Lezing van Maria Driessen over Modern Realisme

Maria Driessen. Foto: PR
Maria Driessen. Foto: PR (Foto: : )

RUURLO – Het Modern Realisme is een stroming, die in de 19e eeuw begon. Hierin werd vooral gestreefd naar het weergeven van de maatschappelijke werkelijkheid in de kunst. Uitgangspunt van de nieuwe stroming was een uitspraak van de Franse dichter en kunstcriticus Baudelaire: 'Je moet in je eigen tijd staan'. Maria Driessen, kunsthistorica, geeft op woensdag 11 maart vanaf 14.00 uur bij KunstKring Ruurlo een lezing over het Modern Realisme in de beeldende kunst in de Theaterzaal van het Kulturhus, Nieuwe Weg 5.

In het midden van de 19e eeuw kwam de realiteit van alledag en de kijk hierop centraal te staan in de beeldende kunst. Mede dankzij de ontwikkeling van de fotografie werd de nadruk gelegd op het kijken naar de objectieve en materiële werkelijkheid. Kunstenaars werden beïnvloed door de groei van de industrie, het leven in de grote stad, de plek van de burgers in de maatschappij en de problemen van het 'gewone' volk.

Maria zegt over deze kunstuiting: "Toen Piet Mondriaan in 1940 aankwam in Amerika werd hij enthousiast onthaald. Zijn werk genoot bekendheid en werd als zeer vernieuwend beschouwd. Ruim een decennium na zijn overlijden in 1944 zijn een aantal schilders, waaronder Barnett Newman en Mark Rothko, bezig grote doeken te voorzien van enkel kleuren. Hoewel ieder op zijn eigen wijze er invulling aan geeft, wordt het genre benoemd als Color Field Painting. Er was echter méér gaande in de Amerikaanse schilderkunst vóór de komst van Mondriaan. Het realisme vond veel navolging en daarin waren twee stromingen te onderscheiden: de sociaal-realisten en de regionalisten. Echter de meest spraakmakende schilder was Edward Hopper (1882-1967). Als we kijken naar schilderijen van Hopper dan is het of we naar een filmset kijken."

Drs. Maria Driessen is bevlogen over de wereld van de beeldende kunst. Zij studeerde geschiedenis, kunstgeschiedenis en maatschappijleer en geeft al jaren les in het volwassenen- en beroepsonderwijs. Ze is de oprichtster van cursusinstituut 'MarieDusart'. De naam is een ode aan haar moeder. Haar bevlogenheid en enthousiasme deelt zij graag met haar publiek, dat wederom versteld zal staan van haar enorme kennis van dit onderwerp.

Kaarten verkrijgbaar via de website of aan de kassa en kosten tien euro inclusief koffie en thee. Kinderen mogen gratis naar binnen en de jeugd van 13 tot en met 18 jaar betaalt 7,50 euro.


kunstkringruurlo.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden