Jan Terlouw bezorgde leden Lionsclub Bronckhorst een inspirerende avond. Foto: PR
Jan Terlouw bezorgde leden Lionsclub Bronckhorst een inspirerende avond. Foto: PR

Jan Terlouw bij Lionsclub Bronckhorst: We leven op de pof bij onze jeugd

Algemeen

BAAK- Jan Terlouw bezorgde Lionsclub Bronckhorst woensdag 13 februari een inspirerende avond. Moraal van zijn verhaal: "Wij gaan niet goed met de wereld om en dat moet anders."

De dag ervoor had de redactie van televisieprogramma De Wereld Draait door nog gebeld: of hij woensdag wilde aanschuiven. "Ik kan niet, ik ga naar Baak", was zijn antwoord. Het leverde Terlouw woensdag hartelijk gelach op in Pepe's restaurant, waar de LC de bijeenkomst voor leden en introducés hield.

Jan Terlouw (1932) vertelde dat na de oorlog het steeds beter ging met de wereld. "Het waren goede tijden, in de jaren 60." Daarna ging het van lieverlee wat minder. "En dat kwam door twee dingen." De eerste oorzaak volgens hem zijn de open grenzen en open markten. "Dan heerst de wet van de sterkste. Die beweging baart me zorgen. We krijgen een tweedeling in de maatschappij die steeds groter wordt. En de macht verschuift van de politiek naar het kapitaal. Dat is zorgelijk. Want de politiek, dat zijn wij."

Ook de omgang met de natuur baart Terlouw zorgen. "De biodiversiteit in Nederland is nog maar 15 procent van wat het was in 1900." Hij laakt de houding van de politiek, die in zijn ogen niets doet met het milieuakkoord 'omdat het kapitaal voorgaat'. "We moeten anders omgaan met de natuur en daar moet de politiek voor zorgen."

Voor de scholieren die klimaatacties houden, had hij ook een boodschap. "Ga lekker door met je acties, dat is belangrijker dan breuken." Hij zei dat hij best begreep dat scholieren op bezoek bij Rutte niet precies weten wat ze moeten zeggen. "Wij leven op de pof bij onze kinderen. Maar besef wel; er is meer dan genoeg duurzame energie, van de zon. En het is betaalbaar. Als we het op grote schaal toepassen, is het op termijn niet duurder dan olie. Als je met die argumenten komt, kan toch niemand zeggen: 'maar we doen het toch niet'?"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant