Kjeld Kempers, de nieuwe jeugdburgemeester van de gemeente Bronckhorst samen met zijn collega burgemeester Marianne Besselink. Foto: Alice Rouwhorst
Kjeld Kempers, de nieuwe jeugdburgemeester van de gemeente Bronckhorst samen met zijn collega burgemeester Marianne Besselink. Foto: Alice Rouwhorst

De tweede jeugdburgemeester is gekozen, Kjeld is zijn naam

BRONCKHORST/HENGELO – Op woensdagmiddag 16 oktober werd de nieuwe jeugdburgemeester van de gemeente Bronckhorst gekozen. Zeven aspirant jeugdburgervaders gingen met elkaar de strijd aan om deze door hen felbegeerde positie te veroveren.

Door Alice Rouwhorst

Sinds vorig jaar is er een jeugdburgemeester in de gemeente Bronckhorst. "Want", zo zegt burgemeester Besselink, "de jeugd heeft nog een langere toekomst dan dat wij, volwassenen, dat hebben. En zij hebben vaak ook goede ideeën. Via de jeugdburgemeester hebben zij een stem om die te laten horen." Voor een vierkoppige jury bestaande uit Marianne Besselink (burgemeester), Evi Otten (huidige jeugdburgemeester), Stefanie Huurnink (beleidsmedewerker Zorg en Leven) en Yoeri Klein Braskamp (raadslid) hielden Doutzen, Rick, Fenna, Kjeld, Hanne, Jeffrey en Rosa in de raadzaal van het gemeentehuis een pitch. De één met gebruik van de beamer om het woord met beeld te ondersteunen, een paar staand op de kist om bij de microfoon te kunnen, maar allemaal met hun verhaal op papier als houvast. De één wilde van de hondenpoep af, de ander van de plastic soep, of juist meer en leukere speeltoestellen in de speeltuin. Ouderen en kinderen samen brengen tegen hun eenzaamheid was een ander idee en meer zebrapaden in de buurt van de school, zodat het veiliger wordt. Of de snelheid omlaag, want je wilt in groep 7 toch niet meer met je moeder naar school fietsen?

Na iedere presentatie stelde de jury een paar vraagjes, die naar beste kunnen beantwoord werden. Daarna gingen de kinderen met elkaar in debat aan de hand van een paar stellingen en toen zat het er al weer op. Pauze. In de kantine konden ze weer rustig ademhalen, de droge keeltjes bevochtigen en de spanning voor even loslaten. Afwachten nu, want de jury was in beraad. Zij hadden de schone taak om de beste kandidaat voor het ambt te kiezen.

Het verlossende woord
Terug in de zaal mochten alle kandidaten even de ambtsketen om hebben. Het voelde onwennig of juist fijn, zwaar of heel goed passend. Het moment suprême brak aan en Besselink nam het woord. "Jullie dachten dat jullie het moeilijk hadden? Nou, echt niet hoor! Jullie hoefden 'alleen' maar te presenteren. Maar wij als jury, moesten uit al die goede presentaties, de beste kiezen. Nou, dat was zeker niet gemakkelijk, want jullie deden het allemaal op jullie eigen manier fantastisch. Er is maar één keten, dus er kan maar één iemand van jullie jeugdburgemeester worden. We hebben overlegd en zijn tot een unaniem besluit gekomen."

De spanning is van de koppies af te lezen en ook op de publieke tribune houden (groot)ouders, broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes, buren, juffen en meesters hun adem in. Wie wordt het? Wie wordt de tweede jeugdburgemeester van de gemeente Bronckhorst?

"Hij of zij hield een goed betoog, had concrete, eigen ideeën, stond open voor ideeën van anderen en deed actief mee aan het debat. En dat is …".

De burgemeester laat even een stilte vallen om de spanning wat op te bouwen en noemt dan de naam.

"Kjeld!" Eén en al stomme verbazing op Kjelds gezicht. Hij kan het niet geloven! Hij kan even geen stom woord uitbrengen. Huilen of lachen? Hij weet het even niet. "Blijf je wel doorademen?", vraagt Marianne ietwat bezorgd. Een meevoelend 'ooh' klinkt vanaf de tribune.

Van de ergste schrik bekomen neemt hij de felicitaties in ontvangst, krijgt de ambtsketen omgehangen en wordt vastgelegd op de gevoelige plaat door de aanwezige pers. "Wen er maar vast aan", zegt Besselink, "want dit word je leven." Afgaande op de bevindingen van Evi Otten, de eerste jeugdburgemeester, wordt het voor hem in één woord 'super'. En dan kan hij, eindelijk, de troostende en warme, veilige knuffels van zijn trotse moeder in ontvangst nemen.

Prikkelarme uurtjes
Kjeld Kemper is tien jaar, woonachtig in Zelhem en zit in groep 7 van de CBS De Meene. Kjeld wil onder andere graag dat bij evenementen rekening wordt gehouden met kinderen met autisme. Twee uurtjes de volumeknop omlaag en minder flikkerlicht, zodat hij en anderen die er last van hebben, ook van de kermis kunnen genieten.

Tijdens de raadsvergadering van 31 oktober wordt Kjeld officieel benoemd tot jeugdburgemeester van Bronckhorst en volgt hij Evi Otten voor een jaar op.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden