Hengelose kinderen denken donderdagmiddag na over antwoorden op de vraag: hoe kunnen we ons dorp nog mooier maken? Foto: Luuk Stam
Hengelose kinderen denken donderdagmiddag na over antwoorden op de vraag: hoe kunnen we ons dorp nog mooier maken? Foto: Luuk Stam

Kinderen denken mee over toekomst van Hengelo

Groep 8 van basisschool De Leer op pad met leden van werkgroep Vitale Kernen.

Door Luuk Stam

HENGELO - Een McDonalds in het centrum! Een trampolinepark! Lasergamen in de kerk! En waarom kun je de kerk niet beklimmen!? Niets is deze donderdagmiddag 14 februari te gek. Leerlingen uit groep 8 van basisschool De Leer maken samen met leden van de werkgroep Vitale Kernen een ronde door Hengelo om te kijken wat zij in het dorp zouden willen verbeteren.

Met die vraag zijn de leden van de werkgroep al een hele tijd bezig. Aan de hand van de input van zo'n 250 inwoners presenteerden zij eind vorig jaar een kaart met hun visie op het Hengelo van 2030. Op de inloopmomenten in het oude gemeentehuis kwamen echter geen kinderen af. Deze middag krijgen de jonge dorpsbewoners alsnog de kans om mee te denken.

De werkgroep hoopt met deze rondgang de betrokkenheid van de kinderen bij het dorp te vergroten, maar wil ook daadwerkelijk met hun suggesties aan de slag. "Wij verzamelen alles en kijken vervolgens wat snel te regelen is", zegt werkgroeplid Frans Geurtsen. "De kinderen met de meest originele plannen nodigen wij uit voor een bijeenkomst van Vitale Kernen."

Het plan voor een vestiging van dat bekende fastfoodrestaurant zal het zeer waarschijnlijk niet halen, maar er komen ook meer realistische voorstellen langs. Zo ziet Jeffrey Lankhorst (11) een in de grond verwerkte fontein op het plein voor de Remigiuskerk wel zitten. Met lichteffecten, want het mag hier in het dorp wel wat spannender, zo vinden de kinderen.

Spelende jeugd in het omhoog spuitende water op een warme zomerdag, de achtstegroepers zien het al helemaal voor zich. "En er is hier genoeg ruimte voor", stelt Jeffrey vast. Klasgenote Mara Pelgrum (11) is het met hem eens. "Ik denk dat dit wel wat kan worden", zegt de leerlinge uit groep 8, die het leuk vindt om ideeën aan te mogen dragen. "Maar het is nog best wel moeilijk", vertelt ze. "Vooral omdat wij zo gewend zijn aan hoe het nu is."

Het groepje van Puck van den Torre (12) richt zich op de verkeerssituaties in het dorp. Die zijn hier en daar best gevaarlijk, vinden ze. Zo rijden de automobilisten in de Spalstraat in hun ogen erg hard. "Aan het begin van de straat zouden knipperende borden moeten staan", vindt Puck. "En we willen liever ook geen vrachtwagens meer in het dorp."

Een ander knelpunt op verkeersvlak vinden de kinderen de situatie aan de voorkant van de Albert Heijn aan de Raadhuisstraat. "Daar is het vaak heel druk", zegt Puck. "Dat komt vooral door de parkeerplaats daar. Aan de achterkant zit ook een parkeerplaats, maar die wordt veel minder gebruikt. Misschien kunnen ze aan die kant ook een winkelingang maken?"

Meer berichten