Gerrit Lenselink met zijn Rode Nieuw Zeelander die het predicaat U kreeg. Foto: Jan Hendriksen
Gerrit Lenselink met zijn Rode Nieuw Zeelander die het predicaat U kreeg. Foto: Jan Hendriksen (Foto: )

Voor het eerst in 42 jaar predicaat 'Uitmuntendheid' voor Gerrit Lenselink

VORDEN – Hij moest even een traantje wegpinken. En met een brok in zijn keel nam Vordenaar Gerrit Lenselink vrijdagavond in de Kapel De Wildenborch de ereprijs in ontvangst. Voor het eerst in zijn 42-jarige carrière dat de 66-jarige Lenselink konijnen fokt, werd een van zijn Rode Nieuw Zeelanders met het predicaat U vereerd. Dit is het hoogst haalbare predicaat en wordt maar zelden gegeven binnen de kleindierensport.

Door Jan Hendriksen

Tijdens de jaarlijkse Bronckhorster kleindierenshow van de Pluimvee- en Konijnen Vereniging (PKV) Vorden was het elf jaar geleden dat er voor het laatst het predicaat Uitmuntendheid was uitgereikt. "En dit was de allereerste keer dat een van mijn konijnen dit predicaat kreeg", zo verklaarde Gerrit Lenselink zondag met een grote glimlach toen hij tijdens de show nog steeds bedolven werd met felicitaties voor zijn topprestatie. Als voorzitter van PKV Vorden draagt Gerrit Lenselink zoveel en zo vaak het fokken en houden van kleindieren naar buiten uit als dat mogelijk is. Naast fokker is Lenselink ook keurmeester. Als A-keurmeester mag hij alle konijnenrassen namens de Kleindieren Liefhebbers Nederland (KLN) beoordelen.

Nu het tentoonstellingsseizoen volop draait is de Vordenaar momenteel wekelijks als keurmeester in den lande op tentoonstellingen te vinden. Door de 'dubbeling' van fokken en keuren kan Lenselink af en toe niet zijn eigen konijnen inzetten voor een tentoonstellingsshow. "Dat is inherent. Je kunt en mag je eigen dieren natuurlijk niet beoordelen." Gerrit Lenselink had afgelopen weekeinde maar vijf konijnen aangeboden voor de Bronckhorstershow. Vier ervan kregen het predicaat Fraai (F) en een van zijn Rode Nieuw Zeelanders werd met maar liefst 98.0 punten beoordeeld met een U. Naast het predicaat U werd 28 procent van de ingezonden dieren voor de Bronckhorstershow bekroond met het predicaat Fraai. De kwaliteit van de ingezonden dieren was volgens de keurmeesters uitzonderlijk hoog. "Wij zijn dan ook als bestuur en leden bijzonder trots op deze hoge kwaliteit van onze dieren", aldus Lenselink.

Binnen de gemeente Bronckhorst is PKV Vorden de enige vereniging op het gebied van kleindieren, vandaar ook de naam Bronckhorsterkleindierenshow. De leden komen uit de hele gemeente Bronckhorst en daarnaast uit Warnsveld, Zutphen, Lochem, Laren en Ruurlo. Van de 55 leden tellende PKV Vorden hadden 27 leden 186 dieren ingezonden voor de show die uit grote hoenders, dwerghoenders, serama's, konijnen, cavia's, sierduiven, oorspronkelijke duiven en siervogels bestond. Dat waren er iets minder dan vorig jaar. Dit werd veroorzaakt door iets minder ingezonden cavia's en sierduiven. Bij alle andere diergroepen was het aantal ongeveer gelijk gebleven.

Onder de inzenders bevonden zich drie jeugdleden: Femke Jansen uit Brummen met konijnen, Catelijne Willemsen uit Baak met serama's en Koen Winkelhorst uit Toldijk met cavia's. Tijdens de keurdag vrijdag hebben 37 kinderen uit groep vier van basisschool De Hoge Voorde uit Vorden een bezoek gebracht. De kinderen waren zeer enthousiast tijdens hun bezoek en hebben een geweldige morgen beleefd. Ook dit jaar was er op zondag een verkoopklasse aanwezig. Leden hadden weer veel dieren te koop gezet. Op deze manier kon men op een makkelijke manier aan dieren komen van een bekende en erkende fokker. De verkoopklasse/bestond uit verschillende soorten hoenders, duiven, konijnen en cavia's. Gerrit Lenselink: "De basis van onze hobby moet vanuit de plaatselijke verenigingen en leden komen. De show heeft natuurlijk een competitie-element, maar gezelligheid en het sociale karakter tussen leden en bezoekers zijn zeker zo belangrijk tijdens deze showdagen."

Hoofdereprijzen
Grote hoenders: Marans van Bertie Ruesink, Hengelo (G); Dwerghoenders: Wyandotte, Henk Berenpas, Vorden; Serama's: Catelijne Willemsen, Baak; Sierduiven: Felegyhazer Tuimelaar, Fabio van Olst, Vorden; Siervogels: Japanse kwartel, Freddi Bettink, Lochem; Konijnen: Rode Nieuw Zeelander, Gerrit Lenselink, Vorden; Cavia's: Gladhaar Engels Gekruind, Koen Winkelhorst, Toldijk; Mooiste Serama's jeugd: Catelijne Willemsen, Baak: Mooiste konijn jeugd: Hollander, Femke Jansen, Brummen: Mooiste cavia jeugd: Gladhaar Engels Gekruind, Koen Winkelhorst, Toldijk; Mooiste konijn C-klasse: Hollander, Erwin Jansen, Brummen; Mooiste collectie konijnen vier dieren: Gerrit Lenselink, Vorden.

Meer berichten