Van Werven-Beunk beste Achterhoekers in Frankrijk

HENGELO - De Grand Prix Zijspancross van Plomion in Frankrijk is onverwacht gewonnen door Giraud-Haller. Door machinepech liepen Hermans-Musset de overwinning mis en zagen Bax-Stupelis verder uitlopen in het klassement. Van Werven-Beunk veroverden een voortreffelijke vierde plaats in het dagklassement en waren daarmee de beste Achterhoekers.

Door Willy Hermans

Het leek helemaal het weekend van Hermans-Musset te worden. Op zaterdag wisten ze met gemak hun kwalificatiegroep te winnen, waarna het blijde nieuws binnenkwam dat bakkenist Nicolas Musset vader was geworden van een zoon!
Voor duizenden toeschouwers in een heet Plomion leek Team Hermans zondag op een machtige overwinning af te stevenen. Van start als derde wisten ze al snel zowel Dierckens-Bax als Sanders-Kunnas te passeren en de leiding te nemen met concurrenten Vanluchene-van den Bogaart en Bax-Stupelis op flinke achterstand. Het noodlot sloeg echter toe in de achtste ronde. Door problemen met de koppeling viel de motor stil en moesten Hermans en Musset teleurgesteld naar de kant.
Dierckens-Bax en Giraud-Haller streden daarna om de zege en tot groot enthousiasme van het Franse publiek wisten Giraud-Haller als eerste over de finish te komen. Vanluchene-van den Bogaart eindigden als derde voor Bax-Stupelis en Sanders-Kunnas. Van Werven-Beunk reden keurig naar de zesde positie, Keuben-Rietman werden elfde.

In de tweede manche namen Giraud-Haller de kopstart voor Vanluchene-van den Bogaart, Bax-Stupelis, Dierckens-Bax en Hermans-Musset. Giraud-Haller zakten terug naar plaats drie, waarna Bax-Stupelis de leiding namen en niet meer afstonden. Hermans-Musset wrongen zich naar voren en wisten tien minuten voor het einde ook Vanluchene-van den Bogaart van de tweede plaats te verdringen. In de voorlaatste ronde crashten de wereldkampioenen waardoor ook zij veel kostbare WK-punten verloren en Marvin Vanluchene voor onderzoek naar het ziekenhuis moest.
Giraud-Haller kwamen nu als derde onder de finishvlag door en wonnen daardoor in hun thuiswedstrijd hun eerste Grand Prix van dit seizoen. Bax-Stupelis stonden als tweede op het podium en liepen meer dan 20 punten uit op hun concurrenten.
Gert van Werven en de Hengelose bakkenist Peter Beunk reden in de tweede manche ijzersterk van een negende positie naar de vijfde en klasseerden zich uiteindelijk als vierde, hun beste prestatie van dit seizoen. Keuben-Rietman pakten ook weer hun punten (11-10) met een twaalfde plek als resultaat. Wisselink-Sloot mochten na een last chance ook deelnemen maar slaagden er niet in hun eerste WK-punten te pakken.
Daniël Willemsen verscheen in Frankrijk niet aan de start. Na het stoppen met de samenwerking met bakkenist Rostingt lijkt het erop dat een roemloos einde van de imposante loopbaan nabij is. Zondag trekt de zijspankaravaan weer naar Oost-Europa voor de Grand Prix in Kivioli in Estland, dit jaar niet gecombineerd met de wedstrijd in Letland die later op de kalender staat.

Dagklassement Plomion:
1. Giraud 45 pnt., 2. Bax 43 pnt., 3. Dierckens 40 pnt., 4. Van Werven 31 pnt., 5. Sanders 31 pnt., 6. Varik 28 pnt., 7. Compalati 25 pnt., 8. Santermans 23 pnt., 9. Hermans 22 pnt., 10. Vanluchene 22 pnt., 12. Keuben 21 pnt.

WK-klassement na 6 GP's:
1. Bax 254 pnt., 2. Vanluchene 227 pnt., 3. Hermans 206 pnt., 4. Sanders 184 pnt., 5. Dierckens 170 pnt., 6. Giraud 162 pnt., 9. Willemsen 129 pnt., 11. Van Werven 110 pnt., 12. Keuben 88 pnt.

Meer berichten