Eigenares van Kasteel Vorden, Karin de Rouw en burgemeester Marianne Besselink bij het kasteel. Foto: Liesbeth Spaansen
Eigenares van Kasteel Vorden, Karin de Rouw en burgemeester Marianne Besselink bij het kasteel. Foto: Liesbeth Spaansen

Nieuwe afspraken over toegankelijkheid van het terrein rond Kasteel Vorden

Vordenaren uitgenodigd op het Kerstfeest

Door Liesbeth Spaansen

VORDEN - Na gesprekken tussen eigenaar van Kasteel Vorden Karin de Rouw en burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst zijn er duidelijke afspraken gemaakt over het betreden van het gebied rondom het kasteel. Burgemeester Besselink: "Het kasteelcomplex is van Karin de Rouw, maar de paden zijn vrij om te wandelen, is overeengekomen." Karin de Rouw: "Het gaat om het pad langs de Baakse/Vordense Beek en het pad dat via de Noordkant om het kasteelcomplex gaat naar het restaurant 't Kasteelhaantje. Bij de parkeerplaats is bewegwijzering geplaatst, waarmee bezoekers, wandelaars en fietsers verleid worden óm het kasteel heen te wandelen of fietsen. Het pad door de tuin is wel vrij toegankelijk om te wandelen, maar liever niet. De slagboom en het hekwerk blijven om helder te maken dat dit voetgangersgebied betreft. Het gaat om een balans tussen respect voor het privéleven van de bewoners en toegankelijkheid."

Kasteel wás gemeentehuis van Vorden
Burgemeester Marianne Besselink weet dat het voor sommige Vordenaren wennen was dat een aantal wandel- en fietspaden rondom het kasteel minder toegankelijk werden doordat het kasteelcomplex in privébezit kwam. "Het kasteel was vroeger het gemeentehuis, het gemeenschapshuis van Vorden. Vordenaren zijn er getrouwd, hebben hun kinderen er ingeschreven. Het kasteel hoort bij Vorden en Vorden hoort bij het kasteel. Doordat het kasteel in 2005 van eigenaar is gewisseld werd dat echter anders. De nieuwe eigenaren kochten het kasteel privé. Dat vraagt een andere vorm van omgaan met het kasteelcomplex door inwoners van het dorp", zegt de burgemeester.

Nieuwe afspraken toegankelijkheid
Eigenaar van het kasteel Karin de Rouw zorgt, via entreegelden van belangstellenden die het kasteel willen bekijken, voor inkomsten om het kasteel in te richten en te onderhouden. Dat het nu opnieuw nodig is om afspraken te maken, kwam door wat onduidelijkheden over het voetgangersgebied en de toegankelijkheid van het terrein. Het voetgangersgebied blijft toegankelijk, maar de hoofdroute leidt de wandelaars om het kasteel heen naar 't Kasteelhaantje. Dit is aangegeven door bewegwijzering. Burgemeester Besselink: "De afspraken die we nu hebben, brengen voor de toekomst helderheid."

Kerstfeest op Kasteel Vorden
Karin de Rouw wil graag naar de toekomst kijken en komt met een geste voor de nieuwe samenwerking tussen haar en de inwoners van Vorden. "Ik nodig de inwoners met kerst uit op het kasteel. Jos en ik zijn geïnspireerd door het evenement Mañana Mañana van de feestfabriek en we willen deze traditie voortzetten tijdens ons Kerstfeest aankomende december. We hebben besloten om de eerste avond alleen geopend te zijn voor de Vordenaren. Zij zijn welkom op woensdag 11 december van 17.00 tot 20.00 uur. De toegang is dan gratis. We moeten nog even zoeken naar een goede invulling, maar dat komt goed. Ik wil echt een hand uitsteken naar de Vordense samenleving om kennis te maken. Hopelijk zullen veel Vordenaren komen en kan ik ze het kasteel laten zien."

Kerstfeest op Kasteel Vorden is een nieuwe, jaarlijks terugkerende activiteit. In het kasteel wordt alles in kerstsfeer gehuld en het kasteel wordt opengesteld voor publiek op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 december. Hiervoor geldt een entree. Op de website van het kasteel zijn de openingstijden te vinden.


www.kasteelvorden.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden