Jaap van Gijssel pakt Maestro aan als serieus avontuur. Foto: PR
Jaap van Gijssel pakt Maestro aan als serieus avontuur. Foto: PR

Van Cuby tot de Marinierskapel, met de baton op tafel

HENGELO - Jaap van Gijssel is één van de Hengeloërs die op 28 september strijdt voor de titel 'Maestro van Hengelo'. Hij gaat de strijd aan met vier anderen die op die avond ook het orkest van muziekvereniging Crescendo dirigeren. Ook u kunt er bij zijn in de Sporthal De Kamp in Hengelo. Kaarten zijn verkrijgbaar op de site www.crescendohengelo.nl, bij de Plus, Schoenmode Hermans en de Albert Heijn en aan de zaal.

In een interview met Crescendo vertelde Jaap het volgende:
"In oktober 1992 werd ik gemeentesecretaris van Hengelo Gld., toen nog een zelfstandige gemeente. Toen die werd opgenomen in Bronckhorst, in 2005, kreeg ik een nieuwe functie die ik tot 2012 heb bekleed. Nu besteed ik mijn tijd aan vrijwilligerswerk, bestuursfuncties, buurtactiviteiten en rijd ik actief motor."

Waarom ben je gevraagd voor Maestro (denk je)?
"Crescendo zocht 'prominente' Hengeloërs, misschien was dat een reden. Ik ken enkele leden van Crescendo ook via de vrijzinnige kerk en de Raad van kerken en ik rijd motor met de man van een orkestlid. Met Pinksteren reden we alweer voor de elfde keer de oecumenische motortour met een groep rijders van verschillende gezindten, het begint een traditie te worden."

Wat zijn je eerste indrukken bij het repeteren?
"Je wordt ergens voor gevraagd maar je weet eigenlijk niet waar je aan begint. Het is best inspannend en het lijkt ingewikkeld. Ik heb raad gevraagd bij een bevriende oud-dirigent en ik heb veel aan de video's van Willy, de dirigent van Crescendo. Je moet de slag goed in de gaten houden. Al met al geeft het veel plezier."

Had je ervaring met muziek?
"Mijn vader was lid van de muziekvereniging. Hij draaide thuis de militaire marsen van de Marinierskapel onder leiding van kapitein van Linschoten. Ik herinner me nog zijn favoriete nummer, de Feestmars van Van der Glas. Toen vond ik het oubollige muziek, mijn smaak was meer Cuby and the Blizzards maar dat vond mijn vader muziek van langharigen."

Wat vind je van het orkest?
"Het is leuk om te zien hoeveel er kan met zo'n orkest. Bewonderenswaardig hoe creatief het orkest met dit Maestro gebeuren omgaat. De sfeer is uitermate ontspannen. Het is een modern, goed georganiseerd orkest geworden."

Wat vind je van de stukken?
"Dit soort muziek is vlot en modern; ik dirigeer Uptown Funk en Second Walz. Die eerste moet snel en hard, is een vlot nummer; de wals is heel bekend, onder andere van André Rieu zijn optredens. Het is opletten geblazen om aan te geven wanneer welke instrumenten moeten inzetten."

Ga je winnen?
"Daar gaat het mij helemaal niet om. Mee doen is, zoals in de Olympisch gedachte, belangrijker dan winnen. Het is een avontuur dat ik graag serieus aanpak. Als ik win zou ik wel de Feestmars van Van der Glas willen horen."

Tot slot:
"Geweldig dat ik op deze manier via Cuby and the Blizzards toch bij de marsmuziek van mijn vader uit ben gekomen."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden