Rob Rosweide en Anton van Ingen (r) staan klaar om aan de slag te gaan met het Toeristisch Informatie Punt in de Shop Melange. Foto: Willy Hermans
Rob Rosweide en Anton van Ingen (r) staan klaar om aan de slag te gaan met het Toeristisch Informatie Punt in de Shop Melange. Foto: Willy Hermans (Picasa)

Toeristisch Informatie Punt verhuist naar Shop Melange

HENGELO - Het Toeristisch Informatie Punt verhuist in augustus van de Albert Heijn-vestiging naar Shop Melange in Hengelo (Gld). Daarmee wordt een voorschot genomen op de voorgenomen plannen van het Toeristisch Platform Hengelo-Keijenborg (TPHK) om dit punt in 2021 uit te breiden naar een Toeristisch Gastvrijheids Punt.

Door Willy Hermans

Toeristisch Platform Hengelo-Keijenborg
Het TPHK is voortgekomen uit de VVV Bronckhorst dat een aantal jaren geleden is opgeheven, waarna de gemeente een vijftal Toeristische Platforms instelde in Vorden, Steenderen/Bronckhorst, Zelhem, Hummelo en Keppel en Hengelo/Keijenborg. “Elk Toeristisch Platform moet zijn eigen broek ophouden”, vertelt penningmeester Anton van Ingen, die samen met Jan Jansen (voorzitter), Johanna Oosterbaan, Annemarie Pelgrum en Herman Voorendt het bestuur van TPHK vormt.

“Inkomsten halen we uit contributie van deelnemers, subsidie van Achterhoek Toerisme voor onderhoud van borden en wandelpaden, bijdrage van de gemeente en een klein bedrag uit verkoop van producten. Met slechts 35 deelnemers hebben we te weinig inkomsten, waardoor we samenwerking hebben gezocht met TP Vorden, dat graag weer het VVV-logo wil voeren, vanwege de landelijke bekendheid daarvan."

Dat heeft veel voordelen, want dan kan een Toeristisch Gastvrijheids Punt worden ingesteld met een VVV-licentie. "Die licenties worden geregeld door Achterhoek Toerisme (AT) en kosten een flink bedrag. Dat gaan we samen met TP Vorden doen en wij betalen daar aan mee, samen kunnen we meer. De inrichting en huisstijl moeten wel volgens AT-normen en een bepaalde uitstraling hebben. Dat kost tijd om te regelen zodat we ervoor gekozen hebben te beginnen met een Toeristisch Informatie Punt bij Shop Melange dat mooi centraal in het dorp ligt. Dat kunnen we in overleg met eigenaar Rob Rosweide zelf inrichten en bemannen. We hebben al contacten gelegd met het Graafschap College voor stagiaires van de opleiding Recreatie en Toerisme. We hebben nog vrijwilligers van het voormalige VVV Hengelo, maar kunnen nieuwe vrijwilligers goed gebruiken, die daarvoor een vrijwilligersvergoeding krijgen."

Warenhuis
De ruimte in de winkel zal in de stijl van Shop Melange worden ingericht. De voorbereiding daarvoor zijn in volle gang. De meeste houtmaterialen zijn beschikbaar gesteld door Dick Garritsen van boerderijwinkel De Kruisbrink in Toldijk. De komst van het nieuwe punt voor toeristen past goed in de visie van Shop Melange, vindt Rob Rosweide:

“We hebben een breed assortiment aan producten maar zijn ook in andere opzichten erg veelzijdig. In feite zijn we het enige warenhuis van de Achterhoek. We begeleiden een kleermaker, zijn een opleidingscentrum voor detailhandel en zijn al een Achterhoeks Rustpunt waardoor fietsende toeristen bij ons koffie en thee zowel binnen als buiten kunnen drinken. En zij kunnen mooi een kijkje nemen in onze winkel met allerlei streekproducten en andere artikelen die door meerdere ondernemers worden aangeboden. We voeren niet voor niets het motto: Verrassend & Divers.”

Ondernemers profiteren
Het Toeristisch Platform streeft naar een belevingsgerichte inrichting met een persoonlijke bezetting, die zal worden ondersteund door digitale informatie op een flatscreen. “Daardoor wordt het voor alle ondernemers van zowel horeca als detailhandel uit Hengelo en Keijenborg interessant om ook deelnemer te worden,” aldus Van Ingen.

“Toeristen kunnen dan snel zien waar ze kunnen eten, drinken, overnachten of terecht kunnen voor bijvoorbeeld reparatie aan hun fiets of een wijnproeverij. We kunnen arrangementen en bonnen aanbieden waar iedereen van kan profiteren en zijn bezig met nieuwe wandel- en fietsroutes tussen Vorden, Hengelo en Klompenmakersdorp Keijenborg. Jammer dat we door corona een aantal maanden hebben verloren, maar we hebben veel ideeën en staan te trappelen om van start te gaan in augustus.”

Een website is in de maak, voor meer informatie: info@tphk.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden