De bouw van een duurzame, gasloze houtskeletwoning. Foto: PR
De bouw van een duurzame, gasloze houtskeletwoning. Foto: PR

Duurzame, gasloze houtskeletwoning aan de Elderinkweg

Algemeen

HENGELO - Aan de Elderinkweg 9 A in Hengelo bouwen Rudi Kornegoor en Kitty Waenink een duurzame, gasloze houtskeletwoning. Het gaat hier om een verregaande manier van duurzaam bouwen, met meer gebruik van natuurlijke/duurzame materialen en methodes. Onder het mom 'deel wat je weet en leer nieuwe kennis' wil Kornegoor daarom binnenkort (datum volgt nog) een open dag gaan organiseren, zowel voor bouwprofessionals als geïnteresseerde particulieren.

Kornegoor legt uit waarom hij voor deze manier van bouwen kiest: "We bouwen een duurzame houtskeletwoning. De vertaling van het begrip gaat vaak niet verder dan 'energiezuinig'. Daarmee doe je het begrip duurzaamheid ernstig te kort. Om energiezuiniger te zijn, plakken, kitten en purren we alles dicht en gebruiken veel (goedkopere) chemische bouwmaterialen als PIR en PUR. Materialen die in landen als Duitsland zelfs al niet meer toegestaan zijn of materialen waarvan we nu al weten dat ze schadelijk zijn voor onze gezondheid. Toch zijn deze materialen op dit moment de 'standaard' in de bouw. De gevel en het dak wordt daarbij luchtdicht gemaakt en zolang we de ramen niet open zetten, vliegt het energiegebruik naar beneden. Tegelijkertijd creëren we een vochtprobleem en een probleem met vluchtige stoffen in de directe leefomgeving, tenzij er weer een dure (en vaak niet te energie-zuinige) installatie wordt toegepast. Ik ben een bouwmaterialenliefhebber en ik dacht dat moet toch ook anders kunnen, vooral toen we de gelegenheid kregen om nieuw te bouwen."

Via de architect Henk Rouwenhorst van 'Groen ontwerpen en bouwen' kwam Kornegoor in contact met Bert Heerbaart van 'BHB Het Nieuwe Bouwen'. Gezamenlijk vinden zij dat ze een doorbraak moeten kunnen realiseren, de standaard bouwmethodes updaten. Volgens Kornegoor is de oplossing simpel: "Damp-open bouwen met (meer) natuurlijke en duurzame materialen. Gevelelementen bekleden met Gutex Thermowall geven een warmte- en koude isolatie, maar realiseren ook geluidsreductie. Dit duurzame product wordt gemaakt van hout dat onder PEFC en FSC standaarden wordt geproduceerd. Bovendien realiseert men met deze isolatie een zeer aangenaam binnenklimaat in de woning, ook de opbouw van de gevel en binnenwanden dragen hier aan bij door een puike vochtregulatie. Doordat we luchtdicht bouwen is de balans van de ventilatie van groot belang. Het gaat erom dat je luchtstromen kan controleren. Dat doen we met een flinke WTW-Unit. Deze unit en het gehele warmtesysteem zijn onderdelen in het Bouwcenter EQ-Zero programma. Daarmee realiseren we een gasloze woning aan de Elderinkweg."

De keuze voor duurzaamheid wordt overigens eveneens doorgetrokken in de keuze voor de uitvoerende partijen. Dit zijn allemaal lokale bedrijven. "Dan hoeven ze niet eerst een uur te rijden."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant