Ondernemer Bennie Harmsen (vooraan, links) krijgt het certificaat dat hoort bij het Keurmerk Veilig Ondernemen uitgereikt door wethouder Willem Buunk. Achter hen ondernemers uit de gemeente Bronckhorst en leden van de politie en de brandweer. Foto: Luuk Stam
Ondernemer Bennie Harmsen (vooraan, links) krijgt het certificaat dat hoort bij het Keurmerk Veilig Ondernemen uitgereikt door wethouder Willem Buunk. Achter hen ondernemers uit de gemeente Bronckhorst en leden van de politie en de brandweer. Foto: Luuk Stam

Industrieterreinen hebben nu samen één veiligheidscertificaat

De bedrijventerreinen in Bronckhorst zijn gezamenlijk beloond met het Keurmerk Veilig Ondernemen

Door Luuk Stam

BRONCKHORST/HENGELO – Uit handen van wethouder Willem Buunk nam ondernemer Bennie Harmsen op woensdag 16 oktober in zijn woon- en verfwinkel in Hengelo het certificaat in ontvangst dat hoort bij het 'Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen Continu Samenwerken'. Harmsen deed dat namens de ondernemers die actief zijn op de bedrijventerreinen in Hengelo, Vorden, Zelhem, Baak en Steenderen.

Dit keurmerk is in 2005 in het leven geroepen door MKB-Nederland in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het is een waardering voor bedrijventerreinen waar ondernemers, gemeente, politie en brandweer goede afspraken met elkaar hebben gemaakt om overlast en criminaliteit aan te pakken en te zorgen voor onderhoud en beheer. Het bijbehorende certificaat is drie jaar geldig. Na die drie jaar volgt opnieuw een evaluatie.

Alle bedrijventerreinen in Bronckhorst hebben een eigen werkgroep, die iedere drie maanden een ronde over het terrein maakt. Hierbij letten de leden op afval, verlichting en inbraakgevoelige plekken. Als er iets niet in orde is, spreken zij ondernemers daarop aan. Ook zijn er speciale WhatsApp-groepen, waarin ondernemers elkaar kunnen wijzen op verdachte situaties. De cijfers van MKB-Nederland tonen aan dat deze en andere maatregelen de schade die het bedrijfsleven jaarlijks lijdt door criminaliteit en onveiligheid fors verminderd.

Tot op heden waren de verschillende bedrijventerreinen in de gemeente Bronckhorst allemaal afzonderlijk gecertificeerd. Dat was niet van de ene op de andere dag samen te voegen. "Want omdat ze niet tegelijk zijn gestart, liep het certificaat bij de één af terwijl het bij de ander nog één of twee jaar geldig was", verklaart bedrijfscontactfunctionaris Gert Jan Mugge van de gemeente Bronckhorst. "Daarom hebben we besloten om een tijdje te wachten met nieuwe aanvragen zodat we het nu gezamenlijk hebben kunnen regelen."

Volgens Mugge zitten daar verschillende voordelen aan. "In de eerste plaats is het goedkoper als je het in één keer doet", legt hij uit. "Daarnaast is het een mooie manier om de ondernemers vanuit de verschillende dorpen bij elkaar te brengen. We hebben nu ook een werkgroep met daarin vertegenwoordigers van alle bedrijventerreinen. Dan zie je de interactie ontstaan. Zo van: 'Ah, doen jullie dat zo? Dan moeten wij daar ook eens naar kijken.'"

De Vordense ondernemer Vincent Spiegelenberg is heel positief over de samenwerking. "Want dit leidt tot een schoon en verzorgd industrieterrein en dat nodigt uit tot ondernemen", zo liet hij al eerder optekenen. Daarnaast wijst Gert Jan Mugge op het feit dat deelnemende bedrijven korting kunnen krijgen op hun bedrijfsverzekering. "Dat kan in de honderden euro's lopen dus ook dat maakt het interessant om mee te doen."

In de voorbije jaren waren er vanaf de bedrijventerreinen niet veel noemenswaardige incidenten te melden. Wel was er een inbraak in de gemeentewerf in Hengelo en kregen de bedrijventerreinen in Vorden en Zelhem te maken met een grote brand. In Vorden gingen in mei van dit jaar de loods van een autobedrijf en een naastgelegen kunststofbedrijf in vlammen op. Deze maand nog legde brand een kozijnenfabriek in Zelhem volledig in de as.

In beide gevallen ging het om branden die in het bedrijf zelf ontstonden. "Dat was met deze samenwerking dus niet direct te voorkomen geweest", zegt Mugge. "Maar het maakt iedereen wel weer alert op brandveiligheid. Het zorgt voor het bewustzijn dat het flink mis kan gaan en dat het dus echt nodig is wat we hier doen, dat we met elkaar scherp moeten blijven."

Ook wethouder Buunk benadrukt dat zo'n samenwerking een groter veiligheidsgevoel en uiteindelijk minder schade oplevert. "Het lijkt misschien wat bureaucratisch, maar het is goed om hier structuur in aan te brengen", vindt hij. "Het zijn allemaal randvoorwaarden, maar als dit soort dingen in orde zijn, dan draagt dat eraan bij dat iedereen zakelijk goed uit de voeten kan en een mooi bedrijf neer kan zetten."

Dat is ondernemer Bennie Harmsen met hem eens. Hij is zeer tevreden met de staat van het Hengelose bedrijventerrein. "Dat komt denk ik ook omdat het een jong en goed onderhouden terrein is. Een aandachtspunt vind ik dat het opgeruimd moet zijn. Een papiercontainer die open staat, dat ziet er niet alleen rommelig uit, maar iemand hoeft er maar een vuurtje in te gooien en het brandt. Dat soort dingen, daar moeten we met z'n allen op letten."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden