Het 'Theater in de Openlucht' telt ruim 550 tribune plaatsen. Foto: PR
Het 'Theater in de Openlucht' telt ruim 550 tribune plaatsen. Foto: PR

Theater in de Openlucht zorgt voor ongekende verbinding

Algemeen

VIERAKKER/WICHOND– Alle 550 kaarten voor de vrijdag- en zaterdagavond voorstellingen van 'De Bewaarder' voor komend weekeinde zijn inmiddels uitverkocht. Voor de voorstelling op zondagmiddag zijn nog enkele tientallen kaarten verkrijgbaar. Het publiek heeft er duidelijk alle vertrouwen in dat 'Theater in de Openlucht' komend weekeinde bij boerderij 't Spieker aan de Heerlerweg in Vierakker een bijzonderheid zal zijn.

Door Jan Hendriksen

"Wijzelf hebben dat vertrouwen trouwens ook. Aan de voorbereidingen heeft het niet gelegen. Die zijn lang, intensief en uitermate gezellig geweest. Wel moeten er nog steeds van die kleine, maar vaak essentiële dingen geregeld worden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de herkenbaarheid van mensen die betrokken zijn bij de organisatie. Tja, bijna het hele dorp Vierakker-Wichmond werkt mee, dus iedereen. Daarom hebben we een origineel herkenningsteken voor alle betrokkenen gemaakt", zo verklaart woordvoerder Erna Roeterdink namens de organisatie, die zaterdag nog onverwachts verblijd werd met een schenking van 2500 euro van de Ideële kringloopwinkel De Werf uit Vorden. Dirk ter Harmsel en Reind Krijt mochten namens Theater in de Openlucht de cheque in ontvangst nemen. "Een geweldig bedrag wat zeker van pas komt. Want de gehele productie van dit spektakel loopt in de nodige financiële papieren ondanks alle zelfwerkzaamheid. Want die is fantastisch en ontzettend groot", zo verklaart Roeterdink.

Verbinding als insteek
Theater in de Openlucht is een van de festiviteiten die Stichting Oranjecomité Vierakker-Wichmond dit jaar in het kader van het honderdjarig bestaan van het Oranjecomité organiseert. Door het grote aanbod aan feesten in de zomermaanden loopt de laatste jaren het bezoekersaantal op het Oranjefeest in Vierakker-Wichmond terug. "Een aantal jaren geleden hebben we als Oranjecomité dit gegeven 'omarmd' en hebben we ingestoken op 'verbinding'. Verbinding tussen jong en oud maar ook tussen oude inwoners en nieuwe inwoners van het dorp. En daar is 'Theater in de Openlucht' nu een prachtig voorbeeld van. Want die verbinding is momenteel enorm groot", zo verklaart voorzitter Freddy Hoogendoorn van Stichting Oranjecomité Vierakker-Wichmond.
Volgens Hoogendoorn kan de gemeenschap Vierakker-Wichmond niet bestaan zonder die betrokkenheid van alle inwoners. "Diverse verenigingen, lokale ondernemers, Dorpsbelang, de kerken, school en kinderopvang, alles draait om de inzet van de inwoners. Deze insteek heeft zijn vruchten afgeworpen en wat ons betreft is het jaarlijkse Oranjefeest nog steeds een feest om naar uit te kijken. Als gemeenschap mogen we trots zijn op zoveel inzet en betrokkenheid. Als Oranjecomité zijn we dat zeker! Maar eerst kijken we nu uit naar "De Bewaarder'. Een ongekend spektakel waar hopelijk over vele jaren nog over nagepraat wordt."

Schuttersketen
Voor het theaterstuk 'De Bewaarder' speelt de eeuwenoude keten van de schutterskoning - waar jaarlijks bij het vogelschieten tijdens het Oranjefeest Vierakker-Wichmond om gestreden wordt - een centrale rol. Het schrijverscollectief, bestaande uit Wim Regelink, Cordrik van der Meulen, Henny Krijt, Gerrit Borgman, Nout Nijenhuis en Ernst ter Linden, heeft drie jaar aan het script gewerkt. Het resultaat is een ruim veertig pagina's tellend 'boekwerk'. Ernst ter Linden: "In het theaterstuk zitten meerdere overgangen tussen het heden en het verleden. Die zijn stuk voor stuk aan elkaar gelijmd en 'uitgelicht'. Ieder met zijn eigen karakter. Het verhaal berust echter niet op waarheid. We beschrijven de geschiedenis met een knipoog en een lach. En dat maakt het uniek. We hebben veel aandacht aan het visuele aspect en de humor besteed. En dat levert zeer verrassende elementen en wendingen op. Zeker omdat we met diverse flashbacks werken die bepaalde herinneringen uit het verleden oproepen. En die 'herbelevingen' geven het geheel een extra dimensie. En ook voor aanvang verrassen we het publiek op de speciaal ingerichte theaterweide. De mensen moeten maar vroegtijdig komen."

Kaarten
Woensdagavond vindt de laatste (generale) repetitie van Theater in de Openlucht plaats. Daarbij is ook publiek aanwezig. Alle betrokkenen komen namelijk kijken. Voor de matineevoorstelling zondagmiddag zijn nog kaarten verkrijgbaar bij de bekende verkoopadressen in Vorden en Wichmond en via de website. Beide avondvoorstellingen beginnen om 20.00 uur. De middagvoorstelling om 14.00 uur. Het theater is een uur voor aanvang al geopend. "Het is zeker de moeite waard om vroegtijdig te komen. Want in de 'foyer' van het theater is voor aanvang ook van alles te zien" aldus Erna Roeterdink, die erop wijst dat het theater ook door mindervalide mensen goed bereikbaar is en waarvoor zelfs speciale gastvrouwen worden ingezet.


www.theaterindeopenlucht.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant