Jan Rhebergen oefent voor Maestro. Foto: PR
Jan Rhebergen oefent voor Maestro. Foto: PR

Jan Rhebergen strijdt voor de titel 'Maestro van Hengelo'

Algemeen

HENGELO - Jan Rhebergen is één van de Hengeloërs die op 28 september strijdt voor de titel 'Maestro van Hengelo'. Hij gaat de strijd aan met vier anderen die op die avond ook het orkest van muziekvereniging Crescendo dirigeren. Ook u kunt er bij zijn in de Sporthal De Kamp in Hengelo. Kaarten zijn verkrijgbaar op de site www.crescendohengelo.nl en bij de Plus, Schoenmode Hermans en de Albert Heijn.

In een interview met Crescendo vertelde Jan het volgende:
"Ik ben 68 jaar. Getrouwd met Irma. We hebben twee kinderen, die in de buurt wonen en vijf kleinkinderen. Ik ben 41 jaar onderwijzer geweest op de Piersonschool in Hengelo, waarvan acht jaar als directeur. Ik ben nu met pensioen, maar kan moeilijk stil zitten. Ik heb veel hobby's, zoals klussen, tuinieren, schilderen en ik ben in Zelhem bij De boerderij, bij een groep die houtsnijwerk maakt. Verder ben ik als surveillant betrokken bij examens en toetsen op het Graafschap College in Doetinchem. Ook sport ik graag. 's Zomers wielrennen en skeeleren; 's winters schaatsen en mountainbiken."

Waarom ben je gevraagd voor Maestro (denk je)?
"Veel kinderen van school en ouders van kinderen zijn nu orkestleden bij Crescendo en kennen mij dus. Ik ben niet echt muzikaal, maar houd wel van gezellige muziek. Een van die kinderen wist zich te herinneren dat ik graag liedjes zong met de klas. Ik speelde dan op de blokfluit en we hadden veel plezier. Sommigen herinneren zich vast nog wel 'Tomatensalat', 'Ome Bram zijn motor' en nog veel meer leuke liedjes. Ze weten wel dat ik van een geintje houd, vandaar dat ze mij durfden te vragen."

Wat zijn je eerste indrukken bij het repeteren?
"Ik moet wel studeren, het is voor mij lastige muziek. Ik kan wel muziek lezen, maar vind het niet makkelijk en best wel spannend zo voor het orkest. Je moet ook de verschillende groepen instrumenten in de gaten houden en aangeven hoe en wanneer ze moeten spelen."

Wat vind je van de muziek?
"Vooral met de 'Bolero' is het moeilijk om in het begin niet te hard te gaan, dat stuk moet langzaam opgebouwd worden. Bij het dirigeren van het nummer 'Can't stop the feeling' helpt een video van de dirigent mij om de juiste gebaren te maken. Dat nummer voelt nog wel wat stroef."

Wat vind je van het orkest?
"Daar ben ik best positief over. Ze spelen veel verschillende nummers, met een goede kwaliteit. Zo'n harmonieorkest hoort er echt bij in het dorp."

Ga je winnen?
"Ik weet het niet. Ik weet niet waar de jury op gaat letten bij hun beoordeling. Ik zie het allemaal wel als een geintje. Ik heb niet echt de muziekstukken die bij me passen, maar ik wil ook niet afgaan en zal dus mijn best doen het zo goed mogelijk uit te voeren."

Tot slot:
"Ik heb vroeger weinig aan muziek gedaan. Dat komt waarschijnlijk mede doordat mijn broer altijd achter de piano zat te pingelen. Hij speelde klassieke muziek, waar ik helemaal niet van hield en hij kon dat uren volhouden. Hij is daar ook echt goed in geworden. Ik hoop dat het een gezellige avond voor zowel muzikanten als publiek wordt."

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden