Paul Hofman (r.) en Wouter Witteveen zullen tijdens de Nacht van de Vluchteling stil staan bij de vredesvlam in Hengelo. Foto: Liesbeth Spaansen
Paul Hofman (r.) en Wouter Witteveen zullen tijdens de Nacht van de Vluchteling stil staan bij de vredesvlam in Hengelo. Foto: Liesbeth Spaansen

Paul Hofman twijfelde geen moment: ‘ik ga toch lopen’

Algemeen

Nacht van de Vluchteling

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/DREMPT – Paul Hofman uit Drempt loopt de Nacht van de Vluchteling op 20 en 21 juni ondanks dat deze door Stichting Vluchteling vanwege corona is afgelast. Op eigen initiatief loopt hij de geplande veertig kilometer. “Ik heb deze nachtwandeling al een paar keer gelopen met mijn wandelvriend Wouter Witteveen uit Nijmegen. Hij loopt ook nu mee. Ik heb een route uitgestippeld door Bronckhorst, die blijft wandelgemeente. Je kunt er prachtig wandelen”, laat hij weten.

“Toen ik op twitter las dat de wandeling niet doorging, heb ik meteen een bericht terug gedaan: ‘maar ik ga toch lopen’”, vertelt Paul. “De organisatie vond dat mooi en inmiddels is er ook de App.“
Deelnemers kunnen alsnog hun oorspronkelijke afstand lopen, maar in eigen buurt. “De meeste mensen lopen overdag”, vertellen Paul en Wouter, die elkaar in 2009 ontmoetten in Nijmegen bij een campagne voor GroenLinks en daar later samen in het partijbestuur zaten. “Wij worden eerst geïnterviewd door de organisatie in Arnhem, waarschijnlijk omdat wij juist ‘s nacht lopen. Daarna gaan we met de trein naar Zutphen waar wij vertrekken. We lopen naar Vorden, langs de vredesvlam in Hengelo, via Keijenborg, Hummelo en Keppel naar eindpunt Drempt.”

Paul Hofman
Na zijn studie maatschappelijk werk en politicologie in Nijmegen, verhuisde Paul Hofman (32) in 2015 naar Doesburg en recent met zijn vriendin en drie zonen naar Drempt. Hij is in juni 2018 beëdigd tot wethouder van de gemeente Bronckhorst. Hij gaat in zijn vrije tijd met het gezin op pad en loopt graag lange afstanden. Zo liep hij ook twee keer de Nijmeegse Vierdaagse en een aantal keer de Nacht van de Vluchteling. Paul Hofman is geïnteresseerd in alles wat er gebeurt met vluchtelingen. “Maar ik verbaas me nog meer over dat wat niet gebeurt. Er is een humanitaire ramp gaande, zeker gezien corona, in landen waar de grenzen nu dichtgaan.”
Tijdens zijn studie politicologie ging Paul op studiereis naar Bosnië, Sarajevo en Srebrenica. “Een ouderejaars kwam uit Bosnië en kon deze reis organiseren. Zij sprak de taal en we kwamen op plekken waar toeristen niet komen. Ik heb toen veel mensen gesproken en die verhalen hebben veel indruk gemaakt. Mensen die letterlijk ’s nachts moesten vluchten met al hun bezittingen. Ook is er voortdurend vrees voor je leven, met overal mijnenvelden langs de weg.”
71 miljoen vluchtelingen, wereldwijd. “Verreweg de meeste vluchtelingen (85%) worden in de eigen regio opgevangen, meestal zijn dat ontwikkelingslanden. De meesten vluchten in hun eigen land naar een ander dorp, dan weer een dorp verder en tot slot naar de buurlanden. Een kleiner aantal gaat verder. Het is belangrijk om daar aandacht voor te vragen. Wij hebben vrede en veiligheid en hoeven niet op de vlucht”, moet Paul Hofman van het hart, denkend aan Venezuela, Turkije en Libanon. “Je hoort er heel weinig van en dat vind ik zorgelijk. Ik wil graag dat er actie wordt ondernomen.”

Wouter Witteveen
Sinds 2000 woont Wouter Witteveen (38) in Nijmegen, waar hij Algemene Natuurwetenschappen studeerde. Hij zet zich, naast zijn eigen bedrijf en parttime baan voor de GroenLinkse Jongeren, namens GroenLinks in als Statenlid van de provincie Gelderland.
De afdeling riep op mee te doen met de Nacht van de Vluchteling. Wouter sloot zich aan en liep al een keer of vijf mee. “Het doel sprak me aan. Ik kan me geen voorstelling maken van de situatie van vluchtelingen, maar probeer tijdens de tocht me voor te stellen hoe het zou zijn, ongetraind lopen en spullen moeten meeslepen. Deze wandeling is een mooie gelegenheid om daar aandacht voor te vragen.”
Wouter wandelt graag lange afstanden en volbracht de Nijmeegse Vierdaagse tien keer. “Ik trainde daar dan wekelijks veertig kilometer voor,” vertelt hij, ook honderd kilometer in België en een aantal keer de tachtig kilometer Kennedymars, deels ’s nachts in de benen. “Nu heb ik niet echt de tijd gehad om te trainen. Deze Nacht van de Vluchteling wordt dus een zware tocht”, concludeert hij.
“Wat we nu missen is de start in Nijmegen met veel mensen, waaronder oud-vluchtelingen of vrijwilligers”, vult Paul aan. “Nu ook geen aanmoedigingen, geen koffie-, soep- en koekpunten, genieten van de muziek die wordt gemaakt en ontbijten in Park Sonsbeek in Arnhem.”

Nacht van de Vluchteling
Stichting Vluchteling organiseert sinds 2010 de Nacht van de Vluchteling. Aanleiding was de oorlog in Syrië, die acht of negen jaar duurde. Toen was het evenement nog kleiner en was er een limiet aan het aantal deelnemers, weet Wouter, die de eerste editie al meeliep. Het was veertig kilometer lopen van de Erasmusbrug in Rotterdam naar het Humanity House in Den Haag. “Doordat er steeds meer aanmeldingen waren zijn er meer routes uitgezet, bijvoorbeeld van Nijmegen naar Arnhem en rond Amsterdam, Utrecht en Groningen. Het meenemen van een minimum bedrag is losgelaten. Het gaat erom genoeg geld op te halen voor noodhulp, zoals onderdak, medische hulp en drinkwater. Tijdens de coronacrisis is ook hygiëne belangrijk. Het doel van deze sponsorwandeltocht is aandacht te vragen voor de situatie van vluchtelingen.”

Klik hier om Paul Hofman te steunen met een donatie voor zijn deelname aan de Nacht van de Vluchteling.

 Klik hier om Wouter Witteveen te steunen met een donatie voor zijn deelname aan de Nacht van de Vluchteling. Kies na de knop doneren voor Wouter Witteveen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant