Petra Eland vindt dirigeren in 'Maestro van Hengelo' hard werken. Foto: PR
Petra Eland vindt dirigeren in 'Maestro van Hengelo' hard werken. Foto: PR

Als dirigent sta je er niet voor niets, het orkest reageert echt op je bewegingen

Algemeen

HENGELO - Petra Eland is één van de Hengeloërs die op 28 september strijdt voor de titel 'Maestro van Hengelo'. Zij gaat de strijd aan met vier anderen die op die avond ook het orkest van muziekvereniging Crescendo dirigeren. Ook u kunt er bij zijn in Sporthal De Kamp in Hengelo. Kaarten zijn verkrijgbaar op de site www.crescendohengelo.nl en bij de Plus, Schoenmode Hermans, de Albert Heijn en aan de zaal.

In een interview met Crescendo vertelde Petra het volgende:
"Samen met mijn man Hans runnen wij de Plus in Hengelo. We hebben drie kinderen en twee kleinkinderen, wij passen elke woensdag samen op de kleinkinderen, geweldig is dat. Mijn hobby's zijn lezen, tuinieren, dansen en ik hou wel van een feestje! Wij zijn eigenaar van de PLUS geworden ca. 12 jaar geleden. Het is een mooi bedrijf met een leuk team."

Waarom ben je gevraagd voor Maestro (denk je)?
"Ik werd in de winkel aangesproken door Karin Rietman, moest wel even slikken en vroeg bedenktijd. Het personeel was meteen enthousiast… jaja. Maar toen sprak ik Elise Wiendels, zo doe jij ook mee… Ik heb nog bedenktijd zeg ik. Kom op Petra, ik doe ook mee, oké ik ga de uitdaging aan."

Wat vind je er van?
"Het is een hele uitdaging; ik hou van muziek en heb vijftien jaar gezongen bij een koor, dat ook werd begeleid door instrumenten, maar dit is wel wat anders."

Wat zijn je eerste indrukken bij het repeteren?
"Het is een leuke club. Ik heb wel wat met muziek ook al kan ik geen noot lezen, ik doe alles op gevoel. Als dirigent sta je er niet voor niets, het orkest reageert echt op je bewegingen. Toen ik langzamer sloeg met de dirigeerstok ging het orkest ook langzamer spelen! Dus ze kijken wel degelijk."

Wat vind je er moeilijk aan?
"Ik moet het tempo aangeven en kijken welke instrumenten wanneer gaan spelen, dat is best lastig. In één van mijn stukken zit ook een overgang van langzaam naar snel, daar moet ik op letten. Crescendo heeft me een filmpje gestuurd van hun dirigent Willy hoe hij het dirigeert, daar oefen ik thuis mee. Mijn gezin moest daar wel om lachen omdat ik zelf een koptelefoon op had en zij dus niets konden horen."

Wat vind je van het orkest?
"Leuk, het orkest staat open voor dit experiment merk ik. Het verraste mij dat er mensen van alle leeftijden in mee spelen; en het bestaat al zo lang. Ik was er niet mee bekend omdat wij zelf in Twente wonen (soms horen de mensen dat aan mijn spraak). Ik krijg ook leuke reacties in de winkel op het feit dat ik meedoe."

Wat vind je van de stukken?
"Het populaire stuk Despacito komt me bekend voor, dat ging al snel goed. Het klassieke stuk Va Pensiero is lastiger ook vanwege de tempo wisselingen. Ik moet nog hard werken voor het concert, ik wil natuurlijk niet afgaan."

Ga je winnen?
"We zijn allemaal winnaars, het is immers een hele prestatie om voor zo'n orkest te durven staan. Het gaat om het plezier en dat het orkest er ook wat aan heeft."

Tot slot:
"Ik hoop dat het een geslaagde en gezellige avond wordt, dat het positief uitvalt voor het orkest en dat de orkestleden ervaren hoe het is om eens met een 'vreemde' dirigent te spelen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant