'Schapen scheren is echt een activiteit die bij kinderen een brede glimlach op het gezicht tovert; vol verbazing zien ze hoe een dik schaap ineens een heel dun schaap wordt', vertelt Everlien Janssen. Foto: PR
'Schapen scheren is echt een activiteit die bij kinderen een brede glimlach op het gezicht tovert; vol verbazing zien ze hoe een dik schaap ineens een heel dun schaap wordt', vertelt Everlien Janssen. Foto: PR

Schapen scheren op Kinderboerderij Feltsigt

Vooraf moet een plek worden gereserveerd

Door Ceciel Bremer

BEKVELD – Om de twee jaar vindt bij Recreatie- en Kinderboerderij Feltsigt in het voorjaar een groot schaapscheerdersfeest plaats. Dit jaar stond er een nieuw evenement op het programma waarbij ook het schapen scheren aan bod zou komen, maar het feest werd noodgedwongen geannuleerd. Erg jammer, vonden eigenaren Albert en Everlien Janssen, en dus zochten ze naar een mogelijkheid om het schapen scheren wel aan het publiek te laten zien.

"We kunnen dan wel midden in een coronacrisis zitten, onze schapen moeten wel geschoren worden", dachten Albert en Everlien Janssen van Kinderboerderij Feltsigt. “Dat zouden we natuurlijk zonder publiek kunnen doen maar we willen iedereen, vooral kinderen, juist in deze tijd een leuke activiteit aanbieden. Schapen scheren is namelijk echt een activiteit die bij kinderen een brede glimlach op het gezicht tovert; vol verbazing zien ze hoe een dik schaap ineens een heel dun schaap wordt”, vertelt Everlien. En zo ontstond het idee van het schapen scheren met publiek.

Veiling met wol
Zondag 7 juni vanaf 13.00 uur is het zover. “Dan gaan we in één van onze weides alle schapen scheren. Voor het publiek hebben we buiten de wei vakken gemaakt met een onderlinge afstand van 1,5 meter zodat iedereen de schapenscheerder veilig aan het werk kan zien. Als kinderen dat willen, mogen ze in de wei staan, pal voor hun ouders, grootouders of verzorgers, zodat ze de lammeren kunnen aaien.

Volwassenen staan op maximaal 5 meter afstand van het scheren. Elk uur worden er drie schapen geschoren, worden hun klauwen verzorgd en wordt er wat verteld over het desbetreffende schapenras dat op dat moment wordt geschoren. Verder is er een stand met wolproducten en houden we een veiling met de vers geschoren wol. Want wat is er nu leuker dan de geschoren wol mee naar huis nemen en verwerken tot een mooi kleed”, aldus Albert.

Reserveren verplicht
Behalve de vakken voor het publiek hebben Albert en Everlien nog meer veiligheidsmaatregelen getroffen om het publiek te trakteren op een leuk maar verantwoord uitje. Everlien: “Vooraf vragen we iedereen een plek te reserveren voor maximaal één uur. Daarna kun je doorlopen en natuurlijk gebruikmaken van de rest van onze kinderboerderij. We hebben een nieuwe ingang gemaakt zodat je het scheren in een afgeschermd gebied kunt bekijken. En na een uur kun je via een tussenpoort het gebied rondom het schapen scheren weer verlaten om plaats te maken voor de volgende groep. Zo kunnen zoveel mogelijk belangstellenden veilig het schapen scheren zien.”

Rust en ruimte
Albert en Everlien begonnen hun kinderboerderij in 2006. "Hoe ons idee zou aanslaan, wisten we natuurlijk niet maar na drie jaar hadden we al twee keer zoveel bezoekers als in het eerste jaar", blikt Everlien terug. Albert: "We willen iedereen laten kennismaken met dieren en ze laten meegenieten van de rust en ruimte. Dieren stralen rust uit. Er zijn ouders die zeggen dat ze na een uur spelen hier al verschil merken aan hun kinderen. Er zijn hier minder prikkels. Elk kind kan bij ons terecht, met of zonder beperking. Onze oudste dochter was zwaar gehandicapt, dat heeft ons wel aan het denken gezet. De hokken van de varkens en konijnen hebben daarom bijvoorbeeld ramen tot aan de grond. Er kan hier echt heel veel: dieren aaien, borstelen, voeren, pony rijden en eieren uithalen."

Albert en Everlien genieten van hun bedrijfsmatige hobby zoals ze het zelf nog steeds noemen want beiden hebben ook een baan buitenshuis. Everlien: "Samen met een aantal vrijwilligers, een vaste medewerker en onze kinderen krijgen we het rond. Ik vind kinderen heel gezellig en het grootste compliment krijgen we als ze aan het eind van de dag niet mee naar huis willen."


06-832 620 81

0575-46 28 28

info@feltsigt.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden