfman en Jan Bosch al druk bezig met de voorbereidingen voor dit lustrumfeest. De commissie wil evenals in 2016 onder het motto 'Linde in 't licht' een verlichtingsroute organiseren”, aldus Ruiterkamp.

Schijnwerpers
Naar verwachting zullen volgend jaar op vrijdagavond 17 en zaterdagavond 18 september tijdens 'Linde in 't licht' meer dan honderd objecten in buurtschap Linde letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers worden gezet. Naast boerderijen, huizen en erven worden dan ook weer objecten en uitbeeldingen 'in het licht gezet'. Deze laatste zullen door individuele personen maar ook door buurten en verenigingen worden uitgevoerd. Traditioneel is ook een revue vast onderdeel van jubileum- en lustrumvieringen. Erik Ruiterkamp: “Maar dat kunnen we helaas voor volgend jaar niet realiseren, ook nu weer door de corona-maatregelen. De voorbereidingen voor een revue kosten namelijk minimaal anderhalf jaar werk. En die tijd hebben we niet meer.”

Andere opzet
De programmering van het jaarlijkse Lindesfeest kende vorig jaar een totaal andere opzet. Gebleven waren de vaste traditionele onderdelen zoals de toneelavond, het vogelschieten en de kinderactiviteiten. Maar die vonden op andere dagen en tijdstippen plaats dan in de afgelopen ruim vijfentwintig jaar gebruikelijk was. Zo werd de traditionele toneelavond van de donderdagavond naar de vrijdagavond verplaatst en werden het (jeugd)vogelschieten en het vogelknuppelen van de vrijdagavond naar de zaterdagmiddag doorgeschoven. Alle kinderactiviteiten vonden vanaf vorig jaar op zondagmiddag plaats. “En dat programma hadden we met enkele kleine aanpassingen dit jaar ook weer willen toepassen”, aldus Erik Ruiterkamp.

155ste editie
De 155ste editie van het Lindesfeest vindt volgend jaar van vrijdag 24 tot en met zondag 26 september plaats aan de Lindeseweg tegenover de Lindesche molen.
Het jaar 1866, het startpunt van de traditie. was voor de bevolking van Linde een belangrijk jaar. Toen werd namelijk het vaandel ingewijd om luister bij te zetten aan de jaarlijks terugkerende kermis. Het wordt sindsdien gezwaaid voor de koningsparen, eventueel genodigden eneen ieder die het feest komt bezoeken.
De kermis zelf is overigens al veel ouder dan het vaandel. Vroeger waren er in de voormalige gemeente Vorden twee kermissen. Eén in het dorp en één in de buurtschap Linde. Die van Linde vond meestal plaats in augustus wanneer de roggeoogst was binnengehaald. Het Lindesfeest is dan ook een soort oogstfeest. Vooraf werd er een mis opgedragen in de kapel op de Kapellebult.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden