Afbeelding

Column Luuk Stam - Stratenvolleybal

Algemeen

Stratenvolleybal

Meteorologisch gezien begint de winter op 1 december. Astronomisch gezien begint de winter op 21 december. Het eerste heeft iets te maken met internationale afspraken. Het tweede met de stand van de zon en de draaiing van de aarde om de eigen as. Veel te ingewikkeld. Daarom hanteren we in Hengelo en omgeving een heel andere regel. Hier begint de winter op de dag van de start van het stratenvolleybaltoernooi.

Bij deze is de winter begonnen, want afgelopen weekend vlogen de eerste ballen in sporthal De Kamp weer over het net. En hoe! Er stonden direct ruim twintig wedstrijden op het programma. Onder meer Sam Sam, The Underdog, Teampje Sint Jan, de Vordenseweg, de Amazones, De Heurne, The Pompwortels 40+, Holtria Heren, Holtria Dames en El Vedetto 99 kwamen al in actie.

Het is maar een greep uit de deelnamelijst, want maar liefst 87 teams vol buren, vrienden en vriendinnen nemen deel aan editie nummer 42 van dit toernooi. De organisatie is in handen van volleybalvereniging DVO. Zij geven vorm aan een toernooi dat in 1977 ontstond in het kader van een landelijke actie ter bevordering van 'de sportieve recreatie'.

Dat is aardig gelukt, want ruim veertig jaar later is het stratenvolleybal nog altijd niet weg te denken uit de Hengelose winters. Ook is er veel deelname vanuit Keijenborg. Daar begon het toernooi ooit, want de sporthal in Hengelo opende pas in 1979. Sindsdien is De Kamp het epicentrum van het stratenvolleybal. De zaal, maar ook de bijbehorende kantine.

Op het volleybalveld gaan de wedstrijden in het stratenvolleybal over twee sets. In de kantine speelt zich weekend na weekend de derde set af. Buren en vrienden nemen na de nodige sportieve inspanningen plaats aan een lange tafel. Onder het genot van een biertje en een hapje passeren flink wat grappen en laatste nieuwtjes de revue. En ook hier geldt; hoe later, hoe gezelliger.

Zelf behoor ik niet tot de volleyballers. Niet meer, want een jaar of wat geleden heb ik wel twee seizoenen lang meegespeeld. Het team van onze straat degradeerde achtereenvolgens van de eerste naar de tweede en van de tweede naar de derde klasse. Niemand zal zeggen dat het door mijn meespelen kwam, maar het is vrij lastig om er geen causaal verband in te herkennen.

Desondanks kom ik in de winter graag in de sporthal. Het is prachtig om op de velden het fanatisme bij volleyballers van alle leeftijden en niveaus te zien. En ook de gezelligheid in de kantine is heerlijk, al moet je na afloop soms door de sneeuw naar huis. Na een aantal van dit soort avonden komt het moment waarop de lente weer op de deur klopt steeds dichterbij.

Wie het stratenvolleybaltoernooi gebruikt om te bepalen wanneer sjaals, mutsen en handschoenen de kast weer in kunnen, kan echter bedrogen uitkomen. De meteorologische lente begint op 1 maart. De astronomische lente op 21 maart. De winnaars van het stratenvolleybal zijn dan al lang bekend. De finales zijn op vrijdag 25 en zaterdag 26 januari.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden