Duo Abrazo maakt mensen gelukkig met muziek

'Duo Abrazo', gitarist Rob Nijboer en sopraan Marian van der Heide. Foto: PR
'Duo Abrazo', gitarist Rob Nijboer en sopraan Marian van der Heide. Foto: PR

BAAK - Het zesde concert in de reeks van acht inloopconcerten in de Kathedraal van Baak staat voor de deur. Het 'Duo Abrazo', opgericht in 2004 door de meestergitarist Rob Nijboer en de sopraan Marian van der Heide, zal een optreden verzorgen. Het concert is 2 september in de St. Martinuskerk te Baak om en begint om 15.30 uur.

De naam Abrazo betekent omhelzing, omarming. Geen wonder, dat Marianne en Rob zo'n naam hebben gekozen; zij zijn een paar en vormen een eenheid, muzikaal en in het leven.

Rob en Marian nemen hun publiek mee vanuit het oude Engeland, waar eens de woorden klonken van John Dowland: 'Come away, come sweet love', naar Venetië, de wereld van G. Frescobaldi. De intieme, verstilde sfeer van de liederen uit de Renaissance wordt al snel afgewisseld door gepassioneerde Spaanse muziek. Spanje is niet alleen het land van de smakelijke tapas, heerlijke wijnen, fiesta's maar ook het land van de gitaar en flamenco dans.
De Suite 'Castellana' van de Madrileense componist Federico Moreno - Torroba, opgedragen aan
de gitaarvirtuoos Andres Segovia, is een compositie met een vleugje van Spaans folklore. Het eerste deel 'Fandanguillo' verwijst naar een traditionele dans, de fandango.
Eveneens in Spaanse sfeer is de liederencyclus 'Canciones Españolas Antiguas' van Federico García Lorca, die wordt gezien als de grootste dichter die Spanje heeft voortgebracht. Hij schreef proza, poëzie en theaterstukken, is schilder en tekenaar, speelde gitaar en piano, kon ontroerend zingen en was verzetsstrijder tegen het regime van Franco.
De muzikale reis voert verder over de Atlantische Oceaan naar Brazilië en Argentinië. De 'Prelude' van de Braziliaanse componist Hector Villa Lobos biedt motieven van Braziliaanse volksmuziek, maar ook stijlelementen uit het impressionisme.
Rob Nijboer zal daarna een temperamentvolle dans spelen van de Argentijnse gitarist en componist Jorge Morel; de virtuoze 'Danza Brasilera' is gebaseerd op Latijns-Amerikaanse ritmische structuren en is vol verfijnde jazz- harmonieën.
Het concert eindigt met een ontroerende ballade 'Gracias a pesar de todo' van de beroemde Braziliaanse zangeres, schrijfster en componiste Eladia Blasquez.

Mensen gelukkig maken met muziek, mensen omarmen door muziek, dat is het motto van het 'Duo Abrazo'.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden