Alice Garritsen vertelt over dominee Henricus Rumpius

Alice Garritsen. Foto: PR
Alice Garritsen. Foto: PR

TOLDIJK – Dinsdag 28 januari komt auteur Alice Garritsen in de Flopbieb in Toldijk vertellen over haar boek 'Een beerput die geen doofpot werd'. Het boek speelt in Hengelo aan het eind van de zeventiende eeuw en gaat over een predikant die wordt ontslagen vanwege seksueel wangedrag. Die predikant is de broer van één van de voorouders van de schrijver. Aanvang 20.00 uur, koffie staat klaar vanaf 19.30 uur.

'Hengelo' en 'Toldijk' trouwden destijds geregeld over en weer. Zo kwam het dat er in ieder geval één nazaat van die Hengelose familie in Toldijk terecht kwam. Die zorgde op haar beurt voor nageslacht, zodat ook dit verbonden is aan het in het boek beschreven drama. De vader van Alice Garritsen is in Toldijk geboren, op slechts 80 meter van de Flopbieb. Alice zelf heeft inmiddels een paar achterachterneven ontdekt die er wonen.
Het boek 'Een beerput die geen doofpot werd' gaat over dominee Henricus Rumpius die in 1687 ontslag krijgt, omdat een dienstmeisje zwanger van hem raakt. Deze gebeurtenis is hét verhaal waar Hengelo over spreekt in de zeventiende eeuw. Het gedrag van de dominee leidt tot vier rechtsprocessen en een kerkelijk proces. Het is in Nederland één van de oudst bekende zaken waarbij justitie overging tot vervolg vanwege seksueel wangedrag.
Het verhaal zet de kerk ook in positief daglicht stelt Alice Garritsen: "Anders dan dat je tegenwoordig soms hoort is hier niets onder het tapijt geveegd. Het is direct opgepakt en Rumpius is uiteindelijk ontslagen." Het boek vertelt niet alleen over de dominee maar geeft een blik in de dorpse geschiedenis van Hengelo.
Amateurhistorica Alice Garritsen schrijft ook voor De Zwerfsteen, het blad van de Historische Vereniging Steenderen. Er verschenen tot nu toe vijf artikelen over verschillende families in Toldijk en omgeving.

Bij de uitgang staat een bus voor een vrije gift, ter bestrijding van de onkosten. Wie zeker wil zijn van een plaats, kan zich aanmelden via de intekenlijst in de Flopbieb, of stuur een mail naar flopbieb@hotmail.com.

Meer berichten