Katinka Uitvaartzorg De Verstilling. Foto: Liesbeth Spaansen
Katinka Uitvaartzorg De Verstilling. Foto: Liesbeth Spaansen

Katinka opent afscheidsruimte De Verstilling

Algemeen

ZELHEM – Na twee en een halve week flink klussen is het zover: Afscheidsruimte De Verstilling is in gebruik genomen. "Ik wilde graag een eigen opbaarruimte om afscheid te kunnen nemen van een overledene. Eind juni kwam dit pand te huur en op 1 juli had ik de sleutel al," kijkt Katinka Moerel van Katinka Uitvaartzorg in Zelhem tevreden.

Door Liesbeth Spaansen

Katinka is vanaf 2004 werkzaam in de uitvaartbranche en sinds een aantal jaren als zelfstandige met Katinka Uitvaartzorg. "De eerste droom kwam eind mei uit met de dag 'Afscheid nemen, gewoon en toch bijzonder' in de Lambertikerk in Zelhem, waarbij ik met verschillende deelnemers die werkzaam zijn in de uitvaartbranche, voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen alles rondom de dood bespreekbaar wilde maken. De Verstilling is de tweede droom die wordt verwezenlijkt."

Afscheidsruimte De Verstilling is bijna af. "Ik heb iets met het woord 'stil'. Mensen die zich in zich keren, verstillen, de wereld lijkt stil te staan," legt Katinka Moerel uit. "Het is een plek waar de overledene kan zijn tussen overlijden en de dag van de uitvaart."

Ze zocht al even naar een geschikte afscheidsruimte. "Huiselijkheid en je geborgen voelen, dat wilde ik graag bieden. Deze ruimte voelt aan als een huiskamer, met zitjes waar je koffie en thee kan drinken," laat Katinka zien. Nabestaanden komen binnen via de zijingang, waar ook de keuken is. De overledene komt via de voordeur naar binnen en krijgt een mooie, centrale plaats. "Opbaren van een overledene kan naar wens in de kist, maar ook is een opbaarplank mogelijk. Er is ruimte om herinneringen aan de overledene neer te zetten, muziek te luisteren en met een klein groepje afscheid te nemen. Kinderen kunnen knutselen of zelfs de kist beschilderen."

Bij Katinka Uitvaartverzorg kunnen nabestaanden kiezen uit verschillende opbaarlocaties. De Verstilling is een mooie aanvulling daarop. Het is een fijne, toegankelijke plek aan de rand van het centrum van Zelhem, rolstoelvriendelijk en met parkeergelegenheid op De Brink. "Wat ik zo mooi vind, is dat het pand de sfeer van vroeger uitstraalt. Op de achtergrond hoor je dat het leven buiten doorgaat, terwijl de wereld binnen even stil valt."

Het pand heeft een levendige geschiedenis. Op 24 november 1912 werd aan de Stationsstraat 46 in Zelhem de eerste steen gelegd. De woning kreeg in 1915 een aanbouw. "De reacties zijn voornamelijk positief, maar na een koperslagerij, handwerkwinkel, kaaswinkel, kinderkledingzaak en kindercoachingpraktijk is het wel even wennen dat dit een afscheidsruimte is," weet Katinka. Mensen uit de buurt hebben al kennis met haar gemaakt en de verbouwing gevolgd. "Een vaak gehoorde reactie van Zelhemmers is dat ze het fijn vinden om in Zelhem opgebaard te kunnen worden. Daarom ben ik zo blij dat ik hen nu hier die plek kan bieden."

Afscheidsruimte De Verstilling zal regelmatig gastvrij geopend zijn. "Bij de zijdeur staat dan een bord buiten. Belangstellenden kunnen even binnen komen en een kijkje nemen, koffie drinken en een praatje maken," besluit Katinka.


www.katinkauitvaartzorg.nl

Katinka Uitvaartzorg De Verstilling. Foto: Liesbeth Spaansen
Katinka Uitvaartzorg De Verstilling. Foto: Liesbeth Spaansen
Katinka Uitvaartzorg De Verstilling. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant