Juf Janny tussen 'haar' kleuters van de Pannevogel. Foto: Liesbeth Spaansen
Juf Janny tussen 'haar' kleuters van de Pannevogel. Foto: Liesbeth Spaansen

Juf Janny gaat genieten van een welverdiend pensioen

STEENDEREN – Na goed overwegen heeft Juf Janny Meutstege (64) besloten uit het onderwijs te gaan en haar taak als kleuterjuf over te dragen. De laatste jaren stond ze voor de groepen 1 en 2 van De Pannevogel in Steenderen. "Ik heb met veel plezier op school gewerkt, maar het is goed zo," lacht ze. "Al zal ik de kinderen best gaan missen."

Door Liesbeth Spaansen

Juf Janny is altijd kleuterjuf geweest. "Na het volgen van de oude kleuterleidsteropleiding (KLOS) ging ik aan het werk in Zutphen op een kleuterschool die Kleutervreugd heette," weet ze nog goed. "Later ging deze kleuterschool samen met de Jan Ligthartschool."

De uit Dinxperlo afkomstige Janny Demkes trouwde in 1981 met Gerrit Meutstege uit Bronkhorst. Toen de kinderen klein waren, bleef ze thuis om voor de kinderen te zorgen. "Achteraf was ik daar blij mee, zeker toen na Anne de tweeling Esmee en Karien werd geboren. Dat was best een drukke tijd. Maar toen zij naar de basisschool gingen en ik werd gevraagd om in te vallen op Basisschool De Steenuil heb ik dat gedaan. Daarna kwam ik er voor vast."

Ze zou uiteindelijk 25 jaar op De Steenuil werken. Toen deze school sloot en een fusie aanging met de Steenderense basisscholen De Akker en St. Joannesschool in de nieuw gebouwde school De Pannevogel ging ze mee. Janny miste wel het kneuterige van een kleine school. "Maar een nieuw team vormen, dat was mooi om mee te maken en fijn om te ervaren, want eigenlijk hadden we allemaal dezelfde ideeën. Heel bijzonder."

Juf Janny bleef het liefst bij de kleuters. "Daar ligt mijn hart. De verwondering van die kleintjes, geweldig," glundert ze. Ze werkte de ene week twee dagen en de andere week drie in een duobaan met juf Jolanda ter Haar. Haar plaats is volgend jaar voor juf Manon Haarlink. "Ik heb ook mijn kleinzoon in de klas gehad. Heel mooi, want vanaf dag 1 zei hij Juf Janny op school en Oma Janny thuis. Een bijzondere ervaring."

Ze had altijd goed contact met de ouders van de leerlingen en kijkt ook met plezier terug op de mooie samenwerking van Juut & Co. "We doen samen thema-openingen, gaan bijvoorbeeld naar de peuters met Pasen, en lopen geregeld bij elkaar binnen. We hebben goede peu-kleu overlegmomenten."

Ze weet al dat het wennen zal zijn, zeker als in september het nieuwe schooljaar begint. "Dan hoef ik niet naar school," beseft ze. "Eerst ga ik lekker niks doen, daarna in huis aan de slag en verder gezellige dingen doen met de kinderen en de vier kleinkinderen. En dan gewoon genieten."

Juf Janny neemt afscheid van de Pannevogel op donderdag 18 juli tussen 13.30 en 15.00 uur in de hal van de school. Iedereen kan haar daar nog persoonlijk groeten.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten