Hannie draagt Eetcafé de Veldhoek over aan Ellis en Don. Foto: Liesbeth Spaansen
Hannie draagt Eetcafé de Veldhoek over aan Ellis en Don. Foto: Liesbeth Spaansen

Hannie draagt Eetcafé De Veldhoek over aan dochter Ellis

Algemeen

VELDHOEK/HENGELO - Het begon met ijsverkoop vanuit een vriezer op de stoep. Met de groei naar snackbar, eetcafé, feestzaal, speeltuin, voetbalvelden, sporthal en Boshut komt Eetcafé De Veldhoek anno 2019 nog steeds goed beslagen ten ijs.

Door Liesbeth Spaansen

"Het liep als een trein", vertelt Hannie Buchter enthousiast. "Met Pinksteren 1976 had ik de diepvries voor het eerst op de stoep, vol Caraco ijs. Nog diezelfde zondag was alles uitverkocht." De zaken bleken zo succesvol, dat het opvolgende jaar op 31 maart Cafetaria De Veldhoek werd geopend. "De buurt kwam toen aan met het bord Appie Happie", weet Hannie nog goed, verwijzend naar haar toenmalige echtgenoot Appie Garritsen. "Naar een strip over voetbal in de krant: Appie Happie en de katoenplukkers." En terwijl Hannie de horeca voor haar rekening nam en Appie zijn eigen Garritsen Varkensexport BV runde, behield De Veldhoek deze bijnaam.

Hannie breidde de cafetaria op 16 september 1978 uit met Café de Veldhoek en in 1984 met sporthal en feestzaal. "De grootst blokhut van Nederland", weet ze. Zij had inmiddels haar middenstandsdiploma en werd restaurant-kok en slijter. "Helaas is de sporthal in 2011 door brand onbruikbaar geworden. Het is nu alleen opslagruimte. De kantine van de sporthal hebben we met houten aankleding en levensgrote foto`s omgetoverd tot Boshut voor kleinere feesten en partijen."

De drie dochters van Hannie zijn allemaal opgegroeid met het caféleven en hebben allemaal hun aandeel in het bedrijf gehad. "Ellis was vijftien toen ze al hielp achter de bar in de kantine", vertelt Hannie. "Haar oudere zus Yvonne hielp ook mee in de keuken of het café en de jongste, Nicole was jaren kok. Alleen Ellis is altijd werkzaam gebleven bij De Veldhoek."

Hannie heeft altijd kunnen rekenen op een vaste groep medewerkers. "Er is weinig verloop", vertelt ze trots. Ellis, die de middelbare hotelschool en de opleiding leermeester in Apeldoorn volgde, vult aan: "We hebben een gezellig team, dat elkaar helpt waar nodig. Ik kan rustig twee weken op vakantie gaan, de zaak draait gewoon door." Haar vriend Don Veenhuis, ongediertebestrijder, helpt veel in en om het bedrijf.

Op sportief gebied heeft De Veldhoek veel te bieden. Voor de kinderen is er volop plezier in de speeltuin. Er zijn drie voetbalvelden, waar De Graafschap negen jaar lang trainde en al jaren de Gelderse keeperschool. Er is een tennisvereniging en in het café spelen één dartteam en vijf biljartteams hun competitie en 's middags komen de ouderen gezellig een potje biljarten. Het verbouwen van de voormalige slaapzaal onder de sporthal tot schietbanen hoort bij de nieuwe plannen die door Don worden gerealiseerd.

In het eetcafé staat een goedlopende kaart op tafel. Daarnaast scoren de Hapa's, vijftig kleine gerechtjes, erg goed. We maken alles zelf; van gehaktballen, spareribs, sausen tot salades", vertelt Ellis. We hebben een eigen groenten- en kruidentuin. En we verzorgen veel catering." Don zorgt sinds dit jaar dat er vers wild op de kaart staat. "Hij is jager bij de Wildbeheereenheid Hengelo Gld. en kan het door hem geschoten wild na het keuren en slachten in onze keuken laten bereiden. We serveren onder andere gerechten met edelhert, ree, wild zwijn en duif. Denk aan wildpeper, reebiefstuk en carpaccio."

De nu op handen zijnde veranderingen betreffen de officiële overname van het bedrijf. "Ik run het bedrijf al jaren, maar nu is het officieel", zegt Ellis. "Don en ik gaan op dezelfde voet door met het bedrijf. We zijn al wel bezig met een aantal nieuwe ideeën, want je moet toch vooruitdenken en bezig blijven." Hannie zegt: "Ik heb alle vertrouwen in de opvolging. Ik blijf achter de schermen betrokken bij het bedrijf. Het voelt ook niet als afscheid en ik blijf hier wonen, maar ik ben 70 jaar en wil het stokje graag overdragen. Ik heb een eigen woning in Gambia. Daar ga ik de wintermaanden altijd naartoe. Ook help ik daar mee op een horecaschool. Ik hoef me dus nog zeker niet te vervelen."

Ellis besluit: "Zaterdag 30 november geven wij een feestelijke receptie om de overname te vieren. Een ieder is welkom om samen met ons een borrel te drinken."

Meer informatie over de receptie staat in de advertentie in deze krant.


eetcafedeveldhoek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant