Dozen vol ingezameld voedsel voor de voedselbank in Zelhem. Foto: Willemijn Helmich
Dozen vol ingezameld voedsel voor de voedselbank in Zelhem. Foto: Willemijn Helmich

Doneer ook voor de voedselbank in Bronckhorst

Initiatief van Willemijn uit Hummelo wordt omarmd

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/HUMMELO - Willemijn Helmich uit Hummelo is blij om te zien dat veel mensen gehoor geven aan het verzoekje om voedsel te doneren voor de voedselbank in Zelhem, waar 38 gezinnen in Bronckhorst gebruik van moeten maken. Willemijn zorgde voor inzamelpunten bij twee winkels waar zij de boodschappen doet: de Spar in Hummelo en Albert Heijn in Hengelo. "Geweldig dat de supermarkten in deze drukke tijd wilden meewerken. In de tweede week is in Hummelo zelfs nog meer ingezameld dan de eerste week."

Omdat Willemijn de dozen met bij de Spar in Hummelo gedoneerd voedsel zelf naar Zelhem brengt, ziet ze wat een succes het is. "De gemeenschap zorgt goed voor elkaar. Vrijwilligers van de voedselbank Zelhem, Kim Peppelman en (tante) Annie Peppelman zijn heel enthousiast over de gedoneerde spullen. Veel soep en groenten in blik bijvoorbeeld. Luxe." Albert Heijn in Hengelo brengt het ingezamelde voedsel zelf naar Zelhem.

Willemijn Helmich bedacht deze actie tijdens het hardlopen. "Ik wilde graag wat doen voor de lokale gemeenschap. Tot dan toe was ik onbekend met het voedselloket. De ondernemer in mij stuiterde alle kanten op met ideeën nu we met elkaar in deze coronacrisistijd leven. Eén daarvan is het steunen van het voedselloket. Via de facebookpagina Je bent een Hummeloër als…. zocht ik contact met de verantwoordelijke voor de voedselbank Doetinchem-Bronckhorst om samen met andere ondernemers een initiatief op te starten om de voedselbank en daarmee de mensen die ervoor in aanmerking komen te steunen. De voedselbanken krijgen momenteel weinig donaties en goedkope producten zijn vaak uitverkocht."

Ze benaderde 'haar' supermarkten; Heico Wansink van Albert Heijn en Emiel van Duuren van de Spar wilden graag een karretje in hun supermarkt zetten, met daarop het oproepje om te doneren voor het voedselloket in Zelhem. "Er is vraag naar pasta, rijst, soep, groente in pot of blik en (houdbare) zuivel, maar ook zoetwaren broodbeleg, afbakbroodwaren, koffie, thee, koekjes en sappen. Wat ik heel leuk vind, is dat ik in Hummelo ook babyvoeding ophaal. Iedereen kijkt toch vanuit zijn eigen perspectief: Waarmee zou ik geholpen zijn? Voor de niet-houdbare producten geldt dat die op vrijdagochtend kunnen worden gedoneerd, omdat om 11.00 uur de spullen worden bezorgd in Zelhem."

Willemijn hoopt dat de karren nog wat langer worden gevuld. "Het is enorm succesvol gebleken. Er wordt erg gul gegeven", zegt ze. "Het zou geweldig zijn als ook andere voedselbanken hulp krijgen uit hun gemeenschap. Dat, nu de voedselbanken en de gezinnen die er gebruik van maken het nog moeilijker hebben, ook in andere steden en dorpen soortgelijke initiatieven worden opgezet."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden