Jachtthondenwerk op topniveau bij EK in Hengelo

Snelde buit ophalen en naar de baas brengen. Foto: eigen foto
Snelde buit ophalen en naar de baas brengen. Foto: eigen foto

HENGELO – Nederland is dit jaar de trotse gastheer van het Europees Kampioenschap Jachthonden, dat 1 en 2 juni (Hemelvaartweekend) wordt gehouden op het fraaie Landgoed Zelle bij Hengelo (Gld). Maar liefst veertig teams uit vijftien landen zullen deze twee dagen sportief strijden om de eeuwige roem. Het is jachthondenwerk op topniveau en het belooft een mooi spektakel te worden, waarvan ook belangstellenden (gratis) kunnen meegenieten. De organisatie legt koortsachtig de laatste hand aan de voorbereidingen.

Door Peter Vorderman

De International Working Test (IWT), zoals de wedstrijd formeel heet, wordt elk jaar in een ander Europees land georganiseerd. Na tien jaar is dit jaar de eer weer aan Nederland. De organisatie is in handen van de Nederlandse Retriever Club (NRC), die ruime ervaring heeft in het organiseren van praktijkwedstrijden. "Een dergelijke wedstrijd vereist veel voorbereiding. Alles moet kloppen, zowel organisatorisch als bij de deelnemers om tot optimale prestaties te komen", aldus Diaan de Rooy uit Veldhoek. "En daar zijn we al een hele tijd knap druk mee."

De achterliggende gedachte bij dit soort wedstrijden is dat in de jachtpraktijk goed opgeleide jachthonden onmisbaar zijn. Een duif of gans die geschoten wordt en twee weilanden met slootjes verderop landt of ver op een plas terecht komt, moet snel en onbeschadigd opgehaald worden, zonder het jachtveld onnodig te verstoren. Apporterende honden als de Labrador Retriever en Golden Retriever zijn bij uitstek geschikt voor dit werk. Dat zijn van nature uitstekende jachthonden en specialisten in het apporteren (retrieven) van kleinwild in alle soorten terrein en water. Het trainen en deelnemen aan wedstrijden geeft inhoud aan deze gedachte en bevordert de kwaliteit van het jachthondenwerk in de praktijk.

'Alles moet kloppen, organisatorisch, maar ook bij hond en baas'

Aan het kampioenschap nemen veertig teams deel, afkomstig uit vijftien verschillende Europese landen. Met Achterhoekse gastvrijheid worden ze verwelkomd met een 'meet and greet' en galadiner in de Oranjerie bij Kasteel Ruurlo.

Een team bestaat uit drie deelnemers (voorjagers) met hun hond, veelal Labradors of Goldens. Per dag legt elk team vijf pittige proeven af van elk drie apporten, die gebaseerd zijn op de echte jachtpraktijk. Bij de IWT wordt geen wild gebruikt, de honden apporteren dummy's, zoals op de foto.

Door internationaal gerenommeerde keurmeesters wordt gejureerd of de honden goed luisteren op afstand, snel en zonder omwegen naar de juiste plek gedirigeerd kunnen worden, vlot soms erg breed water over zwemmen, niet terugdeinzen voor hekken en dergelijke. Het is spectaculair om deze honden aan het werk te zien, en hoe intens de samenwerking is tussen baas en hond.

'Jachthonden-werk is topsport'

Daarbij zijn fluitsignalen en lichaamstaal de enige communicatiemiddelen. "Jachthondenwerk op dit niveau is topsport", aldus mede-organisator Henk Slijkhuis uit Eibergen. "We zijn er trots op dat de Nederlandse teams al meerdere keren de IWT hebben gewonnen. Afkloppen, maar ook dit jaar verwachten we dat Nederland goed zal meedraaien in de Europese top."

Spectaculair om te zien

De IWT valt in het Hemelvaartweekend. De wedstrijd wordt geopend zaterdag 1 juni 08:00 uur en de prijsuitreiking vindt plaats zondag 2 juni 17:00 uur. Toeschouwers kunnen gegarandeerd genieten van mooi jachthondenwerk op topniveau. Landgoed Zelle vormt hiervoor een prachtig decor en catering en mooie jachtwinkels (kleding, hondenartikelen) zijn aanwezig. "Een aanrader dus en de toegang is kosteloos. Voor een hoop geblaf en lawaai hoeft men trouwens niet bang te zijn, de honden zijn prima getraind en je hoort ze niet. Blaffen is niet eens toegestaan in de wedstrijd. Soms vragen toeschouwers zich wel eens af of deze jachthonden überhaupt wel kunnen blaffen", lacht De Rooy.

Landgoed Zelle is te vinden aan de Ruurloseweg 95 in Hengelo (G).


www.iwt2019.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden