Foto: Nick Oostendorp

Column Luuk Stam - Voetbalvrienden

Voetbalvrienden

Op een bankje in de schaduw van een partytent ontdek ik een lege plek. Zitplekken zijn schaars op deze warme zondagmiddag aan de rand van het voetbalveld van HAVO in Haalderen, bij Bemmel. Schaduwplekken zijn dat ook en een zitplaats in de schaduw is als een winnend lot in de loterij. Of deze plek vrij is? "Nee", antwoordt één van de toeschouwers. "Hier zit de meneer die daarachter staat."

Ik kijk achter me en ik ontdek dorpsgenoot Herman Groot Wassink, die op zijn telefoon iets in staat te tikken. Ik weet direct wat hij aan het doen is. Pax heeft net de 0-2 gescoord en Herman meldt dat doelpunt zoals hij elk doelpunt meldt direct via de Facebookpagina 'Vrienden die V. en AV. Pax leuk vinden'. Daar op dat bankje was het licht toch nog iets te fel voor het scherm van zijn telefoon en dus heeft hij even wat meer schaduw opgezocht.

Terug op zijn plek op de houten bank achter de reclameborden vertelt hij zijn Haalderense buurman dat de Facebookpagina meer dan 320 volgers heeft. Het zijn – zo vertelt Herman – mensen die allemaal graag op de hoogte gehouden willen worden. Dat klopt, want ook ik ben één van die volgers. Wanneer je niet langs de lijn aanwezig bent, is dit de ideale manier om de stand, de doelpuntenmakers en andere ontwikkelingen in de wedstrijden te volgen.

De laatste weken stromen er onder de berichten van Herman flink wat likes en reacties binnen, want het gaat goed met Pax. Na een seizoen dat al lang en breed verloren leek en waar de onderste regionen van de derde klasse zelfs even in zicht kwamen, mogen de Hengeloërs na het winnen van de derde periode nu proeven van het toetje dat de nacompetitie heet. In die nacompetitie is een plek in de tweede klasse de hoofdprijs.

De opdracht is enorm lastig en doodsimpel tegelijk: drie keer winnen. Dat lukt deze zondagmiddag in Haalderen, waar Pax de rooms-katholieke voetbalvereniging Haalderen Vooruit (HAVO) met 0-3 verslaat. Vanuit Hengelo is er een bus met daarin zo'n veertig supporters meegekomen, maar heel veel publieke belangstelling is er niet. Het zal ermee te maken hebben dat de temperatuur vanmiddag de 30 graden overstijgt.

Toch levert de nacompetitie vaak prachtige wedstrijden op. Dolle vreugde en intens verdriet kunnen hier enorm dicht bij elkaar liggen. Wie dat niet gelooft, moet de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk van vorige week nog maar eens terugkijken. Na 88 minuten was het 3-3, na 90 minuten 4-3 en na 97 minuten 4-5. In het knotsgekke duel trokken de Waalwijkers uiteindelijk aan het langste eind.

Waar het hier om een dubbele wedstrijd ging, gaat het bij de amateurs in de nacompetitie dit seizoen steeds om één duel. Na HAVO wacht voor Pax op Tweede Pinksterdag een uitwedstrijd bij Eendracht'30 uit Mook, iets onder Nijmegen. Op de foto's op de website van deze Limburgse club heb ik geen tribune kunnen ontdekken, maar ze hebben er ongetwijfeld een paar houten bankjes.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden