Liny Beunk lacht als burgemeester Marianne Besselink tussen haar en haar man Theo komt staan. Foto: Liesbeth Spaansen
Liny Beunk lacht als burgemeester Marianne Besselink tussen haar en haar man Theo komt staan. Foto: Liesbeth Spaansen

'Door al die trappetjes blijven we in beweging'

Algemeen

KEIJENBORG – Briljanten bruidspaar Theo Beunk (bijna 93) en Liny Beunk-Van Dongen (87) vieren de maand november feest. Zij trouwden 65 jaar geleden op 6 november voor de wet en de 26ste voor de kerk. "Er waren vier vacatures voor onderwijzer op de St. Bernardusschool en twee woningen van de gemeente aan de Teubenweg te vergeven, maar je moest wel getrouwd zijn om daarvoor in aanmerking te komen. Dus dat hebben we snel gedaan," vertelt Theo aan burgemeester Marianne Besselink, die het paar persoonlijk kwam feliciteren.

Door Liesbeth Spaansen

"Ik kom uit Beltrum, maar mijn vader kwam uit Keijenborg," lacht Theo. "Mijn oom was, nadat de Sint Bernardusschool was gebouwd in 1907 het eerste hoofd der school."
Theo vervulde de dienstplicht in Indonesië. "Ik heb 2,5 jaar mijn steentje bijgedragen voor de veiligheid voor ons land." De Amsterdamse Liny van Dongen logeerde voor zijn vertrek twee zomers op de boerderij in Beltrum, bij Theo en zijn vier broers. Theo en Liny schreven elkaar die jaren vele brieven. "Toen hij terug kwam, was het aan."

Na diensttijd leerde Theo voor onderwijzer en kon gaan werken op de Bernardusschool. Naast het lesgeven, vervulde hij meer dan twintig jaar de taak als schoolhoofd. De onderwijzers die goed waren in muziek, handvaardigheid of gym liet hij als vakleerkracht die lessen aan alle hoge klassen geven. "Het ging niet alleen om het resultaat van de kinderen maar ze werden ook gewaardeerd om hun inzet, ijver. Dat kwam terug in het cijfer. Ik zorgde dat school leuk was voor alle kinderen en dat ze daarna op de juiste school terecht kwamen. Dat meisjes niet verder hoefden te leren, daar was ik het niet mee eens." Theo verliet de school op 59-jarige leeftijd. "Er was toen een lerarenoverschot en ik kon met prepensioen."
Liny hielp in de beginjaren met de administratie van de kleuterschool. Zoon Thijs en dochter Bernadette vertelden de burgemeester over hun schooltijd. "We hebben alle acht bij vader in de klas gezeten en werden thuis door mam overhoord. Met acht is dat een hele taak."

Als eenmaal de kinderen het huis uit zijn, gaat Liny vrijwilligerswerk doen. Zij is betrokken bij de oprichting van Stichting Maatschappelijk Welzijn Keijenborg en omstreken en vervulde een aantal jaren de taak als voorzitter. "Het was toen nog een heel gedoe met de provincie en het aanvragen van subsidie. Maar het lukte om een peuterspeelzaal en bibliotheek te realiseren en verschillende bijeenkomsten voor jongeren in het dorpshuis." Een en ander werd opgenomen in kerk- en dorpsblad De Klepper, waar Theo aan meehielp.
Bij de commissies ouderenbeleid en de Kunstbus was Liny nauw betrokken. "Dit alles houdt je helder, maar met 80 ben ik opgehouden."
Met de burgemeester praten ze over het Achterhoeks, feitjes opzoeken in de encyclopedie en nu op de computer en zwembad Het Elderink. "Een commissie werkte aan de realisatie daarvan, maar dat lukte niet. Tijdens een schoolsportdag stonden we met vijf schoolhoofden van de scholen in Hengelo en omgeving en bedachten: 'Als wij dat eens gaan oprichten'. Het lukte als zwembadcommissie genoeg geld in te zamelen. Wij als schoolhoofden hebben toen de administratie gedaan en de bestelde abonnementen uitgeschreven."

Veertig jaar geleden verhuisden ze naar de Koldeweiweg. Ze wonen nog zelfstandig, al loopt Theo met een stok. Boodschappen doet Liny samen met de buurvrouw en buurman. "Die zijn ontzettend aardig en halen me op. Ik bestel ook wel via internet en dan brengen ze het thuis. Ik doe ook de bankzaken op de computer." Het valt de burgemeester op dat er veel trapjes in en om deze woning zijn. Theo en Liny lachen erom. "Daarom worden we oud, we blijven in beweging."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant