Gebrek aan trainers bedreigt voortbestaan turnselectie Achilles Hengelo

HENGELO – Gymnastiekvereniging Achilles Hengelo (Gld.) kampt met een gebrek aan gekwalificeerde trainers. Hierdoor is de vereniging genoodzaakt te stoppen met selectietrainingen en wedstrijden. “De dood in de pot voor de vereniging”, verwachten actieve leden en ouders. Achilles is overigens niet de enige gymvereniging met dit probleem. Eerder legden verenigingen in de omgeving het loodje omdat er geen trainers waren en het moeilijk is om bestuursleden te vinden.

Betty Lassche is al dertig jaar actief als trainer van de jongensselectie. En niet onverdienstelijk. De jongens draaien mee op niveau, turnen districtsfinales of mogen zelfs mee doen aan Nederlandse kampioenschappen. Maar ook bij Betty beginnen de jaren te tellen.
De damestrainer Jolien Groot Roessink stopt, een opvolger is er niet. “Meiden én jongens trainen is geen optie. Dat is een te grote opgave en onverantwoordelijk”, zegt Betty. “Ik word een jaartje ouder en ook thuis vraagt aandacht. Om naast de trainingen alle wedstrijden te coachen, dat kan ik niet alleen.”

Dus is opheffing aan de orde. Tijdens de laatste ledenvergadering kwam het voor de selectieleden en hun ouders als donderslag bij heldere hemel. Een vader: “Als mijn dochter geen wedstrijden meer kan turnen, dan gaan we op zoek naar een andere vereniging.” Voor meiden is dat nog een optie, voor jongens is er in de omgeving niets. “Ik wil graag door”, laat één van de jongens weten. Maar waar? Epke Zonderland is weliswaar populair, maar turntrainer zijn blijkbaar wat minder. Twee turnsters van Achilles zijn inmiddels overgestapt naar een andere club. De kans op een verdere leegloop is zeer reëel.

Bijna 100 jaar bestaat de gymnastiekvereniging. Opgericht in 1926, nog steeds 120 leden. Een kleine vereniging die moet vechten voor alle uren in de sporthal. Meer dan tachtig kinderen tussen de 3 en 12 jaar gymmen recreatief. “We spreken best een grote groep aan, gymmen is goed voor kinderen.” Zo’n 25 meiden gymmen zo goed dat ze in extra uren kunnen aansluiten bij jong talent en vandaaruit doorstromen naar de selectie. Voor 10 jongens geldt hetzelfde.

Moeilijk te verdienen
Joyce Lieverdink is naast Jolien Groot Roessink meidentrainer bij Achilles. Joyce is inmiddels klaar met de Pabo en start in september met een baan. Dat is zo’n belasting dat ze net als Jolien stopt met de selectietrainingen. Het is niet voor niets dat Joyce koos voor de Pabo en dus het onderwijs in gaat. “Ik had zeven werkgevers, een uurtje sportles daar, dan weer naar een andere club, het is bijna onmogelijk om als trainer je geld te verdienen.” Joyce blijft overigens wel actief als trainster bij de recreatieve groep.

Betty: “Je moet wel echt passie hebben om de kinderen verder te brengen. Je bent onderdeel van de vereniging, helpt mee bij acties om de kas te spekken, denkt mee in het bestuur. Het is jammer dat dit nu gebeurt.”

Een beetje troost
Wie helpt Achilles uit de brand? Het recreatief gymmen, gymnastiek voor ouderen en volleybal blijft doorgaan. Maar wat is een gymvereniging zonder selectieturners? “Net als bij voetbal ligt het hoogtepunt toch bij de wedstrijd. Je doet het ergens voor.”

Het is voor Achilles geen gemakkelijke periode om nu op zoek te gaan naar een trainer. Door de coronacrisis mocht er de afgelopen vier maanden niet in de hal geturnd worden. Het kleine veld naast de sporthal bood een klein beetje troost, er was in elk geval ruimte voor beweging. “Maar dat is natuurlijk geen turnen,” weet Betty.

Nu breekt de vakantie aan en het is nog onzeker of de club vanaf september weer binnen mag gaan sporten. “Het zou zo mooi zijn als we door kunnen gaan met onze topjongens en -meiden. Ik heb er dertig jaar voor geknokt, keihard gewerkt en vind het echt heel moeilijk als dit het einde zou betekenen van de selectie.” Betty hoopt dat zich snel een trainer meldt die 5e en 6e divisie meiden mag begeleiden. ”Dat zou echt geweldig zijn.” En als zich dan ook nog bestuursleden melden dan is de club helemaal uit de brand.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden