Monumentale linde op Landgoed 't Meenink. Foto: SLG
Monumentale linde op Landgoed 't Meenink. Foto: SLG

Landgoed 't Meenink houdt publiekswerkdag

HENGELO - Landgoed 't Meenink ligt als een parel in het landschap verborgen aan de rand van Hengelo Gld. Het landgoed wordt onderhouden door de familie die er woont en zij zoeken hulp bij het in stand houden van het groen op het landgoed. Kom op zaterdag 14 september sfeer proeven op de monumentale buitenplaats 't Meenink met park, bos, weilanden, vijvers, lanen en een oude boomgaard en ga tijdens deze publiekswerkdag mee met een rondleiding van de familie over de buitenplaats en het landgoed. Maak daarnaast kennis met de werkzaamheden die vrijwilligers kunnen doen om bij te dragen aan de instandhouding hiervan.

Help mee om een Rijksmonument in stand te houden
De landgoederen in de gemeente Bronckhorst, zoals landgoed 't Meenink, zijn bekend om hun pracht, maar vragen ook veel inzet voor de instandhouding ervan. 't Meenink is een verborgen pareltje in het landschap, pal naast Hengelo. Louise Rouppe van der Voort en Karel van Basten Batenburg: "Voor het behoud van 't Meenink, onderdeel van het Hengelose landschap, willen wij als familie graag samen met enthousiaste vrijwilligers aan de slag. Er is veel te doen: in de buitenlucht genieten van bezig zijn in park, tuin en bos en daarna gezellig met elkaar een kop koffie drinken." De familie werkt met veel toewijding om dit mooie landschap te bewaren voor de toekomst. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) helpt de familie met zoeken naar vrijwilligers met een hart voor groen. Vrijwilliger Tineke: "Het is altijd lekker om buiten actief te zijn. Ik vind het steeds weer fijn om aan het eind van een dagdeel achterom te kijken en te zien wat het effect is. Het is gewoon erg leuk om samen met Louise en familie bij te dragen om het Meenink een mooiere buitenplaats te maken."

Programma publiekswerkdag
Tijdens de ontvangst met koffie/thee om 10.00 uur vertelt de familie over de toekomstplannen van het landgoed en hoe een te vormen vrijwilligersgroep kan bijdragen aan het behoud. Daarna volgt een rondleiding over het landgoed en kan men ook even kort kennismaken met het werk dat gedaan kan worden. Denk hierbij aan snoeien en zagen in het bos, onderhoud van paden en aanplant van bijvoorbeeld bollen en fruitbomen ten behoeve van de biodiversiteit. Om 12.15 uur staat er een lunch klaar voor alle deelnemers. Saskia Bemer van SLG vertelt over het vrijwilligerswerk en hoe dat eruit ziet bij de andere Gelderse landgoed- en buitenplaatswerkgroepen. Vanaf 2012 heeft SLG dertig werkgroepen op Gelderse landgoederen en buitenplaatsen opgezet en heeft hierbij veel ervaring opgedaan met het oprichten, toerusten en begeleiden van vrijwilligersgroepen. Wie vaker als vrijwilliger wil helpen, kan dit na afloop aangeven.

Wie kan meedoen?
Iedereen die het leuk vindt om in goed gezelschap te komen zagen, snoeien of bomen planten, is welkom: jong, oud, werkend, zonder werk, man of vrouw. Het is de bedoeling om een leuke groep te vormen. Gezamenlijk wordt besproken welke halve dagen worden gewerkt. Voor het groene werk is weinig voorkennis vereist, omdat de vrijwilligersgroep goed wordt begeleid. Nadat de groep is opgericht wordt een basistraining handgereedschap gegeven.

Aanmelden voor de publiekswerkdag kan door een email te sturen naar landgoedhetmeenink@gmail.com.

Meer berichten