Burgemeester Marianne Besselink in actie als dirigent bij Maestro in Vorden. Foto: Rob Schmitz fotografie
Burgemeester Marianne Besselink in actie als dirigent bij Maestro in Vorden. Foto: Rob Schmitz fotografie

Juryleden Maestro Crescendo Hengelo goed voorbereid op 28 september

Algemeen

HENGELO - Burgemeester Besselink nam in april deel aan Maestro bij de Harmonie Vorden, zij vond het superleuk. "Ik moest helemaal uit mijn comfortzone. Het is iets waar je normaal niet mee bezig bent en veel moeilijker dan ik had verwacht. Wat ik ingewikkeld vond, is dat je het orkest vóór moet blijven; zij volgen het tempo dat jij aangeeft. Aan het begin van een nummer moet je de melodie en het tempo al in je hoofd hebben en dan vasthouden."

In de jury bij Maestro in Hengelo wordt Marianne Besselink terzijde gestaan door Mark Golub en Johan Jacobsen. Deze twee mannen zijn ervaren musici en hebben beide ook ervaring als dirigent. Mark is muziekdocent, speelt saxofoon en klarinet, begon al jong met muziek en speelde onder andere in het Staats Harmonie Orkest van Oekraïne. Johan leerde al jong klarinet spelen van zijn vader, speelde vervolgens slagwerk en speelt nu trombone en bastuba. Sinds 2003 dirigeert hij diverse orkesten in Hengelo en heeft daar zijn vrouw Debbie leren kennen.

Het beoordelen van de kandidaten bij Maestro is toch nieuw voor de juryleden. Johan heeft wel bij schoolprojecten gejureerd, maar ook hij vindt het best spannend om deze onervaren dirigenten goed te beoordelen. Marianne zegt: "Eigenlijk is jureren een vak apart. Ik vind performance belangrijk, het plezier, de uitstraling. Muziek-technisch laat ik het graag aan de andere juryleden over." Mark gaat kijken wie er leidt: het orkest of de dirigent. Ook hij vindt het spannend om te gaan zien hoe het loopt. Het concept van Maestro wordt leuk gevonden. Marianne vindt muziek belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en is blij met zo'n initiatief van Crescendo. Johan vindt het een leuk concept en heeft goede ervaringen met mensen die door Maestro beter begrip hebben voor wat een dirigent eigenlijk doet. Mark is benieuwd hoe het hier uitpakt en vindt het best een gewaagde stap voor zowel het orkest als de deelnemers.

Wat raden de juryleden de kandidaten aan?
Marianne: "Geniet er vooral van. Hoe bijzonder is het niet dat je een orkest mag dirigeren! Ook op de momenten dat je denkt: 'waar ben ik aan begonnen?'." Johan: "'Less is more', oftewel hoe minder de dirigent hoeft in te grijpen hoe beter het gaat. Ik let er op of iemand wat met de sfeer van de muziek kan doen." Mark: "De techniek van het dirigeren staat niet op de eerste plaats; uitstraling, performance dat is waar het hier om gaat."

Maestro Crescendo Hengelo vindt plaats op 28 september in Sporthal De Kamp in Hengelo (Gld). Kaarten á 10 euro, inclusief een consumptie, zijn verkrijgbaar bij de Plus, Schoenmode Hermans en Albert Heijn, of te bestellen op crescendohengelo.nl en te koop aan de zaal.

Dirigent bij Concordia in Hengelo Johan Jacobsen. Foto: Benno Wonink - Fotografie
Muziekdocent, saxofonist en klarinettist Mark Golub. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant