De vrijwilligers van de vredesvlam in Hengelo verrassen Paul Hofman en Wouter Witteveen met koffie en koek. Foto: Liesbeth Spaansen
De vrijwilligers van de vredesvlam in Hengelo verrassen Paul Hofman en Wouter Witteveen met koffie en koek. Foto: Liesbeth Spaansen

‘Het ging ons vooral om de aandacht voor vluchtelingen’

BRONCKHORST/DREMPT – Paul Hofman en Wouter Witteveen hebben hun wandeltocht van veertig kilometer van de Nacht van de Vluchteling volbracht. “We hebben samen ruim 900 euro opgehaald”, telt Paul op. “Al ging het ons vooral om de aandacht voor vluchtelingen in het buitenland.”

Zaterdagavond 20 juni startte hun initiatief in Arnhem waar burgemeester Ahmed Marcouch deelnemers interviewde vanuit de villa in Park Sonsbeek. Hij is ambassadeur van de Nacht van de Vluchteling en normaal gesproken degene die in Park Sonsbeek de medailles uitdeelt bij de finish. De burgemeester was lovend over iedereen die een prestatie had geleverd of ging leveren, solidair is met vluchtelingen en hiermee uitdraagt dat ieder mens het verdient om in veiligheid, vrede en vrijheid te leven.

Paul en Wouter waren genodigden in de villa. Beiden vinden het belangrijk aandacht te blijven vragen voor vluchtelingen. “We zijn het zo gewend dat we in vrede en veiligheid opgroeien”, vertelt Paul, die verhalen in Bosnië hoorde tijdens een studiereis. “Juist door zo’n nacht te gaan lopen en die verhalen te vertellen, sta je erbij stil en hopen we dat mensen iets kunnen doen voor de vluchtelingen wereldwijd. In coronatijd komen nog meer vluchtelingen in de kou te staan.”

“Er zijn nog steeds mensen in moeilijke situaties, die moeten vluchten”, motiveert Wouter zijn deelname aan sponsorwandeltocht. “Juist in coronatijd. Nu het grote evenement er niet is en we individueel of in koppels lopen, zijn we nog dichter bij het idee van de vluchteling.” Steunen kan nog steeds door aan Paul, Wouter of de stichting te doneren.

Na een treinreis van Arnhem naar Zutphen gingen Paul en Wouter rond middernacht van start. Paul had via de fietsknooppunten een route van veertig kilometer uitgezet. “In Zutphen verloren we wat tijd omdat we de route moesten zoeken, die soms over een parallelweg liep. Vanaf Vorden ging het goed. We liepen met lampjes op ons hoofd door donkere bossen waar we de uilen hoorden, maar ook egels en hazen die rondscharrelden. De hemel was helder en vol sterren.” Door de stand van de maan, Nieuwe Maan, was deze niet te zien.

Ze hadden een deel van de nacht gezelschap van Ellen van Reesch uit Vorden, voormalig raadslid GroenLinks en voormalig plaatsvervangend ambassadeur in het consulaat in Srebrenica, verder liepen ze met hun twee.

Op de helft van de route, bij de vredesvlam in Hengelo stond hen een verrassing te wachten. Eerder gaven ze aan de aanmoedigingen, koffie-, soep- en koekpunten en muziek onderweg te moeten missen. De vrijwilligsters Riet Harmsen, Betsy van den Berg en Truus Teunissen van de Stichting World Peace Flame Bronckhorst, stonden Paul en Wouter op te wachten. “We vonden het zo mooi dat de wandelroute langs deze vlam liep en dat er zo aandacht was voor het belang van vrede.” De dames en heren spraken over de benoeming Vrijwilligers van het jaar, het schoolproject ‘Lopend vuurtje’ en het vredesvuur wat bij de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst brandde. “Superleuk dat ze dat hebben gedaan. We hebben genoten van onze enige grote pauze mét koffie en koek”, laten Paul en Wouter weten. Zij vervolgden daarna hun weg.

“Het laatste deel was relatief zwaar”, moet Paul bekennen bij het eindpunt, de picknickplaats in Park de Braamberg in Voor-Drempt, die hij bijna een jaar geleden als wethouder openbare ruimte zelf mocht openen. Daar stond voor de wandelaars een ontbijtje klaar in de ochtendzon. Een mooie afsluiting van de nacht. “Het was een mooie tocht en de opbrengst telt.”


Meer foto's staan op Achterhoekfoto.nl


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden