De steenuil, de kleinste uilensoort in ons land, is bedreigd en heeft bescherming nodig. Foto: Marc Lieverdink
De steenuil, de kleinste uilensoort in ons land, is bedreigd en heeft bescherming nodig. Foto: Marc Lieverdink

Steenuilen voelen zich thuis rondom Steenderen

Algemeen

STEENDEREN – Leden van de werkgroep Steenuilen, onderdeel van Het Steenders Landschap, zijn vanaf begin mei een aantal keren op pad geweest. In eerste instantie om na te gaan welke van de nestkasten bezet waren en daarna om het resultaat van het broedsel te zien. Nu het broedseizoen is afgelopen, kan de balans worden opgemaakt; meer dan 180 jonge steenuiltjes zijn gewogen, opgemeten en door Marc Lieverdink geringd.

Behalve de pullen heeft Marc ook zeven volwassen uilen geringd die de weg naar de nestkasten hadden gevonden. Vanwege het coronavirus moest een aantal werkgroepleden afhaken, reden waarom niet alle 140 geplaatste kasten konden worden gecontroleerd. “De uilen redden zich ook best een jaar zonder onze hulp. Desondanks zijn er dit jaar meer uiltjes geringd dan vorig jaar; toen waren het er zo’n 150.” Aan het woord is Philip van Dijk, coördinator van de twaalf leden tellende werkgroep. ”Helaas hebben we ook dit jaar nestkasten aangetroffen die, ondanks de beveiliging, leeggeroofd zijn door marters of andere rovers. Die hebben ’t niet alleen voorzien op de eieren, maar ook als de jongen uitvliegen zijn ze kwetsbaar. Het is in die periode belangrijk om onder het nest wat oude dakpannen, takken, een pallet neer te leggen waar de jonkies onder weg kunnen kruipen. Ook is het verstandig om drinkbakken op het erf te voorzien van ondiepe plekken, gaas of jute, zodat de jonge uiltjes er weer uit kunnen klimmen. En: bind de kat een belletje om.”

Marc Lieverdink vult aan: “Jammer genoeg zijn al weer enkele ‘terugmeldingen’ ontvangen, dat betekent dat een dood steenuiltje is gevonden. Als het diertje is geringd, kan die online bij GRIEL Vogeltrekstation Nederland worden gemeld. Vindplaats, datum en ringnummer kunnen ook worden doorgegeven aan een van de werkgroepleden. Als de doodsoorzaak niet bekend is, kan het uiltje worden onderzocht.”
Philip kijkt alweer uit naar volgend jaar: “Laten we hopen dat na september de corona-situatie weer enigszins genormaliseerd is zodat we dan wel in alle kasten een schoonmaakronde kunnen doen. Dan kunnen de uilen volgend jaar aan een fris seizoen beginnen.”

Ook andere vrijwilligers van Het Steenders Landschap zitten niet stil. Een zomerwerkavond is gepland voor woensdag, 15 juli. Vanaf 19.00 uur wordt gewerkt in de boomgaarden die HSL beheert: die van Addink, Linzell en Massink en in het Plantenbos. Iedereen is van harte welkom om, op gepaste afstand, te bekijken of de pet van HSL-vrijwilliger ook hem of haar past.

www.hetsteenderslandschap.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant