Knappe inhaalraces van Team Hermans/Musset

HENGELO - Zijspancrossers Koen Hermans en Nicolas Musset moesten tijdens de Grand Prix van Kramolin noodgedwongen vanaf de tweede startrij flink gas geven om voorin te kunnen finishen, als gevolg van pech bij de kwalificaties. In beide manches lukte dit na indrukwekkende inhaalraces met een vijfde en vierde plaats, waardoor de schade op de koplopers Vanluchene/v.d. Bogaart beperkt bleef.

In Tsjechië kwamen Willemsen/Bax niet aan de start. Het team was in de week voorafgaand aan de race betrokken bij een verkeersongeluk tijdens een excursie in de Karpaten. Daniël Willemsen brak zijn kaak op meerdere plaatsen en werd in Nederland geopereerd. Voor de Lochemmer al de derde keer dit seizoen dat hij in het ziekenhuis belandde na eerdere crashes tijdens wedstrijden in Valkenswaard en Italië.

Wel voor het starthek stond wereldkampioen Etiënne Bax, een week nadat zijn schouder uit de kom raakte. Ingetaped en met pijnstillers reed hij naar een fantastische tweede plaats, een bewijs dat motorcrossers spijkerhard zijn. Toch is het een slagveld dit seizoen door de blessures van Willemsen, Bax, Mucenieks en Van der Putten.

Onbetwiste leiders in 2018 zijn ongetwijfeld de Belgisch/Nederlandse combinatie Vanluchene/v.d. Bogaart die ook in Tsjechië weer beide manches wisten te winnen en verder uitliepen op het achtervolgende duo Hermans/Musset die nu op 32 punten achterstand staan.
Koen Hermans had de pech dat hij vanaf de tweede rij achter het starthek stond. Tijdens de kwalificaties was de motor in leidende positie stilgevallen, waardoor de Hengeloër zich alsnog via de Last Chance moest kwalificeren. Dat lukte zonder problemen, maar betekende wel een slechtere startpositie, want zeker in de zijspancross is dat een enorm nadeel.
Hermans/Musset bewezen dit jaar echter al over een snelle WSP/Zabel-motor te beschikken en goed in vorm te zijn, zodat ze aan overtuigend aan hun inhaalraces begonnen. In de eerste manche begonnen ze op een vijftiende positie hun aanval en wisten tijdens de race tien plaatsen te winnen om als vijfde afgevlagd te worden achter Vanluchene, Bax, Veldman en Varik.

In de tweede manche lagen ze al snel op een negende plek en konden doorstoten naar de vierde, waardoor toch 35 WK-punten veroverd werden. Ook hier was Vanluchene de winnaar, maar dit keer fel belaagd door Bax, waarbij de motoren elkaar zelfs raakten. De rode plaathouders toonden zich de besten van dit moment door de aanvallen af te slaan en hun derde Grand Prix achtereen te winnen. Achter Bax/Stupelis was er de eerste podiumplaats voor Varik/Daiders die als derde in het dagklassement eindigden met eenzelfde aantal punten als Hermans en Giraud.

De volgende Grand Prix-wedstrijden zijn op 10 en 17 juni in Letland en Estland. Zondag 20 mei. eerste pinksterdag, wordt er gestreden om het ONK in Varsseveld. Al of niet met de geblesseerde of half-fitte Willemsen en Bax wellicht een kans voor Koen Hermans om de macht te grijpen.

Dagklassement Kramolin:
1. Vanluchene 50 punten, 2. Bax 44 pnt, 3. Varik 34 pnt, 4. Hermans 34 pnt, 5. Giraud 34 pnt, 10. Van Werven 20 pnt.

WK-klassement na 5 GP's:
1. Vanluchene 226 punten, 2. Hermans 194 pnt, 3. Giraud 137 pnt, 4. Willemsen 136 pnt, 5. Varik 132 pnt, 6. Bax 127 pnt, 7. Brown 126 pnt, 8. Veldman 107 pnt, 9. Kunnas 105 pnt, 10. Cermak 99 pnt, 16. Van Werven 80 pnt.

Meer berichten