Hans Keuper te gast bij proeverij in het dialect. Foto: Hans Keuper
Hans Keuper te gast bij proeverij in het dialect. Foto: Hans Keuper

Proeverij van het dialect in Steenderen met Hans Keuper

STEENDEREN - Op zondagavond 27 januari om 20.00 uur vindt in de Remigiuskerk te Steenderen een 'Proeverij van het dialect' plaats, met als hoofdgast Hans Keuper. Hij is immers een van de bekendste schrijvers, dichters en zangers in het Nedersaksisch.

Het eigen dialect is voor veel mensen het spreken en denken in de taal van hun hart. Niet voor niets ondertekende de Nederlandse overheid afgelopen jaar een convenant waarin het Nedersaksisch, dat in onze Achterhoek en wijde omgeving wordt gesproken, als een taal wordt erkend. "Een goed moment om een Proeverij-avond te houden over denken, praten en dichten in je eigen streektaal", vindt het team dat dit seizoen in Steenderen een serie 'Proeverij-avonden' organiseert, onder leiding van tv-programmamaker Herman Haan uit Toldijk. De eerste avond, de 'Bob Dylan-Proeverij', was een groot succes.

"Niemand minder dan Hans Keuper zal op 27 januari onze hoofdgast zijn", vertellen de organisatoren. "Hij is vooral bekend geworden als zanger en tekstdichter van de band Boh Foi Toch. Hij werkte daarnaast mee aan verschillende bundels, zoals 'Schriewied' en 'Regiotaal'; en allerlei voordrachten uit Oost-Nederland bundelde hij in 'Volksrijmen'."
Maar niet alleen Hans Keuper is aanwezig; natuurlijk doen ook enkele inwoners van Steenderen zelf mee aan deze 'Proeverij'. Zo weet Johan Eppink velen al jaren te boeien met verhalen en gedichten in het Achterhoeks. En Roelie Reiling leest een gedeelte uit de Achterhoekse bijbelvertaling; want ook die vertaling bestaat. Het wordt dus een boeiende en afwisselende avond in 'de taal van ons hart'. De toegang is vrij; een vrijwillige gift bij de uitgang is welkom.

Meer berichten